Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z was używa przerzutki m8000 SGS z kasetą 11-52T, 11s?

Przepytałem już ejaje, yutuby, google i bingi, z których wynika że powinno to działać - teraz chciałbym poznać opinie od prawdziwych użytkowników takiej kombinacji

• Mod Team
Napisano

Wg. Shimano max. zębatka to 46T. Z większą może działać, pytanie; jak? Przerabiałem temat z przerzutką dedykowaną do max. 36T, gdzie ludzie pisali że działa z kasetą 11-40T, nawet filmiki nagrywali. I co? Działało, ale kultura pracy była upośledzona na najmniejszych zębatkach.

• +1 pomógł 2
Napisano
7 godzin temu, Lza napisał:

Czy ktoś z was używa przerzutki m8000 SGS z kasetą 11-52T, 11s?

Przepytałem już ejaje, yutuby, google i bingi, z których wynika że powinno to działać - teraz chciałbym poznać opinie od prawdziwych użytkowników takiej kombinacji

Przerzutki serii x000 są przeznaczone do kaset 11-40/11-42. Nawet 11-46 jest oczkiem od shimano, bo naprawdę oznacza tylko ichne, dość specyficzne rozmiary zębatek na takiej kasecie. Przerzutki serii x100 kosztują aktualnie grosze, więc proście będzie kupić taką.

Napisano (edytowane)

Wolał bym odpowiedzi od osób, które zamontowały i jeżdżą, a nie od erotomanów-gawędziarzy. Czytać specyfikację potrafię. Teraz mam 11-46 i działało przez 7 lat perfekcyjnie. Niektóre zębatki się zużyły i łańcuch po (którejś tam.z kolei) wymienie skacze więc muszę wymienić kasetę. 

Nie będę wymieniać przerzutki na 12s, bo to wtedy pół roweru trzeba by wymienić, to już wolę zostać przy 11-46.

@Tyfon79jeśli u ciebie ta grupa osprzętu działa kijowo to masz coś źle zamontowane, źle wyregulowane, albo zużyte. 

Edytowane przez Lza
  • Haha 1
Napisano
Cytat

Teraz mam 11-46 i działało przez 7 lat perfekcyjnie.

U mnie też przy 11s.

Przy 12s też używam, ale z kasetą 10-51 i o dziwo działa idealnie, duuużo lepiej niż dedykowana M6100. Może przez to, że oryginalnie był napęd SRAM - hak?

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ty zawsze taki miły względem ludzi od których oczekujesz pomocy?

Przerzutki serii x100 są kompatybilne z 11rz, zakładając, że masz manetkę z serii x000.

EDIT: Nawet, jak masz fetysz napisu 11-speed, to tutaj jest 11 rzędowa przerzutka pod kasety 1x-5x

https://allegro.pl/produkt/przerzutka-tylna-shimano-rd-m5100-sgs-sgs-dlugi-11-rz-e088316b-b3a3-410d-a703-f6471b13b154?offerId=17053379333

Jest ona zresztą identyczna z 6100, która od 7100/8100/9100 różni się tylko wagą i materiałami. Funkcjonalnie to jest to samo.

Edytowane przez uzurpator
Napisano

@Lza tam się nie martw o moje ostawienia. W oryginale tam jest jeden minus czyli szajs kaseta. Potworna dziura na 9 zębów i ta praca miedzy największą i mniejszą koronką... Najpierw testowali znajomi bo ja od zawsze mam we łbie tylko Shimano i XT. Przeszli w tym napędzie na coś czym się daje po górach latać czyli kasetę Sunrace MX8. Też to mam i jak nic nie chcesz zmieniać to trzeba zrobić to samo. A jak zmieniać to masz obie Deorki, jedna pod 11s seria 5100 albo 12-ke z serii 6100. Ta ostatnia to najlepsza 12-kowa przerzutka do ostrego tyrania w górach. Obie tanie jak barszcz. Próbowałem ten napęd pożenić z kasetą na 51 zębów ale nie powiodło się to u mnie do tego stylu jazdy i wymagań. Ogólnie ten napęd był nieco przejściowym do 12s i mało ludzi długo miało z nim życie dlatego nie liczył bym na wysyp opinii. Ja go mam celowo już blisko 10 lat wiec co nieco przeszedł w terenie. 

Napisano

Przerabiałem kiedys dla kogos taką przerzutke pod kasete 11-51, wymieniałem wózek i po zamotnowaniu wszystkiego naped działał idealnie ale niestety nie pamietam jaki to był wózek może od rd m5100. Bez tej podmiany działało ale tak sobie, osobiscie nie chcialbym wtedy na tym jeździć.

• +1 pomógł 1
Napisano

Najprościej kupić nową kasetę i samemu się przekonać. Napęd nie ma działać na stojaku czy miesiąc tylko dużo dłużej i w terenie. Masa ludków po takiej konwersji ma choćby problem przy cofaniu korby w fullu. Druga masa nawet nie wie po licho cofać korbę i gadaj tu z takimi. Ja miałem ciągłe problemy po ~300 km od nowego napędu kiedy wszystko gra i buczy na stojaku, w trakcie jazdy w każdym terenie też a jak trzeba było robić podejście i gdzieś korba się cofnęła o choćby trochę to łańcuch miałem na koronce 28T z 46T. Regulacja pomagała na godzinę może dwie. Znajomy przy tym samym napędzie zero problemów. Przy kasecie Sunrace problem mi ustał choć napęd jest ciut głośniejszy. 

Napisano (edytowane)

Możesz kupić kasetę, sprawdzić czy to działa jakkolwiek, a jeżeli nie to RD-M5100 jest odpowiedzią na wszystkie pytania. Sam używam aktualnie RD-M7000 i przy zmianie na 1x11 z większą kasetą pewnie wezmę Deore.
Miałem kiedyś założoną na krótki okres kasetę 11-46 i potwierdzam że działało to nienajlepiej. Nawet na kasecie 105 11-36 było dużo lepiej niż na 11-46

Edytowane przez LSkiper
Napisano (edytowane)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, finalnie nie będę eksperymentował z taką kaseta, tylko przejdę na 12, m8100. Trzeba będzie zmienić parę gratów, ale ostatecznie to wszystko już jest dosyc zjechane więc pewnie warto to zrobić. 

Edytowane przez Lza