Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
34 minuty temu, smw44199 napisał:

Dalej nie rozumiem w czym problem, co jest nie tak z tym zaciskiem?

Czy teraz widzisz dlaczego w/w zacisk nie wydaje się optymalnym ? 

image.jpg

Edytowane przez KNKS
Napisano

Nie wiem dokładnie o co chodzi @KNKS, ale dla mnie gdybyś nie napisał:

46 minut temu, Kuba1123 napisał:

A jeszcze zapytam czy sztyca powinna chodzić minimalnie do przodu i tyłu jeśli złapie ją za siodełko?

to w tym zacisku nie byłoby nic złego. Ale po tych słowach to z pewnością nie jest dobre rozwiązanie problemu...

Napisano (edytowane)

Miejsce przeznaczone na montaż zacisku sztycy jest przystosowane do montażu zacisku o standardowej wielkości/wysokości.

Edytowane przez KNKS
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

Jak to nie ma ? W karbonowej ramie mocujesz zacisk bezpośrednio na lakierowanej powierzchni ? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem...

Edytowane przez KNKS
Napisano (edytowane)
16 minut temu, Kuba1123 napisał:

W moim krossie nie ma takie miejsca wyznaczonego a poza tym wysokosc zacisku jaka wchodzi na rurę jest jednakowo w obydwu zaciskach 

No i o to chodzi 👍

Kolegom przeszkadza zacisk na dwie śruby, ale nie potrafią sensownie uzasadnić dlaczego?

Edit
Fabryczny do D-Fuse

image.png.c67441a1b93da5c47477fd0c95ad591b.png

też ma dwie śruby

Edytowane przez smw44199
  • +1 pomógł 1
Napisano

Założyłem sztyce z siodelkiem z innego roweru, zacisk ten sam tylko że dłuższa śruba (poprzednia nie siedziała cała w gwincie), i nasmarowałem pastą od park tool wydaje się mieć lepszą konsystencję od tej z finish line no i docisk 5,4 nm. Na moje oko nic się nie zsunęło ale zobaczymy z czasem dla porównania zrobiłem jeszcze zdjęcie z miarką tak na przyszłość. Pytał ktoś jeszcze wcześniej czy ten problem był od samego początku no właśnie nie byl dopiero z czasem to wyszło i się pogłębiało, a roweru nie oszczędzam.

3 godziny temu, KNKS napisał:

Czy teraz widzisz dlaczego w/w zacisk nie wydaje się optymalnym ? 

image.jpg

Takiego wyznacznika na obejmę nie mam też w KROSS esker i w starym Cannondale 

Napisano

Gdzie ta rysa?

A nie doczytałem do końca, ja już uwagi nie zwracam na te rysy, przejechałem z pękniętą ramą na tylnych widełkach z 3000 km i nic się nie stało ale w końcu to zrobiłem 

Napisano
5 godzin temu, smw44199 napisał:

No i o to chodzi 👍

Kolegom przeszkadza zacisk na dwie śruby, ale nie potrafią sensownie uzasadnić dlaczego?

Edit
Fabryczny do D-Fuse

image.png.c67441a1b93da5c47477fd0c95ad591b.png

też ma dwie śruby

Przecież to inny typ zacisku. Tamten zaciskał się jedną częścią na ramie, a drugą na sztycy.

2 godziny temu, Kuba1123 napisał:

Przed jazdą:

IMG_1009.jpeg

Po przejechaniu 45 km pół asfaltowej pół las: 

IMG_1012.jpeg

To jasno pokazuje że coś jest bardzo nie tak z ramą.

Ile ważysz?

Napisano

Po dokręceniu ale to siodełko pracuje pod naporem a nie sztyca za bardzo panikuje, waga 80 kg

1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

Przecież to inny typ zacisku. Tamten zaciskał się jedną częścią na ramie, a drugą na sztycy.

To jasno pokazuje że coś jest bardzo nie tak z ramą.

Ile ważysz?

Waga 80 kg ale po zmienionej sztycy i innych udoskonaleniach nic nie wpadło więc co jest nie tak? Na tamtej sztycy po przejechaniu łagodniejszej trasy kilka dni temu sztyca wpadła około 1cm

Napisano

To znaczy, ze sztyca nie trzyma wymiaru srednicy i nie ma co dywagowac.

Mozesz kupic te obejme authora, scisnac mocnej niutami alu sztyce a lzej karbonowy kolnierz ramy. Albo wymienic sztyce.

Napisano (edytowane)

Piszesz dość chaotycznie i zaczynam się już gubić.

Zmieniłeś sztycę i obejmę na tą z drugiego roweru. Nadal jest problem czy nie? Myślałem że te fotki z taśmą są po wymianie sztycy i obejmy.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano
7 godzin temu, przecietny.kolarz napisał:

Tak zmieniłem sztyce, nasmarowałem ją, zacisk pozostał ten sam tylko zamieniłem śrubę na dłuższą bo tamta wydawała się krótka no i po dzisiejszej jeździe sztyca nie zsunęła się, zdjęcie są po zmianie 

Napisano

było pisane wyżej ;) 

Cytat

Założyłem sztyce z siodelkiem z innego roweru, zacisk ten sam tylko że dłuższa śruba (poprzednia nie siedziała cała w gwincie), i nasmarowałem pastą od park tool wydaje się mieć lepszą konsystencję od tej z finish line no i docisk 5,4 nm

• +1 pomógł 1
Napisano

Panowie zapytam jeszcze bo mnie to zastanawia a jak było fabrycznie już nie pamiętam, czy w dobrej pozycji jest zacisk?

IMG_1020.jpeg

Tam jest taka skośna przerwa i nie pokrywa się ona z tą przerwa w ramie

Napisano

No to ustaw nacięcie w ramie z nacięciem na zacisku , odstlusc wszystko , sztyce , otwór w ramie , zacisk , skręć ponownie 

No i nie wiem czy tam się zacisk nie styka że nie można bardziej już skręcić na fotach nie widać do końca 

• +1 pomógł 1