kmlhere Napisano Czwartek o 09:43 Napisano Czwartek o 09:43 Witam, Czy ktoś wymieniał przerzutkę Sram SX? Jest problematyczna i większość osób znająca tą grupę wie o co mi chodzi... Która będzie najbardziej optymalna cena/jakość? GX jest dość drogi więc 2x cena Deore. Cytuj
adamsanders Napisano Czwartek o 10:38 Napisano Czwartek o 10:38 Miałem NX i jest to padaka w stosunku do GX, nawet nie wiem jak bardzo zła musi być SX skoro jest jeszcze tańsza. Sumarycznie chyba warto dołóżyć do GX. Rozumiem że cały napęd to SX? Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 10:48 Napisano Czwartek o 10:48 Tak samo uważam - poszukać trzeba GX w dobrej cenie - zmiana na Shimano to jeszcze manetka, a dla pełni szczęścia to i kaseta, łańcuch i bębenek piasty. A GX jest OK. Cytuj
kmlhere Napisano Czwartek o 17:10 Autor Napisano Czwartek o 17:10 6 godzin temu, adamsanders napisał: Miałem NX i jest to padaka w stosunku do GX, nawet nie wiem jak bardzo zła musi być SX skoro jest jeszcze tańsza. Sumarycznie chyba warto dołóżyć do GX. Rozumiem że cały napęd to SX? Tak, cały napęd to SX. Dlatego mi chodzi GX po głowie ale nowy jest tak drogi że to nonsens:/ Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 18:37 Mod Team Napisano Czwartek o 18:37 Zmień na Deore i po problemie. Cytuj
Chleje24na7 Napisano wczoraj o 05:30 Napisano wczoraj o 05:30 (edytowane) @KrissDeValnor- raczej nie. Sram i Shimano są w 95% kompatybilne i domniemane 1:1 != 1:1 w rzeczywistości. Na skrajnych biegach manetka sram będzie źle obsługiwała Shimano, dlatego pod śrubę mocującą kabel w przerzutce Shimano, trzeba podłożyć podkładki by to działało. @kmlhere- kup gxa Edytowane wczoraj o 05:30 przez Chleje24na7 1 Cytuj
itr Napisano wczoraj o 06:01 Napisano wczoraj o 06:01 U mnie manetka obrotowa sram, i przerzutka slx działa perfekcyjnie.kaseta Sram. Odwrotny zestaw, ale w innej ramie : manetka cynglowa Shimano, przerzutka GX kaseta sram działa precyzyjnie, ale ospale, do tego stopnia inaczej, że kupiłem drugiego Slxa do zamontowania. przekonam się zatem, czy to manetka czy ten tylny GX lekko zamulał Cytuj
kmlhere Napisano wczoraj o 06:41 Autor Napisano wczoraj o 06:41 Godzinę temu, Chleje24na7 napisał: @KrissDeValnor- raczej nie. Sram i Shimano są w 95% kompatybilne i domniemane 1:1 != 1:1 w rzeczywistości. Na skrajnych biegach manetka sram będzie źle obsługiwała Shimano, dlatego pod śrubę mocującą kabel w przerzutce Shimano, trzeba podłożyć podkładki by to działało. @kmlhere- kup gxa Właśnie tak twierdziłem, że nawet jak Deore to musi być jakaś kombinacja żeby działało to w 100% 1:1. GX drogi ale jak coś wpadnie to podmienię. Na ten moment kolejne próby regulacji SX'a. Dzięki za podpowiedź Cytuj
itr Napisano wczoraj o 07:02 Napisano wczoraj o 07:02 Właśnie post wcześniej napisałem, że może działać bez kombinacji - mam dwa zestawy w dwie strony i oba działają możliwe jest jednak że to szczęście i dobra ręka do regulacji plus jakieś tam korzystne ułożenie pancerzy po ułożeniu naprężeń i jestem wyjątkiem. Cytuj
kmlhere Napisano wczoraj o 08:25 Autor Napisano wczoraj o 08:25 Jeśli masz SLX to ten model "SLX RD-M7100"? Patrzę też jak najmniej kosztowo bo bez sensu bawić się w zamianę całych grup.. Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 09:17 Napisano wczoraj o 09:17 U mnie rewelacyjnie sprawdziła się 11-tka M8000. Co dziwne, po przejściu na kasetę Shimano 10-51 również. Dedykowaną Deore nie mogłem zmusić do idealnej pracy. Cytuj
kmlhere Napisano wczoraj o 09:58 Autor Napisano wczoraj o 09:58 Pojemność 11s a działa na 12? Taki rozmach, że ciężko coś wybrać 😅 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 10:17 Napisano wczoraj o 10:17 Być może powodem jest hak przerzutki przystosowany do SRAM`a, ale to tylko moje gdybanie. Jeżeli nie masz zamiaru w przyszłości nic modyfikować to ja bym poszedł w GX. Cytuj
Mentos Napisano wczoraj o 10:23 Napisano wczoraj o 10:23 (edytowane) 5 godzin temu, Chleje24na7 napisał: @KrissDeValnor- raczej nie. Sram i Shimano są w 95% kompatybilne i domniemane 1:1 != 1:1 w rzeczywistości. Na skrajnych biegach manetka sram będzie źle obsługiwała Shimano, dlatego pod śrubę mocującą kabel w przerzutce Shimano, trzeba podłożyć podkładki by to działało. @kmlhere- kup gxa A to ciekawe co piszesz. Manetka GX Single Click + zmieniarka Deore XT (wcześniej zanim zmielone były i SLX i Deorka) od 5 lat działały mi wszystkie 3 idelanie, powtórzę idealnie! Zresztą w innym rowerze gdzie miałem kiedyś odwrotnie czyli manetka XTR + zmieniarka GX (teraz XT, ale łańcuch i kaseta nadal SIURAM) też działało to idealnie. Moim zdaniem i z własnego doświadczenia najważniejsze jest nie mieszać kasety i łańcucha, bo tu mixy działają, ale nie tak dobrze jak homogeniczny setup. Edytowane wczoraj o 10:31 przez Mentos 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 godziny temu Mod Team Napisano 22 godziny temu Pisałem z myślą o kompletnym napędzie, a nie kombinacji. Po prostu SX out, i działamy od zera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi