Kuba1123 Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Witam, mam problem w moim MTB-ku dokładniej Kross level 12, tak jak w temacie sztyca dokręcona z odpowiednim momentem, dana pasta do karbonu a sztyca dalej się zsuwa szczególnie podczas jazdy w cięższym terenie. Co robić? Już sam nie mam pomysłów, myślałem jeszcze o zacisku na dwie śruby ale nie wiem czy coś to da. Cytuj
Chociemir Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Można spróbować tego: https://bbbcycling.com/en_en/bsp-97-postfix A pastę do karbonu warto zastosować jak najbardziej "gruboziarnistą" - przy paście Fnish Line, która ma konsystencję raczej gładką sztyca się opuszczała, po użyciu Park Toola,dużo bardziej ziarnistej było lepiej. Cytuj
Kuba1123 Napisano 4 Kwietnia Autor Napisano 4 Kwietnia (edytowane) Pastę używam finish linę, dokręcam z momentem 5,4 z czego max to 6nm jest to dosyć denerwujące bo przy każdej mocniejszej jeździe siodełko opada około 0,5 cm, myślałem że śruba popuszcza no też dałem klej na gwint A co powiecie o tym: https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB A może obrócić ten zacisk? I czy jest on w ogóle dobrze założony? Edytowane 4 Kwietnia przez Kuba1123 Cytuj
Turysta05 Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie. Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Kwietnia Mod Team Napisano 5 Kwietnia Dlaczego obejma jest krzywo ustawiona ? Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Przeczytałem gdzieś że dziura w zacisku nie może pokrywać się się z tą dziurą w ramię dlatego tak spróbowałem założyć Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia 8 godzin temu, Turysta05 napisał: Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). @Kuba1123 wyczyść wszystko do sucha, natrzyj kalafonią, można też w płynie po rozpuszczeniu w spirytusie. Ważne aby rura w rurę wchodziła z b. małym luzem, bo gdy powierzchnia mała to nie pomoże. Od tego są pasty do karbonu. @Kuba1123 wyczyść sztycę i rurę podsiodłową, poluzuj albo wyjmij zacisk i sprawdz czy: 1. Sztyca wchodzi z minimalnym oporem 2. Bardziej niż opór czuć minimalne tarcie i sztyca wchodzi dość gładko 3. Sztyca wpada jak w wiadro W ogóle czym odtłuszczałeś sztycę i rurę przed użyciem pasty? Może ktoś mądry tam napakował smaru? Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Odtłuszczałem alkoholem izoprypolowym no i sztyca gdy nie ma pasty wpada dość gładko natomiast z pastą stoi w miejscu Cytuj
KNKS Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Moim zdaniem, jeśli wcześniej działało a teraz nie działa, to najczęściej przyczyną jest "rozkalibrowany" zacisk sztycy. 10 godzin temu, Turysta05 napisał: Jest stary wypróbowany sposób na zwiększenie tarcia między elementami: kalafonia (ta od smyczka, lub lutowania). \ Taaaaa... A potem wymyślono pastę do karbonu... Cytuj
KNKS Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Zanim zaczniesz kombinować warto zacząć od nowego zacisku. Koszta niewielkie, a jest duża szansa że problem zostanie rozwiązany. Czy ja dobrze rozumiem, że rama to karbon, a sztyca aluminium ? Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Tak rama karbon a sztyca aluminium https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB Ten zacisk może będzie dobry? Cytuj
Turysta05 Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Kalafonia to stary sposób, @przecietny.kolarz, @KNKS, dlatego stosujemy go, gdy wszystko inne zawodzi😉😄. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Rozumiem że robiłeś takie porównania, prawda? Miałeś przypadek że sztyca opadała, dostępne na rynku środki nie pomogły, a kalafonia załatwiła problem? Cytuj
pecio Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Takie są skutki niedbałego wykonawstwa elementów z karbonu i nie trzymania tolerancji . Dobitnie to się uwidacznia w rurach podsiodłowych , suportach . Sprawdź suwmiarką wymiary i w zależności od rozrzutu podejmie się odpowiednie kroki. A stosowanie pasty do karbonu na styku sztyca - rura to zło wcielone. 👎 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia A co Ci się takiego stanie od tej pasty? Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia To w końcu można dawać tą pastę czy nie? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Tak, po to jest. Nie wiem co to za wymysł że nie można. Niektórzy producenci nawet dodają pastę do nowego roweru... Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia No dobra a ten zacisk, co o nim sądzicie? : https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-author-aco-315-pd954/?v_Id=54137&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw7cLOBhDmARIsAGsuA0kB_UM7INv2-eRYGgh1stNAQo42EotDrrfvkUid1SIEXEPlRiesWNsaAr5cEALw_wcB Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Ostateczność. W ogóle ten rower jest na gwarancji? Jeżeli tak, to ja bym zgłaszał. Prawdopodobnie ta rama nie trzyma wymiaru. Weź pod uwagę że jeżeli rura podsiodłowa jest luźna, to ruchy sztycy w dłuższym okresie mogą doprowadzić do pęknięcia ramy. Pasta ma spowodować to, że można dane połączenie skręcić lżej, a mimo to będzie się trzymało sztywno. Zapobiega też zapiekaniu. Jeżeli rura podsiodłowa ma za dużą średnicę, to takie troche pudrowanie trupa. Kup normalny zacisk. Jeżeli nie pomoże, to wtedy się będziesz zastanawiał. Dobre zaciski robi PRO, chociaż tak naprawdę nie jest to prom kosmiczny i możesz kupić cokolwiek. Ja bym na Twoim miejscu też zmierzył średnicę sztycy lub spróbował innej sztycy. Może się okazać że lipny jest zacisk tak jak pisze @KNKS lub sztyca. Jak to nie przyniesie efektu, to bardzo duża szansa że rama jest wadliwa. Edytowane 5 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Czyli średnica sztyca ma być taka sama jak średnica wewnątrz rury podsiodlowej? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia (edytowane) Nie wiem jakie są tolerancje wykonania rury podsiodłowej i sztycy. Zapewne setki milimetra. Sztycę zmierzysz łatwo, natomiast do podsiodłowej potrzeba odpowiednie narzędzie. Suemiarką nie mierzy się średnicy otworów, gdy chce się mieć precyzyjny wynik. Już dobrze nie pamiętam przypadku który ja miałem, ale coś mi świta że rura podsiodłowa była za luźna o jakieś 0.1mm. Sztyca wpadała totalnie luzem. Edytowane 5 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
Kuba1123 Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia Dobra jak na razie przełożę zacisk z drugiego roweru widzę że jest ta sama średnica no i zobaczymy 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi