kombiii Napisano Czwartek o 18:52 Napisano Czwartek o 18:52 (edytowane) Kupiłem ebike Haibike Alltracks 6. Rower wspaniały, przeszedł moje oczekiwania. Silnik 75 Nm Yamahy, bateria 720 Wh, wszystko fajnie, tylko jakiś mózg włożył do roweru za 9000 zł uginacz zamiast amora. Jakieś metaliczne dźwięki przy dobiciach podczas zjazdów, ugięcie niecałe 6 cm przy deklarowanych 120 mm, ogólnie mówiąc dramat. Jestem wprawdzie umówiony na serwis gwarancyjny, ale wiem z góry, że cudów nie będzie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, na jaki niedrogi, ale powietrzny amorek mogę poczynić podmianę? Dane obecnego uginacza: koło 27,5 cala, sztywna oś 15x110 mm, rura sterowa taperowana, 1 1/8 cala. Rower użytkuję turystycznie, włącznie ze szlakami górskimi, ale bez szaleństw. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie. Edytowane Czwartek o 18:53 przez kombiii Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 05:52 Autor Napisano Piątek o 05:52 Znalazłem coś takiego, ale nie wiem, czy rura sterowa 1 i 1/2 będzie pasować do mojej ramy. https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-35-gold-rl-pd28253/?v_Id=281408 Cytuj
wolek Napisano Piątek o 07:05 Napisano Piątek o 07:05 Ja szukałbym czegoś pokroju revelation/pike. Rozbierz to co masz teraz, być może ten amortyzator ma prostą rurę sterową a dodadany jest adapter. Ten co podałeś będzie pasował do roweru, kwestia tylko czy będziesz jeszcze musiał z dolnymi sterami powalczyć. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Piątek o 07:12 Mod Team Napisano Piątek o 07:12 Godzinę temu, kombiii napisał: Znalazłem coś takiego, ale nie wiem, czy rura sterowa 1 i 1/2 będzie pasować do mojej ramy. Będzie ok i będziesz zadowolony. Rura tam jest tapered. Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 08:13 Autor Napisano Piątek o 08:13 Dziękuję za obydwie opinie. wolek, rura u mnie jest taperowana, bez adaptera. sznib, jeżeli wszystko ma pasować, to raczej wezmę tego Golda 35. Cytuj
Tyfon79 Napisano Piątek o 08:27 Napisano Piątek o 08:27 Przecież RS 35 to padlina. Jak już cieszy cię ten elektryk, widzę pod górami mieszkasz to kup coś co ma ręce i nogi. Jak nie warzysz dużo i głównie miałeś problem z jakością pracy to i Reba ci styknie. To jednak sztywny rower i dlatego producenci elektryków nie dają nic sensownego bo jak już ma być choć trochę ambitniej to wszyscy idą w fulla. Reba będzie kilka x lepsza od tej padliny 35. Tylko to już koszty bliskie 1,5 tys za Rebę a najlepiej choćby Revelationa. Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 08:52 Autor Napisano Piątek o 08:52 Przyznam, że jestem zaskoczony aż taką rozbieżnością w ocenie modelu Rock Shox 35 Gold. Kolego Tyfon79, co takiego sprawia, że określasz go mianem padliny? Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 10:27 Autor Napisano Piątek o 10:27 (edytowane) Zainteresował mnie również RS Recon Silver ze skokiem 130 mm (obłędny kolor): https://allegro.pl/produkt/amortyzator-przedni-rockshox-recon-silver-rl-solo-air-27-5-120-mm-12324101-e544-4930-afd7-7867cc1758bd?offerId=13019241502 Edytowane Piątek o 10:27 przez kombiii Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 11:57 Napisano Piątek o 11:57 To już zdecydowanie lepszy Gold 35 ze względu na średnicę goleni. Mam Golda i nie narzekam. Cena adekwatna do jakości. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Piątek o 12:00 Mod Team Napisano Piątek o 12:00 A jeden i drugi o niebo lepszy od XCMa. Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 13:17 Autor Napisano Piątek o 13:17 Skłaniam się pomału jednak do Recona. Wprawdzie droższy, ale ma same pozytywne opinie użytkowników, jak i dotyczące serwisu. Ostatnia kwestia, która mnie nurtuje to średnica lag. XCM ma 34 mm a Recon 32 mm. Czy nie wpłynie to na bezpieczeństwo jazdy? W końcu to 25 kilogramowy ebike + 78 kilogramowy jeździec 🙃 Cytuj
KSikorski Napisano Piątek o 13:31 Napisano Piątek o 13:31 Nie nie, jeśli ma być wybór między reconem a goldem to zdecydowanie gold 35! To jest hardtail, więc i tak brak zawieszenia z tyłu jest ograniczeniem, więc moim zdaniem nie ma sensu iść w widelce z lepszymi tłumikami. Motion Control spokojnie wystarczy. Czyli z rockshoxa brać 35 gold lub revelation. Cytuj
emski Napisano Piątek o 15:08 Napisano Piątek o 15:08 jak już rozważasz 130mm, to fox 34 120 do E-zastosowań (do 169kg) https://www.bike-discount.de/en/fox-racing-shox-34-a-float-29-awl-120-rail-2.0-sweep-adj-58-ht-tapered-boost-top-deal Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 17:43 Autor Napisano Piątek o 17:43 emski - mój budżet to 800 zł 😐 KSikorski - no to teraz zabiłeś mi klina. Gwoli ścisłości mam amortyzację tyłu, a raczej sztycy. Jeżeli się przyjrzysz, pod siodłem mam Cane Creeka. Nie jest to oczywiście full, ale daje radę i wystarcza mi w 100 %. Reasumując więcej opinii jest za RS Gold 35. Czyli brać tego? : https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-35-gold-rl-pd28253/ Cytuj
emski Napisano Piątek o 18:01 Napisano Piątek o 18:01 brać foxa, widelca tak często się nie zmienia, lepiej raz a porządnie Cytuj
KSikorski Napisano Piątek o 18:37 Napisano Piątek o 18:37 52 minuty temu, kombiii napisał: Gwoli ścisłości mam amortyzację tyłu, a raczej sztycy. Amortyzacja sztycy nie powoduje że rower daje radę w terenie, tyłem będzie miotało tak bardzo że zwolnisz zanim zaczniesz korzystać z przewagi chargera nad motion control. Cytuj
kombiii Napisano Piątek o 18:58 Autor Napisano Piątek o 18:58 Dobra, nie ma co drzeć szat ciągle. Biorę RS 35 Gold. Jutro jeszcze podpytam serwisanta. 1 Cytuj
kombiii Napisano Sobota o 08:43 Autor Napisano Sobota o 08:43 Serwisant przychylił się jak najbardziej do Golda. Także biorę go i odezwę się tutaj po montażu, czy i jaka jest różnica. Dzięki za porady. 1 Cytuj
Galvatron Napisano Sobota o 17:30 Napisano Sobota o 17:30 Za takie pieniądze nie ma się specjalnie nad czym zastanawiać. Recon Silver to dopiero padlina: stalowe golenie pokryte delikatną powłoka, którą łatwo jest uszkodzić. Do tego mogłoby brakować mu sztywności, bo ma golenie o średnicy 32 mm. Cytuj
kombiii Napisano wczoraj o 14:51 Autor Napisano wczoraj o 14:51 W międzyczasie XCM był na serwisie. W środku suchy jak pieprz. Dostał smaru i faktycznie nieco ciszej pracuje. Zdobyłem dziś górę Żar, przez Przegibek. O ile na asfalcie uginacz zachowuje pozory amortyzatora, o tyle każdy kamień dziura, studzienka, czy nierówność, gorzko przypomina o swojej nieudolności. W sobotę podmiana na Rock Shox 35 Gold RL, liczę, że coś się w tej kwestii zmieni. PS. Jeżeli ktoś potrzebuje do czegoś mój XCM, oddam w dobre ręce za 100 zł. Przebieg 300 km, jak nówka. Cytuj
XYZPV Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu A ja się podpisuję pod Tyfonem, Recon i 35 to padlina - Fox 34 ok ale i tak wszystkie propozycje z linkami które tu padły są przepłacone. Nie chce mi się szukac specjalnie ale jak się odpali VPN z niemiecką lokalizacją i poszuka pod frazami "RS Lyrik", "FOX 36" to idzie ustrzelić Lyrika Select + albo 36 GRIP 2 za 1400zł. To jest Overkill waszych umiejętności i sprzętu ale przynajmniej zakup opłacalny, nie to co recon za 800zł xD Nie wspominam już o OLX i amorkach zdjętych z nowych rowerów i ludzi którzy chcą sie tego szybko pozbyć. Cytuj
kombiii Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 9 godzin temu, emski napisał: + przesyłka Naturalnie. Zatem razem 112 zł, jeśli wejdzie w paczkomat. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 15 godzin temu Mod Team Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, XYZPV napisał: idzie ustrzelić Lyrika Select + albo 36 GRIP 2 za 1400zł. Nnno, prawie 3 razy więcej niż linkowany RS Gold. To raczej nie jest alternatywa. Cytuj
kombiii Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, XYZPV napisał: Recon i 35 to padlina - Fox 34 ok ale i tak wszystkie propozycje z linkami które tu padły są przepłacone (...) recon za 800zł xD Wszystko pięknie, ale nie doczytał kolega mojego skromnego budżetu w wysokości 800 złotych, który pozwalał maksymalnie na padlinę Recona. Ze wszystkich padlin, które mi polecano, wybrałem padlinę RS 35 Gold. Wprawdzie nie zdemontowaną w pośpiechu z roweru przed wyrzuceniem na złom, tylko nową. W Centrum z Padlinami zapewniono mnie nawet o gwarancji. Wydaje mi się, że szanse na sprzedaż mojej starej padliny XCM 34 drastycznie maleją 😄 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi