Denzu742 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Hej, zanim ktoś powie, że to nie opłacalne i lepiej kupić drugi rower to nie tędy droga. Nie mam potrzeby inwestowania 2000-3000 lub więcej w nowy rower. Tanim kosztem chce poprawić sobie komfort jazdy i tyle Trafił w moje ręce LAPIERRE Edge 2.9 RST - cena około 1500. Rower fajny lecz po 1 sezonie latająca przerzutka oraz łańcuch przy nawet zjedźcie z chodnika jest słabe. Niestety jest tutaj zamontowany Tourney ale przechodząc do rzeczy. Chce zrobić sobie pełny upgrade napędu trochę przerabiając napęd pod crossa. Zależy mi na tym aby nie stracić jakoś dużo na prędkości w tym rowerze. Napęd jaki bym widział w tym to może 1x10 lub 2x10. Na ten moment przy napędzie 3x7 jeżdżę głównie na 3 i sporadycznie na 2 z przodu. Czy ktoś mógłby sprawdzić taki sprzęt czy on zagra ze sobą ? Korba: Shimano CUES FC-U4010-2 (40-26T) Wkład suportu: Shimano SM-BB52 (Hollowtech II) Kaseta: Shimano CUES CS-LG400-9 (11-36T) Przerzutka tylna: Shimano CUES RD-U4020 (SGS) Przerzutka przednia: Shimano CUES FD-U4000-L Łańcuch: Shimano CN-LG500 (ze spinką) Prawa manetka (tył): Shimano CUES SL-U4000-9R (Wersja na obejmę). Lewa manetka (przód): Shimano CUES SL-U4000-L (Wersja 2-rzędowa na obejmę). Klamka hamulca PRAWA: Shimano BL-MT200 Klamka hamulca LEWA: Shimano BL-MT200 Ewentualnie jeśli ktoś miałby czas i chęć to może pomóc zaproponować coś innego. Czekam na odpowiedzi, pozdro Bartek ! Cytuj
Mihau_ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Daj sobie spokój, jak ci lata łańcuch to wymień tylną przerzutkę i tyle. Modyfikacja roweru ma sens kiedy masz dobrą bazę albo na rynku nie ma gotowego rozwiązania spełniającego wymagania. Cytuj
Denzu742 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Tak jak pisałem na samym początku postu, wiem, że to dla 99% ludzi nie jest opłacalną opcją. Chce zrobić takie, a nie inne zmiany Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wszystko fajnie, tylko masz tam wolnobieg, więc dolicz nowe koło albo koszt piasty i przeplatania. Trochę staram się Cie zrozumieć, ale przy aktualnych cenach rowerów to co chcesz zrobić ma zerowy sens. Jeżeli się uprzesz że chcesz to zrobić, no to ten zestaw powinien działać ale... Jeżeli teraz jeździsz na największej zębatce, to przy napędzie 1x będziesz katował non stop dół kasety. Z drugiej strony, jeżeli nie masz nogi jak koń, to coś mi podpowiada problem z kadencją. Cytuj
Tyfon79 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak cały czas jeździsz na największym blacie z przodu to jaki sens pakowanie się w cokolwiek co ma przednią przerzutkę? Zrób 1x10 z manetką typu Deore. To samo tylna przerzutka. Z Cuesa to się ewentualnie korbę kupuje a nie nowe graty do modernizacji. Jak jest wolnobieg a jest na to duża szansa to nowe koło albo komplet. Policz sobie dokładnie bo trochę wyjdzie tego typu impreza. Cytuj
Jaco80 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Wszystko fajnie, tylko masz tam wolnobieg, więc dolicz nowe koło albo koszt piasty i przeplatania. W specyfikacji stoi że jest tam kaseta CS-HG20 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Upewnij się zanim zaczniesz cokolwiek robić. Jeżeli rzeczywiście masz kasetę, to jeden problem z głowy. Cytuj
PiotrWie Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak już chcesz tyle inwestować to weź przerzutkę z wyższej serii Cues - przynajmniej 6000 lub Deore LG 5130. Seria 4000 jest lepsza od Tourneya ale nie za dużo, za dwa lata będzie tak samo latać jak dotychczasowa. Cytuj
Seb Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu Jak dla mnie to bardzo dobry pomysł poczujesz różnicę w działaniu napędu na pewno. Tam jest najpewniej 7 rzędowa kaseta więc jak najbardziej może ulepszyć napęd na wyższy model. Skoro masz w rowerze hamulce hydrauliczne tarczowe to co tam na liście robią klamki do hamulców tarczowych? Problemem dla mnie jest tutaj że ulepszasz słaby napęd na niewiele lepszy, idź w osprzęt klasy deore bo działa to już bardzo dobrze. Dobra przerzutka, dobra korba HTII, dobry łańcuch i kompatybilne manetki są najważniejsze reszta to już jak chcesz możesz kasetę kupić najtańszą a możesz najdroższą. Ja bym poszedł albo w napęd 1x10 lub jak chcesz duży blat 2x10 zależy co chcesz. Zaraz poszukam i podam co ja bym kupił bo to chwilę potrwa. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 41 minut temu, PiotrWie napisał: Jak już chcesz tyle inwestować to weź przerzutkę z wyższej serii Cues - przynajmniej 6000 lub Deore LG 5130. Seria 4000 jest lepsza od Tourneya ale nie za dużo, za dwa lata będzie tak samo latać jak dotychczasowa. Strzelam że raczej chodzi o to, że Tourney w ogóle nie napina łańcucha. Cytuj
Tyfon79 Napisano 13 minut temu Napisano 13 minut temu Wolnobiegi mają napis MF... więc łatwo się upewnić. Inwestowanie w cokolwiek niżej niż Deore nie ma tu żadnego sensu bo po roku będzie znowu niezadowolenie. Tylko korbę można kupić niżej i się zastanowić jakie standard mocowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi