Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jeżdżę na szosie i aktualnie mam okulary Uvex z trzema wymiennymi szkłami. Niby im nic nie dolega, natomiast właśnie wymienne szkła zaczęły być nieco irytujące od kiedy zacząłem jeździć o różnych porach dnia.

Aktualne szkła:

- Bezbarwne - spełniają funkcję ochronną, ale w słoneczne letnie dni są nieco bezużyteczne. Czytałem nawet że takich szkieł nie powinno się używać w ostrym słońcu.

- Czerwone - stopień przyciemnienia jest mniej więcej taki jakiego oczekuje, ale strasznie irytuje mnie to czerwone zabarwienie. Po prostu nie lubię gdy okular zamiast przyciemnienia, powodują także zmianę barw.

- Lustrzane - te szkła są tak ciemne, że nadają się tylko i wyłącznie w absolutnie najgorętsze dni lata, bez chmurki na niebie. Nawet w takich warunkach, jest w nich dość ciemno. Nie muszę dodawać że jak założy się je w pełnym słońcu, a pogoda nagle się zmieni lub zaczyna się ściemniać, jazda nie tyle zaczyna być nieprzyjemna co dość niebezpieczna.

No i tu pojawia się pytanie: powinienem szukać okularów standardowych z lekko przyciemnionymi, czarnymi szkłami czy może jednak polecacie okulary fotochromowe? Jakieś konkretne modele? 

Wpadły mi w oko Shimano Aerolite 2. Tyle że opinie są wybitnie mieszane o wersji fotochromowej. Jedni piszą że działają idealnie, drudzy że zakres przyciemnienia jest bardzo mały i w słoneczne dni są bezużyteczne.

Wymagań nie mam dużo, poza dwoma:

- Muszą to być okulary z jednym szkłem, nie podzielone na lewe i prawe oko. Nie wiem jak inaczej to ująć :D Czyli mają wyglądać jak wspomniane Shimano Aerolite 2.

- Tylko znane, sprawdzone marki. Nie interesują mnie Chińscy producenci.

Budżet: powiedzmy że okolice 300 zł. Wiem że tutaj się nie poszaleje z fotochromami, stąd właśnie pytanie o standardowy model który oferuje trochę przyciemnienia bez zmiany kolorów.

Napisano (edytowane)

Ja się bardzo polubiłem z Arcticą, model sobie najlepiej dobrać pod kask i głowę. Ja co prawda używam w MTB, kategoria fotochromu 1-3, jak dla mnie super, pod warunkiem nie patrzenia bezpośrednio w słońce. W nocy mogłyby być nieco jaśniejsze, ale też nie ma tragedii.

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1
Napisano
20 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

Dorzuć troszkę, wklep kod promocyjny  i będziesz miał świetny zestaw:

https://tripout-optics.pl/pl/wszystkie/1049952-1.html

Do ramki dobierz szybkę: Force Clear Fotochrom

Na teraz z kodem i wysyłką: 377,3pln.

Możesz też sobie wybrać inną ramkę np. Infinity, ale to już inny koszt. Jeżdżę w w fotochromie (nie clear) i jestem zadowolony.

Mam, niby wszystko ok (chociaż jedna z wymiennych szybek popękała mi już na zatrzaskach), ale w porównaniu do okularów Alpiny ich jakość wygląda chińsko.

Jedyna zaleta to to że  wieczorami zamiast fotochromu można wymienić szybkę na przezroczysta, a przy max słońcu użyć czegoś jeszcze ciemniejszego 

• +1 pomógł 1
Napisano

@PawelW84, Tripout'y mogę porównać do bardzo dobrych Kapvoe od majfriendów. Trzy pary K zajechałem.  Jakość ramek u obydwu marek bdb, ale optycznie to zdecydowanie przewaga Tripout. Dodatkowy plus, to możliwość rozbudowy arsenału szybek w zależności od potrzeb/preferencji.

• +1 pomógł 1
Napisano

Mam jakieś chińskie fotochromy, które działają, scvcn, kupione z głupiafrant za 15 zł, taki zakup pozwoli przekonać się do samego zszarzenia szkieł na szosie,  tak ideologicznie... a szarzeją całkiem całkiem, dla mnie ok. 

jakość optyczna nieznana, ale nie zaginają przestrzeni,

z racji ceny i leżenia na moim nosie dobrze- miały być przeciwmeszkowymi okularami leżącymi pod ręką w przedpokoju, gdy trzeba wyskoczyć po bułki, ale pojechały kilka razy na Gassy, i żyję, jednak nie mam zielonego pojęcia czy podczas upadku nie pękają w bagnety groźne dla oka... 

• +1 pomógł 1
Napisano

Ramka Tripout taka sobie ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu. Poza tym, jak złamałem uszko, to przysłali nowe za sam koszt Inpostu. 

• +1 pomógł 1
Napisano
20 godzin temu, Wojcio napisał:

ale ta szybka clear fotochrom - genialna - zakres od praktycznie przeźroczystej do na tyle ciemnej, że starcza w alpejskim słońcu na śniegu.

Warto zrobić swap'a?

Clear Fotochrom wjechał do oferty kilka dni po tym jak już zacząłem śmigać w terenie z szybką Dark Sliver Fotochrom 😠. Generalnie dobrze to działa w dzień. Pod wieczór idzie jechać, ale im ciemniej tym... ciemniej.  Fakt, mam szybkę Clear i jeśli warun średni w kontekście światła lub wiem że jazda będzie późno to montuje. Ale żonglowanie szybkami, to chyba nie dla mnie tak do końca.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Ostatecznie zdecydowałem się na okulary z pierwszego posta, czyli Shimano Aerolite 2.

Powód jest dość prozaiczny. Miałem vouchery na Allegro i kosztowały mnie około 180 zł.

Napiszę kilka słów jak je odbiore i się przejadę.

• +1 pomógł 2