KNKS Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia Godzinę temu, zlatan napisał: Kolega zdaje się widzi tylko czarny i biały i wstał dzisiaj lewym butem SPD-SL. Jak zdejmiesz kask i przygrzmocisz głową w ścianę to może zobaczysz że są też odcienie pomiędzy. Napisze ci jeszcze raz, bo subtelnej ironii nie wyłapałeś. Postępu nie zatrzymasz. Taki jest standard, nawet przy budżetowych sprzętach. Czasy się zmieniają, standardy również. Coś o czym kiedyś opowiadali ci koledzy spod bramy, dzisiaj masz na wyciągnięcie ręki. Tak więc ciesz się luksusami nowoczesności i przestań marudzić, bo taka postawa trąci malkontenctwem. Jeśli dalej nie rozumiesz, to zastosuj się proszę się do własnych zaleceń, tyle tylko że w kasku, bo łeb pusty jak wydmuszka może wymagać dodatkowej ochrony... 23 minuty temu, przecietny.kolarz napisał: Czy jestem zachwycony myśląc o serwisie? Nie.Czy jestem zachwycony podczas codziennej jazdy ? Tak. Kwestia priorytetu. Pozostaje pytanie jak często zaglądamy do sterów w szosie. Co 6000km? Dla większości "pikników" to 2,5 sezonu jazdy 🙂. Zważywszy na to, że DI2 i AXS to dzisiaj 90% sprzedawanych rowerów szosowych, problem prowadzenia kabli/przewodów wydaje się nader błachy. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 15 minut temu, KNKS napisał: Pozostaje pytanie jak często zaglądamy do sterów w szosie. Co 6000km? Dla większości "pikników" to 2,5 sezonu jazdy 🙂. Zważywszy na to, że DI2 i AXS to dzisiaj 90% sprzedawanych rowerów szosowych, problem prowadzenia kabli/przewodów wydaje się nader błachy. Otóż to. Gdyby nie mechaniczna grupa, to przy jeździe w suchych warunkach, właściwie potrzeba zaglądania tam jest znikoma. Irytujące, ale nie powoduje że rower jest bezużyteczny. Z 90% byłbym ostrożny, bo nadal jest bardzo dużo rowerów na mechanicznych grupach. @zlatan nie ma to jak dyskusja na poziomie Edytowane 1 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
zlatan Napisano 1 Kwietnia Autor Napisano 1 Kwietnia @przecietny.kolarz Jeżeli w pierwszym poście piszę, że dla mnie są spoko i nawet bym chciał wszystkie karbony, sztywne osie, hydraulikę i inne rzeczy, i jestem sceptyczny tylko do tej pełnej integracji linek (sceptyczny, a nie wykluczam), a w odpowiedzi leci: 1 godzinę temu, KNKS napisał: Zawsze można kupić jakieś padło z PRL i cieszyć się prostotą, brakiem skomplikowania i dyndającymi na wszystkie strony linkami. Ten karbon ten lepiej sobie odpuścić, bo pęka i wszyscy wiedza, że pospawać się go nie da. Sztywne osie są niepotrzebne bo QR też daje radę, a elektronika to zło, zaraza i banda hakerów, za rogiem, tylko czeka żeby Cię zaatakować. 🤣 To raczej nie ja tu wyznaczam niski poziom. Ale spoko. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Według mnie, jeżeli masz jakiś dobry rower na oku, a jedynym "problemem" są wspomniane pancerze, to go bierz. Jeżeli masz kupic gorszy rower tylko dlatego że ma pancerze na zewnątrz, to kwestia dyskusyjna. Jeżeli masz dwa prawie takie same, to bierz ten gdzie pancerze lecą poza główką. Przynajmnie ja na ten moment bym tak zrobił, chociaż bym się mocno zastanawiał... @KNKS nieco ironicznie i z przesadą, ale ma racje. Tego nie unikniesz, nawet tanie rowery bardzo często mają już zintegrowane pancerze. Czy się podoba czy nie, jesteśmy na to nieco skazani. Jest duża szansa, że za rok czy dwa lata w ogóle już nie będzie rowerów z pancerzami na zewnątrz, poza najtańszymi modelami. Jest spora grupa ludzi, która rękami i nogami broni się przed każdą nowością, jakby to było zło wcielone. Popatrz też na plusy. Nic Ci nie szoruje po ramie, nic nie lata dookoła, nic nie stuka. Rower wygląda bardzo schludnie, jakieś tam zyski aerodynamiczne też masz, chociaż są znikome. Edytowane 1 Kwietnia przez przecietny.kolarz Cytuj
zlatan Napisano 1 Kwietnia Autor Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Heh, napiszę chyba trzeci raz: nie jestem z zasady przeciwny nowościom, nie wiem skąd w ogóle ten wątek się tu pojawił xD Ani nie odrzucam z zasady nic co jest nowe i inne, ani nie rzucam się na nic tylko dlatego że jest nowe i inne. Mnie interesuje czy to nowe i inne jest dobre, i tyle. To nie jest tak że nie widzę zalet pochowanych pancerzy, oczywiście że zalety są, choćby te co wymieniłeś. A jak nie będę miał wyboru i zostaną już tylko rowery ze schowanymi pancerzami to sobie taki kupię i też przeżyję. Póki co jeszcze nie muszę, a może zaraz się okaże że w sumie to jednak chcę te pancerze w środku - po to założyłem ten temat żeby sobie pomóc w wyborze. Jeżeli za jakiś czas wymyślą ramy rowerowe ulepione z gówna, to tak, też zadam sobie pytanie czy to jest dobre. Pewnie @KNKS wtedy przyjdzie i powie, że oczywiście że rowery z gówna są dobre bo to postęp i trzeba się załapać a nie jeździć na przestarzałym karbonie xD Edytowane 1 Kwietnia przez zlatan 1 1 Cytuj
przemeg Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia Na forach tak jest, że np.wpada ktoś z pytaniem o fitting to kilka osób się wypowie a jednocześnie kilku wujków dobra rada napisze że fitting to fanaberia i generalnie nie masz co z kasą robić. Podobnie wątki o elektryka czy gravela, może kiedyś więcej a dziś już pewnie mniej, ale tez zawsze były komentarze że a po co to i że to nie rower. Chociaż nikt ich nie pytał i do tematu dyskusji nie zapraszał. 1 Cytuj
KNKS Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia 15 minut temu, zlatan napisał: Jeżeli za jakiś czas wymyślą ramy rowerowe ulepione z gówna, to tak, też zadam sobie pytanie czy to jest dobre. Pewnie @KNKS wtedy przyjdzie i powie, że oczywiście że rowery z gówna są dobre bo to postęp i trzeba się załapać a nie jeździć na przestarzałym karbonie xD No wiesz... Myśle że dla Ciebie, tak 💩 rower mógłby być odpowiedni, ale wybór zawsze pozostanie w twojej gestii. W końcu to twój rower i twoje pieniądze... 😂 Ale do brzegu. Okres sceptyczności wobec integracji kokpitów w rowerach szosowych był "na tapecie" w okolicach 2019, kiedy to Scott, modelem Addict RC zaczął taki system wprowadzać do klasy przystępnej cenowo. Każdy chciał mieć "czysty" kokpit i lawina ruszyła. Zaraz potem pojawiły się bezprzewodowe klamkomanetki spod znaku Di2 i AXS i, tym samym, cały rowerowy świat o tym wydumanym problemie zapomniał. Oczywiście domorosłe mechaniory, posługujący się młotem 1,5kg i kluczem francuskim, po dziś dzień dostają spazmów na sama myśl, ze trzeba toto przesmarować, ale w realnym świecie serwis, sterów zintegrowanych nie nastręcza większych trudności. No chyba że jesteś nieudolnym partaczem, albo dusigroszem, który szczypie się z gotówka żeby komuś mądremu uczciwie za takowa usługę zapłacić. Tym bardziej, że nowoczesne, zintegrowane stery wymagają inspekcji nader sporadycznie. Dzisiaj, kiedy rower na R7170 potrafi kosztować 8500zł, trzeba być mocno nierozsądnym żeby decydować się na grupę R7000.Tym bardziej że decydujesz się na wegiel. Podesłałbym ci kilka linków, ale niech ci pomoże kolega @przemeg, on jest zapewne ostrym szosowym wymiataczem i wie co w trawie piszczy 😅. Pewnie przy obowiązkowym fittingu @przemeg również będzie służył pomocą 😁. 1 Cytuj
przemeg Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) No i właśnie tu mamy przykład. Uderz w stół a nożyce się odezwa. A na deser argumenty ad personam. Edytowane 1 Kwietnia przez przemeg 1 Cytuj
zlatan Napisano 1 Kwietnia Autor Napisano 1 Kwietnia 26 minut temu, KNKS napisał: Podesłałbym ci kilka linków Swoje linki możesz sobie wsadzić w... zintegrowany kokpit. A następnie: 1 godzinę temu, zlatan napisał: Idź być głupi gdzie indziej. 2 1 Cytuj
kaido2 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, KNKS napisał: ale w realnym świecie serwis, sterów zintegrowanych nie nastręcza większych trudności. Ogólnie parę minut roboty i nawet nie ingerujesz w hydraulikę Chyba , że jakieś wynalazki + upchane z mechaniką że nie ruszysz Co innego wymiana, ale żywotność? Nigdy jeszcze w żadnym ze swoich rowerów nie wymieniałem sterów( nie liczę półwiekowych sztrucli, do których nikt nigdy nie zaglądał). Taki trybs ma może półintegry, ale natłuczone ze 100 koła i "letko" nie miał zwłaszcza na "ultra maratonach w deszczu 500 km" @zlatan zajrzyj dekatlona, oni tam mają jeszcze sporo widocznych kabelków ze 105-kami w karbonie Edytowane 1 Kwietnia przez kaido2 1 Cytuj
Tomek595 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia @zlatanjak ma być z kablami na wierzchu to może ustrzelisz coś z MediaExpert , Makro albo Auchan . 😆 Ten jest elegancki . linki ida po ramie . 😁 1 Cytuj
Przecietny Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Ja to widzę tak: z linkami, w głowce ramy czy zintegrowanymi z mostkiem czlowiek sobie poradzi, serwis takich spraw moim zdaniem co roku, zatem co roku więcej zabawy ale sie zrobi. Jednak wiekszy problem widze w niestandardowych rozwiazaniach. Są ludzie ktorzy mają swoje ulubione mostki, sztyce kierownice i zamieniają tak jak siodło po zakupie roweru. Z różnych powodów, bo mogą, bo sie podobają, bo są lżejsze. Jak ktos optymalizuje wagę albo wygląd pod swoje założenia i okazuje się,że sztyca czy mostek/kierowcnia w rowerze są tylko dostepne u producenta i nie spełniają wymagań to robi sie problem. Zawsze lepiej miec wybór wśród wielu producentów częsci a nie opierać sie tylko na jednym. Edytowane 1 Kwietnia przez Przecietny 1 Cytuj
kaido2 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia 2 godziny temu, Tomek595 napisał: @zlatanjak ma być z kablami na wierzchu to może ustrzelisz coś z MediaExpert , Makro albo Auchan . 😆 Ten jest elegancki . linki ida po ramie . 😁 I są przynajmniej solidnie dokręcone 😁 2 Cytuj
KNKS Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia (edytowane) Wspaniały. @kaido2 Rower dla prawdziwych mężczyzn 😎. Tylko najlepsze, solidne rozwiązania, bez zbędnych udziwnień. Jeśli eksperci z MediaExpert dobrze go wniosą, skręca i wyregulują, to najbliższy serwis sterów będzie gdzieś koło 2050. Pytanie tylko czy spełnia wymogi all road ? Edytowane 2 Kwietnia przez KNKS Cytuj
kaido2 Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Spełnia @KNKS, prawdziwy mężczyzna na 25c wjedzie dosłownie wszędzie 😁 1 Cytuj
DekRek Napisano 2 Kwietnia Napisano 2 Kwietnia Lokalna pajacerka jak zwykle w formie, zresztą tytuł rowerowej elektrody nie wziął się znikąd. Na dużej, niemieckiej stronie jest świetna promocja na speca, z wymagań nie zgadza się system amortyzujący oraz sztyca d-shape. Może rozmiar się zgodzi, z wysyłką wychodzi lekko ponad 9000. https://www.biker-boarder.de/specialized/3068663.html#media4 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi