Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W CentrumRowerowe jest dostępny Focus Raven 8.8 chyba w dobrej cenie:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-focus-raven-8-8-pd48215/?v_Id=260661

Oczywistą wadą są pancerze/kable puszczone przez stery, no ale może bym jakoś to przeżył.

Jaka jest Wasza opinia o tym rowerze? Napęd i hamulce są dla mnie wystarczające. Sztyca opuszczana by wyleciała, wolę normalną. FOX 34 na płaskie Mazowsze zakładam że jest dużo bardziej niż wystarczający.

Zagadką dla mnie pozostają koła i to co najważniejsze, czyli rama. Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym modelem lub bliźniaczymi Focusami?

Jaki rozmiar na wzrost 172cm i przekrok 81cm? S czy M? 

Napisano

Race face robi dobre obręcze. Co prawda jest to budżetowy model AR (wyżej pozycjonowany jest ARC), ale bym się tego nie czepiał.
Piasty Novatec zastosowane w tych kołach mają stalowe osie i to dokłada mocno wagi. Tylna piasta ma 4 zapadki na wspólnej sprężynie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jasne, że maszynówki. W tej cenie z tymi klamotami nawet bym się nie zastanawiał. Ciężko już znależć fajnie poskładany rower bez kabli w sterach więc trzeba to ścierpieć niestety. 

Napisano

Nie wiem kolego, ale na dzisiejsze standardy to ponad 2 kg nadwagi... Mój Scott Scale 925  w rozmiarze L, na mechanicznym GX, ważył, z pedałami i koszykami 11,1kg. A to nie jakiś rowerowy high end, tylko średnio-półkowa konstrukcja sprzed 10 lat...

Napisano (edytowane)

Przecież to budżetowy plastik z cięższymi kołami, opony, myk mykiem, ciężkim co by nie pisać amorem. Wszystko z podobnymi klamotami na Reconach czy Judy waży podobnie co najwyżej +/- od 0,5 do1 kg. Dobry przykład z Deca smuklejszy 740 też w plastiku na co by nie pisać lekkiej Rebie praktycznie 12kg. Alu tak samo a to nie czasy gdzie różnice w obu materiałach ramy to "kilogramy". Jak się chce urwać wyraźnie na wadze to nie w tym budżecie. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Opony i tak by poszły do zmiany. Tak samo jak Myk Myk wymieniony na zwykłą sztycę. Amortyzatora bym nie ruszał, bo w zasadzie to on jest jednym z mocniejszych punktów tego roweru, biorąc pod uwagę że konkurencja w tej cenie na ogół oferuje RS Judy/Recon Silver.

Dzięki, pomyślę jeszcze.