przecietny.kolarz Napisano Wtorek o 07:05 Napisano Wtorek o 07:05 Cześć, Jeżdżę na szosie i aktualnie mam okulary Uvex z trzema wymiennymi szkłami. Niby im nic nie dolega, natomiast właśnie wymienne szkła zaczęły być nieco irytujące od kiedy zacząłem jeździć o różnych porach dnia. Aktualne szkła: - Bezbarwne - spełniają funkcję ochronną, ale w słoneczne letnie dni są nieco bezużyteczne. Czytałem nawet że takich szkieł nie powinno się używać w ostrym słońcu. - Czerwone - stopień przyciemnienia jest mniej więcej taki jakiego oczekuje, ale strasznie irytuje mnie to czerwone zabarwienie. Po prostu nie lubię gdy okular zamiast przyciemnienia, powodują także zmianę barw. - Lustrzane - te szkła są tak ciemne, że nadają się tylko i wyłącznie w absolutnie najgorętsze dni lata, bez chmurki na niebie. Nawet w takich warunkach, jest w nich dość ciemno. Nie muszę dodawać że jak założy się je w pełnym słońcu, a pogoda nagle się zmieni lub zaczyna się ściemniać, jazda nie tyle zaczyna być nieprzyjemna co dość niebezpieczna. No i tu pojawia się pytanie: powinienem szukać okularów standardowych z lekko przyciemnionymi, czarnymi szkłami czy może jednak polecacie okulary fotochromowe? Jakieś konkretne modele? Wpadły mi w oko Shimano Aerolite 2. Tyle że opinie są wybitnie mieszane o wersji fotochromowej. Jedni piszą że działają idealnie, drudzy że zakres przyciemnienia jest bardzo mały i w słoneczne dni są bezużyteczne. Wymagań nie mam dużo, poza dwoma: - Muszą to być okulary z jednym szkłem, nie podzielone na lewe i prawe oko. Nie wiem jak inaczej to ująć Czyli mają wyglądać jak wspomniane Shimano Aerolite 2. - Tylko znane, sprawdzone marki. Nie interesują mnie Chińscy producenci. Budżet: powiedzmy że okolice 300 zł. Wiem że tutaj się nie poszaleje z fotochromami, stąd właśnie pytanie o standardowy model który oferuje trochę przyciemnienia bez zmiany kolorów. Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 09:27 Napisano Wtorek o 09:27 (edytowane) Ja się bardzo polubiłem z Arcticą, model sobie najlepiej dobrać pod kask i głowę. Ja co prawda używam w MTB, kategoria fotochromu 1-3, jak dla mnie super, pod warunkiem nie patrzenia bezpośrednio w słońce. W nocy mogłyby być nieco jaśniejsze, ale też nie ma tragedii. Edytowane Wtorek o 09:27 przez NerfMe 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Wtorek o 11:08 Napisano Wtorek o 11:08 Dorzuć troszkę, wklep kod promocyjny i będziesz miał świetny zestaw: https://tripout-optics.pl/pl/wszystkie/1049952-1.html Do ramki dobierz szybkę: Force Clear Fotochrom Na teraz z kodem i wysyłką: 377,3pln. Możesz też sobie wybrać inną ramkę np. Infinity, ale to już inny koszt. Jeżdżę w w fotochromie (nie clear) i jestem zadowolony. 2 Cytuj
Pietrash Napisano Środa o 06:10 Napisano Środa o 06:10 Ja mogę polecić ten model Alpina Twist Five HR S VL+ Sprawdza się bardzo dobrze https://www.bike-discount.de/de/alpina-twist-five-hr-v-sportbrille-3 a z większych to polecam te https://www.bike24.de/p1889828.html?sku=3024276&gad_source=1&gad_campaignid=17335892520&gclid=Cj0KCQjwgr_NBhDFARIsAHiUWr4iq4qX7HFCeWzxz3nlep6dPl830a4QYg-LLJF_sFOOmkc5QZHeFS8aAsT_EALw_wcB 1 Cytuj
PawelW84 Napisano Środa o 07:52 Napisano Środa o 07:52 20 godzin temu, CoolBreezeOne napisał: Dorzuć troszkę, wklep kod promocyjny i będziesz miał świetny zestaw: https://tripout-optics.pl/pl/wszystkie/1049952-1.html Do ramki dobierz szybkę: Force Clear Fotochrom Na teraz z kodem i wysyłką: 377,3pln. Możesz też sobie wybrać inną ramkę np. Infinity, ale to już inny koszt. Jeżdżę w w fotochromie (nie clear) i jestem zadowolony. Mam, niby wszystko ok (chociaż jedna z wymiennych szybek popękała mi już na zatrzaskach), ale w porównaniu do okularów Alpiny ich jakość wygląda chińsko. Jedyna zaleta to to że wieczorami zamiast fotochromu można wymienić szybkę na przezroczysta, a przy max słońcu użyć czegoś jeszcze ciemniejszego 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Środa o 09:41 Napisano Środa o 09:41 @PawelW84, Tripout'y mogę porównać do bardzo dobrych Kapvoe od majfriendów. Trzy pary K zajechałem. Jakość ramek u obydwu marek bdb, ale optycznie to zdecydowanie przewaga Tripout. Dodatkowy plus, to możliwość rozbudowy arsenału szybek w zależności od potrzeb/preferencji. 1 Cytuj
itr Napisano Środa o 09:58 Napisano Środa o 09:58 Mam jakieś chińskie fotochromy, które działają, scvcn, kupione z głupiafrant za 15 zł, taki zakup pozwoli przekonać się do samego zszarzenia szkieł na szosie, tak ideologicznie... a szarzeją całkiem całkiem, dla mnie ok. jakość optyczna nieznana, ale nie zaginają przestrzeni, z racji ceny i leżenia na moim nosie dobrze- miały być przeciwmeszkowymi okularami leżącymi pod ręką w przedpokoju, gdy trzeba wyskoczyć po bułki, ale pojechały kilka razy na Gassy, i żyję, jednak nie mam zielonego pojęcia czy podczas upadku nie pękają w bagnety groźne dla oka... 1 Cytuj
Wojcio Napisano Środa o 11:05 Napisano Środa o 11:05 Ramka Tripout taka sobie ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu. Poza tym, jak złamałem uszko, to przysłali nowe za sam koszt Inpostu. 1 Cytuj
emski Napisano Środa o 11:11 Napisano Środa o 11:11 na szosę celuj w fotochrom 1-3, ja w mtb las, góry używam 0-2. https://specteyewear.com/collections/red-bull-spect-sportbrillen albo PL - GOG https://sklep.gog-eyewear.pl/produkty/sporty/rowerowe,2,33788 1 Cytuj
PawelW84 Napisano Środa o 13:48 Napisano Środa o 13:48 Ja używam tego modelu Alpina RAM HR HVLM+ S1-3 i są to moje ulubione okulary z trójki fotochromów, które posiadam. 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Czwartek o 07:26 Napisano Czwartek o 07:26 20 godzin temu, Wojcio napisał: ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu. Warto zrobić swap'a? Clear Fotochrom wjechał do oferty kilka dni po tym jak już zacząłem śmigać w terenie z szybką Dark Sliver Fotochrom 😠. Generalnie dobrze to działa w dzień. Pod wieczór idzie jechać, ale im ciemniej tym... ciemniej. Fakt, mam szybkę Clear i jeśli warun średni w kontekście światła lub wiem że jazda będzie późno to montuje. Ale żonglowanie szybkami, to chyba nie dla mnie tak do końca. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 08:36 Autor Napisano wczoraj o 08:36 Dzięki za odpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na okulary z pierwszego posta, czyli Shimano Aerolite 2. Powód jest dość prozaiczny. Miałem vouchery na Allegro i kosztowały mnie około 180 zł. Napiszę kilka słów jak je odbiore i się przejadę. 2 Cytuj
itr Napisano wczoraj o 11:30 Napisano wczoraj o 11:30 Moje Chińczyki w słońcu , ciemnieją mocno, nie ma lipy... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi