Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kupiłem ebike Haibike Alltracks 6. Rower wspaniały, przeszedł moje oczekiwania. Silnik 75 Nm Yamahy, bateria 720 Wh, wszystko fajnie, tylko jakiś mózg włożył do roweru za 9000 zł uginacz zamiast amora. Jakieś metaliczne dźwięki przy dobiciach podczas zjazdów, ugięcie niecałe 6 cm przy deklarowanych 120 mm, ogólnie mówiąc dramat. Jestem wprawdzie umówiony na serwis gwarancyjny, ale wiem z góry, że cudów nie będzie. 

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, na jaki niedrogi, ale powietrzny amorek mogę poczynić podmianę? Dane obecnego uginacza: koło 27,5 cala, sztywna oś 15x110 mm, rura sterowa taperowana, 1 1/8 cala. Rower użytkuję turystycznie, włącznie ze szlakami górskimi, ale bez szaleństw. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie.

haj.jpg

Edytowane przez kombiii
Napisano

Ja szukałbym czegoś pokroju revelation/pike. Rozbierz to co masz teraz, być może ten amortyzator ma prostą rurę sterową a dodadany jest adapter. 

Ten co podałeś będzie pasował do roweru, kwestia tylko czy będziesz jeszcze musiał z dolnymi sterami powalczyć. 

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, kombiii napisał:

Znalazłem coś takiego, ale nie wiem, czy rura sterowa 1 i 1/2 będzie pasować do mojej ramy.

Będzie ok i będziesz zadowolony. Rura tam jest tapered.

Napisano

Przecież RS 35 to padlina. Jak już cieszy cię ten elektryk, widzę pod górami mieszkasz to kup coś co ma ręce i nogi. Jak nie warzysz dużo i głównie miałeś problem z jakością pracy to i Reba ci styknie. To jednak sztywny rower i dlatego producenci elektryków nie dają nic sensownego bo jak już ma być choć trochę ambitniej to wszyscy idą w fulla. Reba będzie kilka x lepsza od tej padliny 35. Tylko to już koszty bliskie 1,5 tys za Rebę a najlepiej choćby Revelationa. 

Napisano

Skłaniam się pomału jednak do Recona. Wprawdzie droższy, ale ma same pozytywne opinie użytkowników, jak i dotyczące serwisu. Ostatnia kwestia, która mnie nurtuje to średnica lag.

XCM ma 34 mm a Recon 32 mm. Czy nie wpłynie to na bezpieczeństwo jazdy? W końcu to 25 kilogramowy ebike + 78 kilogramowy jeździec 🙃

Napisano

Nie nie, jeśli ma być wybór między reconem a goldem to zdecydowanie gold 35!

To jest hardtail, więc i tak brak zawieszenia z tyłu jest ograniczeniem, więc moim zdaniem nie ma sensu iść w widelce z lepszymi tłumikami. Motion Control spokojnie wystarczy. Czyli z rockshoxa brać 35 gold lub revelation.

Napisano

emski  - mój budżet to 800 zł 😐

KSikorski - no to teraz zabiłeś mi klina. Gwoli ścisłości mam amortyzację tyłu, a raczej sztycy. Jeżeli się przyjrzysz, pod siodłem mam Cane Creeka. Nie jest to oczywiście full, ale daje radę i wystarcza mi w 100 %.  Reasumując więcej opinii jest za RS Gold 35.

Czyli brać tego? :

https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-35-gold-rl-pd28253/

Napisano
52 minuty temu, kombiii napisał:

Gwoli ścisłości mam amortyzację tyłu, a raczej sztycy.

Amortyzacja sztycy nie powoduje że rower daje radę w terenie, tyłem będzie miotało tak bardzo że zwolnisz zanim zaczniesz korzystać z przewagi chargera nad motion control.