Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Ostatnio zauważyłem że zęby na korbie są zjechane i pęknięte.  Mam napęd 3 na 10, a korba to FSA Alfa Drive na kwadrat 48 36 26T. Wkład suportu to FSA 7420 pasujący do mufy BSA 68 35. Chciałbym się zorientować czy nie będzie problemu jeśli wymienię taką korbę na 2 na 10 i z zębatkami 36 26 T? Czy iść w Hollowtech 2 czy pozostać przy supporcie na kwadrat? Jakie dodatkowe koszty wiążą się z przesiadką z kwadratu na hollowtech albo octalink? Proszę  doradźcie mi jak wymienić korbę na kwadrat i zrobić to możliwie bez większych problemów i zmian w obecnej konfiguracji

Sytuacja też jest o tyle problematyczna że obecnie raczej kwadrat jest wyparty przez hollowtech i inne systemy 

Napisano

Ok, ale czy muszę wtedy wymienić przednią przerzutkę? Czy muszę zwracać uwagę na szerokość tego suportu? Czy wystarczy kupić tylko wkład suportu i go wymienić? 

Chodzi mi o to że zanim cokolwiek bym kupił to chciałbym wiedzieć czy coś się może skomplikować? Pierwszy raz zmieniłbym korbę i wkład suportu.

Napisano (edytowane)

To mi nic nie mówi i odpowiedzi nie  są ani trochę pomocne. 

Czy obecna przerzutka byłaby kompatybilna z dwurzędową korbą 36 26T jeśli obecnie moja korba to 48 36 26?

Edytowane przez RowerowyElf
Napisano (edytowane)

sam napisałeś, że bsa 68, więc jest ok

przy nowej korbie najlepiej  kupić do niej dedykowaną przerzutkę, 

w Twoim przypadku  "usuwasz" największy blat, więc teoretycznie powinno działać, ale przerzutka będzie musiała być na podobnej wysokości co teraz, co nie wygląda zbyt dobrze :P,  poza tym zębatki 2 rzędowej korby są w innym miejscu co 3 rzędowej, nie jestem w stanie w 100% zagwarantować , że zadziała

Edytowane przez raven82
Napisano

Przednie przerzutki nie są kosztowne w porównaniu z korbą czy tylną przerzutką, więc przy wymianie korby na kompletnie inny system i inną rzędowość warto już doinwestować te kilkadziesiąt zlociszy w przerzutkę. Ostatecznie ma to być sprawne, a nie na „aby aby”, c’nie?

Napisano (edytowane)

nie no nigdy tego nie wymienię. Nic nie pasuje i takich korb już nie ma. Zwyczajnie nie ma pasującej częśći. Nigdzie nie mogę znaleźć korb 3 na 10.

To jest beznadziejna sytuacja z której nie ma wyjścia. Zwyczajnie firma w której kupiłem rower wpuściła mnie w kanał

Napisano

Byłem w błędzie i jak mogłem tego się nie domyślić?!!

Myślę że z korby mogę ściągnąć trzeci blat  jak i drugi blat. 

Korba jest odkręcana i jedyne co musiałbym zrobić to odkręcić blaty! 

Mam pytanie czy ktoś może mi polecić jaki blat kupić dla największej zębatki tej 48 i tej 36? 

Na co musiałbym zwrócić uwagę podczas kupowania blatów?

korba.jpg

265.jpg

263.jpg

Napisano

Jestem zainteresowany tylko wymianą blatów korby ponieważ dlaczego zmieniać przerzutki i inne rzeczy skoro mógłbym tylko wymienić zużyte blaty. Nie wiem  tylko jakie blaty by tu pasowały? 

Nie ma żadnej specyfikacji tej korby nigdzie

Napisano

Musisz zmierzyć rozstaw śrub i później szukać tarcz z takim samym rozstawem. Nazywa się to BCD, czasami PCD. W rowerach mtb/cross wynosi on przeważnie 104 mm dla tarczy dużej i średniej i 64 mm dla tarczy małej. Tarcz szukaj na Allegro albo Aliexpress. Możesz też zobaczyć co mają na CentrumRowerowe.pl. Generalnie szukaj tarcz do napędów 10-rzędowych bo są różne grubości tarcz dla różnych ilości rzędów. Chociaż akurat łańcuchy 9-rzędowe mają tą samą szerokość wewnętrzną co 10-rzędowe i tarcze do napędów 9-rzędowych też będą pasować.

Pierwszy lepszy przykład tarcz z BCD 104:

https://a.aliexpress.com/_EQFZT8y

Są też komplety np. dla 3x9/10 ale musisz poszukać Twoich wymiarów jeśli chcesz je zachować:
https://a.aliexpress.com/_EJqWVbK

https://a.aliexpress.com/_EQUTn3w

https://a.aliexpress.com/_EJAezW0

Napisano
W dniu 5.04.2026 o 16:18, RowerowyElf napisał:

Jestem zainteresowany tylko wymianą blatów korby ponieważ dlaczego zmieniać przerzutki i inne rzeczy skoro mógłbym tylko wymienić zużyte blaty.

Oglądam te zdjęcia i nie widzę tam zużytych blatów. Jakby to wyglądało tak :

zuzyte-zebatki.jpg

To można dyskutować .

Spiłować zadziory z dużej tarczy jak przeszkadzają i jeździć dalej aż zacznie przeskakiwać.

Blaty są stalowe, więc to powinno w takim stanie spokojnie wytrzymać z 50 koła.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jakby powód  dla którego myślałem o tym by wymienić lub zrobić coś z korbą to fakat że jak zmieniam biegi to łańcuch jakby próbował wskoczyć na tą wyższą zębatkę ale jakby nie  mógł.  Najczęstszy przypadek to gdy mam na kasecie 10 rzędowej ustawiony łańcuch gdzieś na środku czyli pewnie 5 albo 6 bieg i próbuję z przodu na blacie korby przełożyć z biegu  1 na 2 to łańcuch nie zaskakuje od razu tylko kilka razy jeszcze pomieli na tym pierwszym biegu i dopiero po czasie zaskoczy na drugą tarczę korby. Kiedyś miałem też taką sytuację że przerzuciło mi się od razu z pierwszego  biegu(najmniejsza zębatka) na trzeci(największa zębatka). Najpłynniej właśnie to działa między biegiem 2 a 3 gdzie zazwyczaj  łańcuch płynnie przechodzi z środkowej zębatki na trzecią. Inna sprawa jest taka że mimo wszystko raczej mój styl jazdy jest spokojny i najczęściej jeżdżę na środkowej zębatce z przodu i środkowej z tyłu. Rzadko wrzucam na trzeci bieg(największa zębatka) i też rzadko wrzucam na pierwszy bieg(najmniejsza zębatka) z przodu

więcej informacji
Napisano

Dziękuję za rady, postanowiłem że będę tak długo jeździł na rowerze aż nie zajadę tej korby, ale pewnie szybciej będę wymieniał inne części jak kaseta i łańcuch