KNKS Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 34 minuty temu, smw44199 napisał: Dalej nie rozumiem w czym problem, co jest nie tak z tym zaciskiem? Czy teraz widzisz dlaczego w/w zacisk nie wydaje się optymalnym ? Edytowane 9 Kwietnia przez KNKS Cytuj
chudzinki Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Nie wiem dokładnie o co chodzi @KNKS, ale dla mnie gdybyś nie napisał: 46 minut temu, Kuba1123 napisał: A jeszcze zapytam czy sztyca powinna chodzić minimalnie do przodu i tyłu jeśli złapie ją za siodełko? to w tym zacisku nie byłoby nic złego. Ale po tych słowach to z pewnością nie jest dobre rozwiązanie problemu... Cytuj
KNKS Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Miejsce przeznaczone na montaż zacisku sztycy jest przystosowane do montażu zacisku o standardowej wielkości/wysokości. Edytowane 9 Kwietnia przez KNKS 1 Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia W moim krossie nie ma takie miejsca wyznaczonego a poza tym wysokosc zacisku jaka wchodzi na rurę jest jednakowo w obydwu zaciskach 1 Cytuj
KNKS Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Jak to nie ma ? W karbonowej ramie mocujesz zacisk bezpośrednio na lakierowanej powierzchni ? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem... Edytowane 9 Kwietnia przez KNKS Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia No tak jest i jest to najwyższy poziom krosta, odezwę się do was za jakiś czas i zdam relację jadę w trasę zobaczymy czy coś to dało Cytuj
smw44199 Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 16 minut temu, Kuba1123 napisał: W moim krossie nie ma takie miejsca wyznaczonego a poza tym wysokosc zacisku jaka wchodzi na rurę jest jednakowo w obydwu zaciskach No i o to chodzi 👍 Kolegom przeszkadza zacisk na dwie śruby, ale nie potrafią sensownie uzasadnić dlaczego? Edit Fabryczny do D-Fuse też ma dwie śruby Edytowane 9 Kwietnia przez smw44199 1 Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Przed jazdą: Po przejechaniu 45 km pół asfaltowej pół las: Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Założyłem sztyce z siodelkiem z innego roweru, zacisk ten sam tylko że dłuższa śruba (poprzednia nie siedziała cała w gwincie), i nasmarowałem pastą od park tool wydaje się mieć lepszą konsystencję od tej z finish line no i docisk 5,4 nm. Na moje oko nic się nie zsunęło ale zobaczymy z czasem dla porównania zrobiłem jeszcze zdjęcie z miarką tak na przyszłość. Pytał ktoś jeszcze wcześniej czy ten problem był od samego początku no właśnie nie byl dopiero z czasem to wyszło i się pogłębiało, a roweru nie oszczędzam. 3 godziny temu, KNKS napisał: Czy teraz widzisz dlaczego w/w zacisk nie wydaje się optymalnym ? Takiego wyznacznika na obejmę nie mam też w KROSS esker i w starym Cannondale Cytuj
smw44199 Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Ta rysa to: ? EDIT. Widzę, że to folia i brud sie na brzegu zebrał 👍😉 Edytowane 9 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Gdzie ta rysa? A nie doczytałem do końca, ja już uwagi nie zwracam na te rysy, przejechałem z pękniętą ramą na tylnych widełkach z 3000 km i nic się nie stało ale w końcu to zrobiłem Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia 5 godzin temu, smw44199 napisał: No i o to chodzi 👍 Kolegom przeszkadza zacisk na dwie śruby, ale nie potrafią sensownie uzasadnić dlaczego? Edit Fabryczny do D-Fuse też ma dwie śruby Przecież to inny typ zacisku. Tamten zaciskał się jedną częścią na ramie, a drugą na sztycy. 2 godziny temu, Kuba1123 napisał: Przed jazdą: Po przejechaniu 45 km pół asfaltowej pół las: To jasno pokazuje że coś jest bardzo nie tak z ramą. Ile ważysz? Cytuj
przemeg Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Ile ważysz? Sztyca nie powinna chodzić przód tył jak ruszasz siodełkiem. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia Jeżeli się rusza po dokręceniu, to tam jest wiadro a nie rura podsiodłowa Sądziłem że autor pyta o ruch przed dokręceniem... Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia Po dokręceniu ale to siodełko pracuje pod naporem a nie sztyca za bardzo panikuje, waga 80 kg 1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Przecież to inny typ zacisku. Tamten zaciskał się jedną częścią na ramie, a drugą na sztycy. To jasno pokazuje że coś jest bardzo nie tak z ramą. Ile ważysz? Waga 80 kg ale po zmienionej sztycy i innych udoskonaleniach nic nie wpadło więc co jest nie tak? Na tamtej sztycy po przejechaniu łagodniejszej trasy kilka dni temu sztyca wpadła około 1cm Cytuj
przemeg Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia To znaczy, ze sztyca nie trzyma wymiaru srednicy i nie ma co dywagowac. Mozesz kupic te obejme authora, scisnac mocnej niutami alu sztyce a lzej karbonowy kolnierz ramy. Albo wymienic sztyce. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Kwietnia Napisano 9 Kwietnia (edytowane) Piszesz dość chaotycznie i zaczynam się już gubić. Zmieniłeś sztycę i obejmę na tą z drugiego roweru. Nadal jest problem czy nie? Myślałem że te fotki z taśmą są po wymianie sztycy i obejmy. Edytowane 9 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Kuba1123 Napisano 9 Kwietnia Autor Napisano 9 Kwietnia 7 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Tak zmieniłem sztyce, nasmarowałem ją, zacisk pozostał ten sam tylko zamieniłem śrubę na dłuższą bo tamta wydawała się krótka no i po dzisiejszej jeździe sztyca nie zsunęła się, zdjęcie są po zmianie Cytuj
Kuba1123 Napisano Piątek o 16:39 Autor Napisano Piątek o 16:39 Nie wiem czy ktoś tutaj jeszcze zagląda ale po dzisiejszej jeździe 65 km głównie po polnych drogach nic nie zsunęło się 1 Cytuj
StrayRider Napisano Piątek o 20:21 Napisano Piątek o 20:21 było pisane wyżej Cytat Założyłem sztyce z siodelkiem z innego roweru, zacisk ten sam tylko że dłuższa śruba (poprzednia nie siedziała cała w gwincie), i nasmarowałem pastą od park tool wydaje się mieć lepszą konsystencję od tej z finish line no i docisk 5,4 nm 1 Cytuj
Kuba1123 Napisano Niedziela o 11:10 Autor Napisano Niedziela o 11:10 Panowie zapytam jeszcze bo mnie to zastanawia a jak było fabrycznie już nie pamiętam, czy w dobrej pozycji jest zacisk? Tam jest taka skośna przerwa i nie pokrywa się ona z tą przerwa w ramie Cytuj
revolta Napisano Niedziela o 11:56 Napisano Niedziela o 11:56 No to ustaw nacięcie w ramie z nacięciem na zacisku , odstlusc wszystko , sztyce , otwór w ramie , zacisk , skręć ponownie No i nie wiem czy tam się zacisk nie styka że nie można bardziej już skręcić na fotach nie widać do końca 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi