Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam rower Trek Procaliber 8 z 2018 roku. Pojeździłem nim 2 sezony i później przestał lata na balkonie, jakieś 4 lata temu oddałem go na odświeżenie ale jego obecny stan wygląda jak na foto poniżej.

Wklejam jego specyfikację i mam pytanie co powymieniać i jaki serwis przeprowadzić?

W skrócie:

Widelec RockShox Reba RL + blokada skoku na kierownicy + Oś: Boost 110

Napęd

• Liczba przełożeń: 2×11

• Manetki: Shimano SLX M7000 

• Przerzutka tylna: Shimano Deore XT M8000 Shadow Plus 

• Przerzutka przednia: Shimano SLX M7020 

• Korba: Race Face Next R 

• Tarcze: 36/26T

• Kaseta: Shimano SLX M7000 11–42T 

• Łańcuch: KMC X11-1

Hamulce

• Shimano MT500 (180 + 160) tarcze RT56

Opony śmietnik więc oczywiście będą nowe.

Pomyślałem o zestawie opon Vittoria Barzo na przód i Mezcal na tył w rozmiarze 29x2,25. Do tego nowe taśmy na koła + mleko. Tu też będę wdzięczny za podpowiedź co wybrać.

Chciałbym zrobić reaktywację roweru więc chętnie posłucham co można ulepszyć przy obecnym stanie gdzie cześć elementów konieczna jest do wymiany.

Czy zardzewiałą kasetę idzie uratować?

Łańcucha nie ma co ratować? Jakaś podpowiedź co kupić?

20260610_211056.jpg

20260606_214703.jpg

20260606_214620.jpg

20260606_214538.jpg

20260606_214521.jpg

Napisano (edytowane)

Nie bardzo rozumiem co tu chcesz usłyszeć. Każdy rower da się zreanimować pytanie jak dużo hajsu chcesz wyłożyć. Zrób podstawowy serwis wszystkiego pojeździj i zobacz czy wszystko działa jak Ci rdza przeszkadza w wyglądzie jakiejś części do wymiany jak nie to i tak się wybrudzi i nie będzie widać.

Łańcuch jak się wygina na ogniwach to da się go zreanimować -> ręcznie go rozruszać, jak się nie da to nowy dedykowany do napędu a jaki to już sam musisz zdecydować - może napęd przyjmie nowy łańcuch a może nie.

Linki, pancerze przerzutek na 100% do wymiany jak stał powyżej roku na zewnątrz -> nawet bym się tutaj nie zastanawiał czy da się je rozruszać itp szkoda czasu a i tak będzie działać miernie. Przerzutki sprawdzić czy się ruszają w pełnym zakresie ruchu. Suport do oceny czy się kręci na smarze czy na rdzy.

Podstawowy serwis piast i sterów -> jak się kręcą i nie zgrzytają/chroboczą to bym tylko smar wymienił na świeży.

Amortyzator jak Ci zależy żeby działał to pełny serwis -> wymiana uszczelek i oleju w tłumiku.

Reszta to już zależy jak działa: olej w hamulcach do wymiany jak brudny lub zapowietrzone hamulce, klocki do kontroli zużycia, jak to jest rdza na kasecie to ty nie widziałeś mojej która była cała ruda i dalej jest w rowerze i działa, może przeserwisować bębenek jak słabo cyka itp itd.

Taśmy i mleko każdy poleca to co używa więc ja polecę to co ja mam -> taśma stans i mleko stans.

Edytowane przez Seb
Napisano

Dobrze Ci kolega Seb radzi, od siebie mogę dodać, że kasetą się nie przejmuj bo z tego co widzę, wystarczy ja zdjąć, zalać np. naftą, zostawić na noc i wyszorować szczotką z mosiężnym włosem (taka wąska wersja, żebyś dotarł wszędzie) - kupisz w markecie budowlanym za grosze razem z naftą. Łańcuch kupiłbym nowy bo moim zdaniem szkoda na niego zdrowia i czasu. Linki lub/i pancerze do sprawdzenia, jeśli biegi nie wskakują - do wymiany. Rebe ogarniesz sam (na YT jest wiele filmików jak to zrobić, o ile masz narzędzia lub będziesz chciał sobie takie zakupić i się czegoś przy okazji nauczyć lub każdy serwis ją ogarnie. Stery do wyczyszczenia i nałożenia nowej warstwy smaru (np. BG Motorexa) Jeśli chodzi o odczucie wizualne, na pewno przyda się jakiś APC i pasta, choćby Tempo do wyczyszczenia na błysk.

Napisano
15 godzin temu, Seb napisał:

Nie bardzo rozumiem co tu chcesz usłyszeć. Każdy rower da się zreanimować pytanie jak dużo hajsu chcesz wyłożyć. Zrób podstawowy serwis wszystkiego pojeździj i zobacz czy wszystko działa jak Ci rdza przeszkadza w wyglądzie jakiejś części do wymiany jak nie to i tak się wybrudzi i nie będzie widać.

Łańcuch jak się wygina na ogniwach to da się go zreanimować -> ręcznie go rozruszać, jak się nie da to nowy dedykowany do napędu a jaki to już sam musisz zdecydować - może napęd przyjmie nowy łańcuch a może nie.

Linki, pancerze przerzutek na 100% do wymiany jak stał powyżej roku na zewnątrz -> nawet bym się tutaj nie zastanawiał czy da się je rozruszać itp szkoda czasu a i tak będzie działać miernie. Przerzutki sprawdzić czy się ruszają w pełnym zakresie ruchu. Suport do oceny czy się kręci na smarze czy na rdzy.

Podstawowy serwis piast i sterów -> jak się kręcą i nie zgrzytają/chroboczą to bym tylko smar wymienił na świeży.

Amortyzator jak Ci zależy żeby działał to pełny serwis -> wymiana uszczelek i oleju w tłumiku.

Reszta to już zależy jak działa: olej w hamulcach do wymiany jak brudny lub zapowietrzone hamulce, klocki do kontroli zużycia, jak to jest rdza na kasecie to ty nie widziałeś mojej która była cała ruda i dalej jest w rowerze i działa, może przeserwisować bębenek jak słabo cyka itp itd.

Taśmy i mleko każdy poleca to co używa więc ja polecę to co ja mam -> taśma stans i mleko stans.

Co do pytania: jak dużo hajsu chcę wydać. Tyle ile jest potrzebne aby doprowadzić rower do bardzo dobrego stanu. Oczekuję, że w przypadku konieczności wymiany poszczególnych elementów będę w stanie je zastąpić lepszą wersją w stosunku do tego co producent skompletował na wersję oem.

Łańcuch kupię nowy, szkoda mi czasu na reanimowanie tego. Tylko co miałeś na myśli pisząc: czy napęd przyjmie nowy łancuch?

Linki i pancerze wymienię, dzięki za radę.

Idąc dalej, piszecie serwis piast i sterów. Przyznam się, że nie bardzo wiem co kupić. Piasty są Bontrager 110 i 148. Pytanie czy one są rozbieralne? Czy może nie i z automatu lepiej wymienić je na lepsze. Co do sterów to też będę wdzięczny za podpowiedź czy to co mam jest rozbieralne czy mam kupic jakiś zestaw naprawczy do tego co mam. Wspomniano o smarze BG Motorex.

Jakieś rozwinięcie nazwy tego smaru?

Co do amora to zastanowię sie czy się sam podejmę serwisu czy oddam go w odpowiednie ręce.

Do mycia roweru użyję chemii, którą używam do auta. Oprysk zasadowy + pędzelkowanie + mycie szamponem z ph neutralnym powinno doprowadzić go do dobrego stanu wizualnego. APC też mam w arsenale w razie co.

Co do odczuć wizualnych. Czy chcąc powymieniać śruby np. w sterze i inne, które pordzewiały to dobiorę je w sklepie metalowym czy ich rozmiary są tak nietypowe (mam na myśli długość), że jedynie oryginalne od producenta wchodzą w grę?

Idąc do hamulców. Olej i klocki zapewne trzeba zmienic po 8 latach. Obecnie mam tarcze RT-56, zmienić to odrazu na coś lepszego? Czy przy okazji wymienić przewody hamulcowe z BH59 na bh90? 

Co do kasety, kupię klucz i ją zdemontuje do mycia. Mam w arsenale deironizer, który powinien pomóc domyć ją z nalotu rdzy.

Za wszelkie porady będę mega wdzięczny.

20260606_214610.jpg

7 godzin temu, GreyVelo napisał:

Dobrze Ci kolega Seb radzi, od siebie mogę dodać, że kasetą się nie przejmuj bo z tego co widzę, wystarczy ja zdjąć, zalać np. naftą, zostawić na noc i wyszorować szczotką z mosiężnym włosem (taka wąska wersja, żebyś dotarł wszędzie) - kupisz w markecie budowlanym za grosze razem z naftą. Łańcuch kupiłbym nowy bo moim zdaniem szkoda na niego zdrowia i czasu. Linki lub/i pancerze do sprawdzenia, jeśli biegi nie wskakują - do wymiany. Rebe ogarniesz sam (na YT jest wiele filmików jak to zrobić, o ile masz narzędzia lub będziesz chciał sobie takie zakupić i się czegoś przy okazji nauczyć lub każdy serwis ją ogarnie. Stery do wyczyszczenia i nałożenia nowej warstwy smaru (np. BG Motorexa) Jeśli chodzi o odczucie wizualne, na pewno przyda się jakiś APC i pasta, choćby Tempo do wyczyszczenia na błysk.

Wcześniejszy post był również odpowiedzią na to co pisałeś. Jeżeli jesteś w stanie rzucić jakies podpowiedzi w kontekście tego co pisałem byłoby świetnie.

Napisano (edytowane)

Oczywiście, już się poprawiam.

BG Motorex to lubiany i ceniony przez wielu smar Bike Grease Motorex.

Hamulce - zestaw, który masz jest na BH59 i niech tak zostanie. Jeśli chcesz wymienić hamulce na jeszcze lepsze nie ma problemu podejdzie i XT, jak i Magura, to samo jeśli chodzi o tarcze (jeśli jest potrzeba i rama przyjmie można 180 z tyłu dołożyć +adapter).

Śrubki dokupisz w serwisie rowerowym lub necie bez problemu.

Zestaw opon Barzo/Mezcal, o których piszesz jest jak najbardziej poprawny, sprawdzony, optymalny.

Edytowane przez GreyVelo
Napisano (edytowane)

Na ten moment nie mialem w planach zmiany hamulców a jedynie "ulepszenie" tego co już jest.

Czy do przeserwisowania piast Bontragera powinienem się jakoś "przygotować"? Czy tam jedynie smar będę w stanie wymienić na nowy?

Edytowane przez Janisz
Napisano (edytowane)

Odpowiem na każde pytanie ale nie chce mi się cytować każdego z osobna więc po prostu dodam do twoich odpowiedzi moje.

Niestety serwis roweru w garażu/domu wiąże się z tym że potrzebujesz narzędzi rowerowych -> bat do kasety, klucz do kasety, klucz do suportu, imbusy4,5,6mm, klucze do piast może, kombinerki, obcinaczkę do linek, ewentualnie coś do wybicia i wprasowania sterów rowerowych jakby trzeba by wymienić itp itd. Minusem jest to że trzeba trochę wydać, plusem to że takie klucze już kupujesz na lata.

Co do pytania: jak dużo hajsu chcę wydać. Tyle ile jest potrzebne aby doprowadzić rower do bardzo dobrego stanu. Oczekuję, że w przypadku konieczności wymiany poszczególnych elementów będę w stanie je zastąpić lepszą wersją w stosunku do tego co producent skompletował na wersję oem. -> Ten rower już jest na dobrym osprzęcie raczej bym zostawił większość jak jest i jak coś się zużyje/przestanie działać/dostanie luzy wtedy wymienić. Jak zaczniesz wymieniać wszystko na osprzęt "wyżej" to wydasz więcej niż cena tego roweru kiedy go kupowałeś. Możesz wydać samemu dłubiąc przy tym rowerze 300-500PLN na reanimację a możesz wydać 2000PLN jest różnica :D

Łańcuch kupię nowy, szkoda mi czasu na reanimowanie tego. Tylko co miałeś na myśli pisząc: czy napęd przyjmie nowy łancuch? -> ogniwa w łańcuchach się wyciągają, jeżeli ten napęd ma duży przebieg to łańcuch będzie dłuższy niż nowy ze sklepu, niektóre zębatki mogą być już wyrobione i założenie nowego łańcucha spowoduje przeskakiwanie na najbardziej zużytych zębatkach. Generalnie jak nie założysz nowego łańcucha to się nie dowiesz, trzeba się pomodlić do Peruna przed założeniem. Łańcuch dla przykładu shimano-xt-cn-hg701

Linki i pancerze wymienię, dzięki za radę. -> do wymiany

Idąc dalej, piszecie serwis piast i sterów. Przyznam się, że nie bardzo wiem co kupić. Piasty są Bontrager 110 i 148. Pytanie czy one są rozbieralne? Czy może nie i z automatu lepiej wymienić je na lepsze. Co do sterów to też będę wdzięczny za podpowiedź czy to co mam jest rozbieralne czy mam kupic jakiś zestaw naprawczy do tego co mam. Wspomniano o smarze BG Motorex. -> piasty musisz sprawdzić czy są na konusach i kulkach czy na łożyskach maszynowych, na piaście jest ich model gdzieś napisany. 110 i 148 do rozstaw osi piast czyli odległość od jednej krawędzi ramy do drugiej na mocowaniach/amortyzatorze.

Serwis piast na konusach jest prosty ale potrzebujesz kluczy do konusów żeby je rozkręcić -> np. bike-hand-yc-152 lub jakieś droższe mam takie klucze jest to bieda ale jak piasty rozkręcam raz do roku to się sprawdzają. Ewentualnie serwis rowerowy, gdzie Ci to zrobią jak nie masz kluczy. Jak piasta na maszynówkach to musisz znaleźć swoje piasty i zobaczyć jak to działa i czy da się to przeserwisować łatwo. Serwis/przegląd piast powinno wykonywać się raz roku.

Co do amora to zastanowię sie czy się sam podejmę serwisu czy oddam go w odpowiednie ręce. -> nie mam doświadczenia w serwisowaniu Reby nie wypowiem się ale jest mnóstwo poradników na YT jak to zrobić, obejrzyj i zastanów się czy dasz radę to zrobić czy nie.

Co do odczuć wizualnych. Czy chcąc powymieniać śruby np. w sterze i inne, które pordzewiały to dobiorę je w sklepie metalowym czy ich rozmiary są tak nietypowe (mam na myśli długość), że jedynie oryginalne od producenta wchodzą w grę? -> są to dość standardowe śrubki. Są dedykowane śrubki do kupienia na allegro i w sklepach rowerowych itp, dobierzesz je pewnie w sklepach ze śrubkami, możesz zastosować odrdzewiacz i papierem ściernym zetrzeć rdzę i pomalować je jakąś farbą na rdzę typu hammerite. 

Idąc do hamulców. Olej i klocki zapewne trzeba zmienic po 8 latach. Obecnie mam tarcze RT-56, zmienić to odrazu na coś lepszego? Czy przy okazji wymienić przewody hamulcowe z BH59 na bh90?  wymień płyn hamulcowy na nowy, jak klocki są całe/mało zużyte to bym tylko warstwę ścierną lekko przytarł na równej kostce z papierem ściernym i będą jak nowe jak coś nie tak będzie podczas jazdy to wtedy wymiana na nowe. Tarcze hamulcowe jak działają to bym zostawił no chyba że chcesz wymieniać bo wymieniać.

Co do kasety, kupię klucz i ją zdemontuje do mycia. Mam w arsenale deironizer, który powinien pomóc domyć ją z nalotu rdzy. -> jak ci zależy na wyglądzie to nowa kaseta, jak Ci nie zależy to szczota druciana, papier ścierny, dremel i wydłubać rdzę :D

Zerknij jeszcze na stery w jakim są stanie i czy suport nie chrobocze lub nie ma luzów i stan przedniej korby.

Smarów do swoich rowerów ja używam to co mam aktualnie pod ręką jak chcesz dobrze to dedykowane smary rowerowe są spoko ale generalnie zwykły smar łożyskowy też działa i ma się dobrze.

Edytowane przez Seb