dynayl Napisano 12 Maja Napisano 12 Maja Cześć! Niedawno kupiłam swój pierwszy rower gravelowy. Mam 155, przekrok 75-75,5, raczej krótszy tors i jestem też bardzo bardzo lekka. Wybór był dość ograniczony, mierzyłam też liv devote 1 i jak teraz trochę pojeździłam to myślę, że chyba leżał lepiej (szczególnie siodełko), ale koniec końców stanęło na cannondale. Na pewno planuję wymienić mostek, tylko zastanawiam się na jakiej długości? Czy 50 zamiast 80 to będzie za mało? Mam też dostać jakąś ofertę ze sklepu, w którym kupowałam rower, ale chciałam też doinformować się trochę sama. Mierzyłam dziś też sobie rozstaw barków - 31,5 cm, kierownicę mam 40 (devote miała 38). Przy jeździe boli mnie górna część pleców i trochę szyja + kości pośladkowe i lekko mrowi prawa strona biodro-udo. Natomiast ja mam ogólnie problemy z prawym biodrem i stawami, więc mogę być bardziej wyczulona jeśli nie jestem dobrze ustawiona albo coś nawet lekko mi uciska + jestem dość koścista. Przy jeździe na starym rowerze też ta prawa strona biodro-udo bywała problematyczna, ale też rower był już zupełnie niedopasowany. Poza tym przy zakupie skracano mi trochę rurę i obniżano i przesuwano siodełko. Tylko że zgodnie z tym co mierzyłam, mam je ok. 3 cm za nisko, ale w innym wypadku boli mnie z kolei z przodu siodełka. Wiem, że pewnie część to kwestia przyzwyczajenia, bo jeździłam nim parę razy, część to pewnie moja anatomia i na pewno on nie jest idealny pode mnie, bo ten przód jest jednak trochę za daleko, ale zanim spiszę go na straty, to chciałam go jakoś spróbować zmodyfikować. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki, bo trochę się w tym wszystkim gubię 😅 Cytuj
Chociemir Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja (edytowane) Udzielę najlepszej możliwej w tym przypadku "wskazówki" czyli skorzystanie z pomocy dobrego fittera. Oczywiście przy założeniu, że jeździsz we wpinanych butach... A jaki jest w ogóle rozmiar tego roweru? Edytowane 13 Maja przez Chociemir Cytuj
dynayl Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja @Chociemir Rozmiar według producenta to XS, najmniejszy jaki był, tu geometria: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gravel/gravel/topstone-alloy/topstone-2-2x-c15235u Na razie nie jeżdżę we wpinanych butach, stwierdziłam, że na początek to będzie za dużo nowości na raz. Myślałam o bike fittingu, ale za dużo wydatków w tym momencie, może kiedyś się wybiorę. Najpierw też chciałam zobaczyć co w ogóle może być nie tak. Tak ta XS mniej więcej wygląda na mnie: Cytuj
wojtt80 Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Zacząłbym od eksperymentów z mostkiem (tak, krótszy) i ustawieniem siodła na szynach i czy sztyca jest z offsetem czy bez. Sam co jakiś czas żongluje dwoma długościami plus zmianą kąta. W zależności od tego co mi akurat bardziej trzeszczy i skrzypi w zawiasach;) Cytuj
Chociemir Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja Z pedałami platformowymi nie ma się co wybierać na bikefitting. Cytuj
wildix Napisano 13 Maja Napisano 13 Maja 15 godzin temu, dynayl napisał: Mam 155, przekrok 75-75,5 Jak już uporasz się z plecami to wróci temat długości korby 15 godzin temu, dynayl napisał: zastanawiam się na jakiej długości? Czy 50 zamiast 80 to będzie za mało? Trochę radykalna zmiana. Żeby się nie okazało, że na podjazdach uderzasz kolanami o kierownicę. 15 godzin temu, dynayl napisał: Mierzyłam dziś też sobie rozstaw barków - 31,5 cm, kierownicę mam 40 (devote miała 38). Hmm... to by znaczyło, że na szerokość mieścisz się cała wewnątrz baranka. 15 godzin temu, dynayl napisał: mam je ok. 3 cm za nisko, ale w innym wypadku boli mnie z kolei z przodu siodełka. 3 cm? wtf? Skąd taka wartość? Pochyl płaszczyznę siodełka trochę do przodu. Cytuj
dynayl Napisano 14 Maja Autor Napisano 14 Maja @wildix Myślę, że raczej nie uderzę w kierownicę. 50, dlatego że jednak wszystko jest dla mnie trochę daleko, jako że ta geometria w liv devote 1 jednak trochę lepiej mi pasowała, to też tak zaproponował pan w sklepie, że poszuka czegoś podobnego. Ja próbuję jakoś z tym wszystkim się zaznajomić, ale szczerze to czytam, oglądam i mam wrażenie, że mam tylko coraz większy mętlik. Może to taki etap 😅 W liv jest też jednak węższa kierownica, może to jest problem. Wczoraj udało mi się znaleźć ochotnika do pomocy w pomiarze i przekrok zmierzyłam ok, ale barki musiałam jakoś ściągnąć bo jest 35. Siodełko lekko przesunęłam, ale po wczorajszej jeździe problem z karkiem, uciskiem siodła i mrowieniem biodra się utrzymały. Mam po prostu nadzieję, że po jakimś czasie kombinowania i jazdy, jednak będę w stanie go dopasować, ale zastanawiam się czy on tak czy siak nie jest za duży 🫠 Cytuj
nctrns Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Kierownica do zmiany na 36 albo nawet 34 cm, z krótkim zasięgiem (short reach) Tak już ktoś wspomniał - korba najlepiej 165mm Wysokość siodełka na zdjęciu wygląda ok, ale można pokombinować przód/tył i oczywiście pochylenie, po zmianie korby na krótszą powinno pójść do góry Mostek może okazać się po tych zmianach ok Nie wiem czy to kwestia perspektywy, ale manetki wyglądają na zadarte do góry, co nie jest do końca poprawne. Cytuj
bashey_pl Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja @nctrns ogólnie patrząc na to zdjęcie mam wrażenie, że cały kierownik jest przekręcony do góry. I jak się nie mylę, to jak poprawnie ustawić kierownicę to łapy odsuną się do przodu i dalej może być za daleko. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja Miałaś wcześniej rower z barankiem ? Ile km przejechałaś od zakupu ? Według mnie kierownica (baranek) jest ustawiona fatalnie. Za bardzo obrócona do góry i za dużo podkładek pod mostkiem. Masz ja niemal na równi z siodełkiem. Spróbuj tego kalkulatora. Zacznij od ustawienia wysokości siodła i jego regulacji przód tył. Nie zmieniaj wszystkiego na raz. Koryguj elementy po kolei co 2-3 jazdy. Bez bloków fitting nie wiele pomoże, chyba że ktoś oferuje bardzo podstawowa usługę regulacji roweru w symbolicznych pieniądzach . https://fizmoo.com/bike-size-calculator?fbclid=IwVERDUARwWZRleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR5wfOqZyEi9FyguGGosVn97O4NXxOO4L1xBP4T7blXzQM160g4bNdtTEoDB6Q_aem_RUz2md4qSrBEiEkhg9iMzA 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi