Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam Treka Fuel EX5 gen 5, który standardowo był wyposażony w korbę jak w tytule. Rama w systemie boost. Pozostałe elementy napędu do kaseta 12 SLX oraz łańcuch XT. Chcę wymienić zębatkę korby i mam problem ze znalezieniem czegoś sensownego. Manual od korby mówi, że jest kompatybilna zarówno ze SRAMem jak i Shimano. Czy zębatka  SRAM X-Sync 2 NX Eagle Direct Mount 3mm Offset Boost 30T będzie pasować do łańcucha shimano? Czy pozostaje tylko coś z ali np DECKAS SRAM 3 BOLT 30 ?Czy te blaty DECKAS są uniwersalne, podobnie jak praxis?

Napisano

Nowe chińczyki są już przystosowane pod węższe wewnątrz łańcuchy 12s shimano vs reszta świata. Ale nawet jeśli się zdarzy taka głośniejsza to się ułoży po ~150km jazdy. W ubiegłym roku zakładałem jakiegoś swojego leżaka sprzed kilku lat - łańcuch tak ciasno na niej siedział, że w 2 miejscach nawet go delikatnie zaciągało. Po pierwszych kilkudziesięciu km wszystko się ułożyło. Poza tym jeśli wsadzisz nowy blat i zostawisz używany łańcuch to musi być głośno.

Napisano
1 minutę temu, Dokumosa napisał:

Poza tym jeśli wsadzisz nowy blat i zostawisz używany łańcuch to musi być głośno.

łańcuch mam nowy na półce, więc po prostu mogę go założyć. Wolałbym zębatkę od Srama niż chinola, więc bardziej chciałbym rozpoznać temat w tym kierunku

Napisano
9 minut temu, biker_xc napisał:

nawet 12s?

Tak. W innym rowerze od dawna mam taki układ.

7 minut temu, Dokumosa napisał:

Ale nawet jeśli się zdarzy taka głośniejsza to się ułoży po ~150km jazdy.

Też miałem taką nadzieję, ale dla mnie jednak jest wyraźna różnica. Stosunkowo cicha jest stalowa Prowheel i to chyba jedyna co mógłbym polecić.

• +1 pomógł 1