kouczan Napisano wczoraj o 10:17 Napisano wczoraj o 10:17 Witam. Szukam roweru do rekreacyjnego pojeżdzenia sobie po polskich i przygranicznych górkach. Żadnego ściganctwa, single pewnie też nie, raczej dostępne szlaki rowerowe w Beskidzie Śląskim, Żywieckim, Kotlinie Kłodzkiej itp. Obstawiam że hardtail powninien to ogarnąć. Mam Gianta Roam ale mam obawy czy się sprawdzi w tych warunkach (aczkowliwek po lasach jury K-Cz idzie tym jeździć). Co bym chciał mieć na pewno: - amortyzator powietrzny (manetka na kierownicy byłaby miłym dodtakiem) - min. Deore - od razu jakieś przywoite opony - sztywne osie Co do kwoty to im mniej tym lepiej bo wyjazdy będą okazyjne. Możecie coś polecić? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 13:03 Mod Team Napisano wczoraj o 13:03 Za 4 -4.5 k są już w CR karbony - oczywiście z podstawowymi i ciężkimi amortyzatorami, oraz takim osprzętem. KTM Myroon Pro klik- amor na starcie lepiej wymienić na lżejszy, na plus ograniczenie skrętu kierownicy (co czasem przy upadku może ochronić ramę przed uszkodzeniem przez manetki i klamki) i prawdopodobnie najlepsze/najszersze z zestawienia obręcze na szprychach DT KROSS Level 7 klik (napęd 11 biegowy Cues i tylko podstawowe hamulce) i 8.0 klik CORRATEC Revo Bow klik - dość egzotyczna konstrukcja ramy (poza nietypowym kształtem, stosunkowo niski kąt podsiodłówki i mostek o niecodziennym wygięciu - dla kogoś szukającego niezbyt pochylonej/bardziej komfortowej pozycji), na pewno wyróżniająca się z tłumu, niestety kiepski osprzęt i amor z 30 mm goleniami (dla lekkiej osoby), ale za to średnica sztycy dająca większy wybór tzw. myk -myka (dropper -sztyca teleskopowa). Za podobne pieniądze można mieć czasem nieco lepsze elementy osprzętu na ramie aluminiowej, ale wagowo wyjdzie w najlepszym przypadku podobnie - wyjściowo te +/-13 kg trzeba liczyć. Ja bym jednak wybrał karbon, choć przy okazjonalnym użytkowaniu i bez docelowego ulepszania, to może być i alu, np. : https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-prorace-4-9-pd50005/ Cytuj
dragonek Napisano wczoraj o 17:55 Napisano wczoraj o 17:55 Co prawda sztywna oś tylko z przodu, ale może cena zrekompensuje jej brak z tyłu: https://www.pepper.pl/promocje/rower-gorski-kona-kahuna-rockshox-recon-rl-soloair-100mm-naped-shimano-deore-1x12-ham-hydraulika-mt400smlxl-624-eur-1225304? Cytuj
kouczan Napisano wczoraj o 18:08 Autor Napisano wczoraj o 18:08 @keltu Rockrider - brak rozmiaru Polygon - to jest właściwie to samo co posiadany przeze mnie Ginat Roam 0 Radon - wygląda spoko ale zakup w ciemno @KrissDeValnor Jakiekolwiek zmienianie i ulepszanie po zakupie nie wchodzi w grę. Nie będzie to mój podstawowy rower a nawet nie drugi wybór więc chce kupić i jeździć. Dzięki za propozycje, wszystkie mi sie podobają. Ten Lapierre ma interesującą mnie cenę ale nie ma rozmiaru. Generalnie może od tego powinienem zacząć. Mam 186cm i 95kg. Jak byście mogli podpowiedzieć jakiego napędu szukać, w sensie ile zębów na korbie i jaka kaseta, tak żeby na płaskim nie mielić w miejscu. Jak wsponiałem raczej terenowe ścianki 20% to nie jest mój target więc nie musi być super miękko. I jeszcze za jakim uginaczem się oglądać. Bogaty w taką wiedzę może wrócę z jakimiś propozycjami. Wolałbym też się przymierzyć bo z moim wzrostem u kilku producentów jestm na granicy rozmiarów, więc jakieś egoztyczne sklepy i marki to chyba nie dla mnie. No jeżeli by się trafiła jakaś super promka to mogę zaryzykować. BTW te rowery to w mniejszych rozmiarach mogą kobiety ujeżdżać czy dla nich jest osobna konstrukcja ram? Cytuj
leotdipl Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) Blat 34T najlepiej i kaseta 10-51 jeśli Shimano (tylko Shimano!?) Ciężko będzie mieć wszystko. A treki ? Wiem, SRAM, osie ... może po prostu się nie da w PL skoro DE odpada ? I jest 34T. TREK MARLIN 7 GEN 3 2025. https://rower-sport.pl/pl/collection/Wyprzedaz-Treka-2025/10 Edytowane 22 godziny temu przez leotdipl Cytuj
Greg1 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, kouczan napisał: BTW te rowery to w mniejszych rozmiarach mogą kobiety ujeżdżać czy dla nich jest osobna konstrukcja ram? Mogą. Generalnie tylko Giant ma wersję rowerów dla kobiet, nazywają sie Liv. Rockrider Expl 540 też był w wersji damskiej ale rama była taka sama (inny kolor) tylko siodełko było szersze i kierownica węższa. Niektórzy tu twierdzą, że kobiety mają inną budowę (dłuższe nogi, krótszy tułów) ale wklejałem już kilka razy linki do artykułów powołujących się na badania negujące te twierdzenie. Wracając ro rowerów: Kellys Gate 50 - powietrzny amor (krytykowany Recon Silver co prawda ale do amatorskiego użytku wystarczy), sztywne osie, mix XT, SLX i Deore 1x12. Kellys Gate 30 - powietrzny amor (krytykowany Recon Silver co prawda ale do amatorskiego użytku wystarczy), sztywne osie, Deore 1x12. Pare osób tu ma i sobie chwali. Ja mam poprzednią wersję z 2020 roku, jeszcze z Deore 2x10. Ja mam 184 cm wzrostu i mam rozmiar M. Dla Ciebie raczej L. Lapierre Prorace 4.9 już wspominałeś, że nie ma rozmiaru, może gdzieś indziej. Superior XP 919 - powietrzny amor ("tylko" Judy Silver), sztywne osie, mieszanka SLX i Deore 1x12. Superior XP 6.2 - jak wyżej. Rockrider Race 700 - co prawda brak online rozmiaru L ale są stacjonarnie tu i ówdzie. Powietrzny amor, sztywne osie, Deore 1x11, wchodzą tarcze 34T a nawet 36T. Rockrider Expl 540 - powietrzny amor, sztywne osie, niestety tylko Deore 1x10. Stevens Devil's Trails - dobry amor, Deore 1x12, tylko z tyłu brak sztywnej osi. Poczytaj, pooglądaj, może któryś Ci syspodoba Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 godzin temu Mod Team Napisano 18 godzin temu Recon Silver to minimum, ale w tym budżecie najczęściej też maksimum. Jeżeli rower ma fabrycznie blat korby z 32 zębami, to trzeba ustalić jaki maksymalnie wejdzie - w niektórych ramach 34 to max, ale zdarzają się i 36, albo nawet 38 (sam mam fabrycznie 36). Przy 36 jeżdżę o oczko wyżej na kasecie (czyli np. 8 zamiast 9) w porównaniu do blatu 32 z. Kaseta docelowo może być 10 -45 (jednak to przy pierwszej wymianie, bo fabrycznie raczej nikt takiej nie montuje), skoro nie będzie cięższych podjazdów w terenie. Tu gdyby nie XCR i wąskie obręcze, to byłoby OK (o ile napęd 2 x jest akceptowalny) - jednak mieszcząc się w budżecie można założyć dobry amor : https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-recon-gold-rl-pd26024/?v_Id=248421 Albo już bez kombinowania, z nowszą geometrią (jednak bardziej pod teren niż w/w ) : https://allegro.pl/produkt/rower-mtb-merida-big-nine-700-rama-19-cali-kolo-29-niebieski-7ce19e97-7321-48f3-968c-6a9cf1392f4d?offerId=17571434960 - ortodoksi wymieniliby hamulce, albo chociaż tarcze i klocki. Cytuj
wojtt80 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 21 godzin temu, kouczan napisał: Co bym chciał mieć na pewno: - amortyzator powietrzny (manetka na kierownicy byłaby miłym dodtakiem) - min. Deore - od razu jakieś przywoite opony - sztywne osie Co do kwoty to im mniej tym lepiej bo wyjazdy będą okazyjne. Możecie coś polecić? Poza manetką do amortyzatora ma to na czym Cj zależy: Rockrider XC Race 540 29" https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-540-29/_/R-p-359435?mc=8920534&c=Beżowy Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 godzin temu Mod Team Napisano 9 godzin temu Na plus szerokie obręcze - w tym budżecie raczej niespotykane. Na minus Markhor - pod 95 kg średni pomysł, co najwyżej do spokojnej jazdy. Karbonowa sztyca ? Nie wiem czy to nie błąd w opisie. Podobnie nie dowierzam rubryce "w paru słowach", gdzie jest podana masa rozmiaru M - 11.82 kg (wyżej oficjalnie 12.2)... Podejść, obejrzeć i się przejechać, nie zaszkodzi - być może jest nawet do wypożyczenia. PS nie wiem dlaczego nie ma już tabelki z geometrią Cytuj
kouczan Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Zrobiłem sobie małe zestawienie wymienionych przez was rowerów (tych które mi się wizualnie podobają). Nie ma w tym zestawieniu wymienianego Treka MARLIN 7 GEN 3 2025 Pennyflake, który podoba sie mi najbardziej, ale waga ponad 15kg jest niekaceptowalne dla mnie. Patrząc na sam osprzęt który będzie najlepszy? @KrissDeValnor za jakim amortyzotorem się rozglądać w takim razie w tym budżecie. Cytuj
leotdipl Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jeśli miałbym wybierać z tego zestawienia to tylko Radon. Najlepszy Mix osprzęt / waga / cena. Cytuj
Galvatron Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jesli odpadają marki wysyłkowe, to najlepszym wyborem będzie Lapierre z Judy Gold, jeśli tylko znajdziesz go gdzieś w odpowiednim rozmiarze, bo Recon Silver ma kiepską, łatwą do uszkodzenia powłokę górnych goleni. Unikaj przerzutki SX, bo to badziewie, które może być trudno zmusić do poprawnej pracy. Cytuj
emski Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 95kg i judy 30mm no niewiem, oddaje głos na gate 30 Cytuj
Michal2008 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu kierować się tylko amortyzatorem trochę słaba opcja, bo ten kellys obstawiam będzie dobrym klocem, powyżej 14kg zapewne ;O jak miałbym głosować to 1. Radon, 2. Rockrider, resztę odrzucił , no jest jak jest - jaka cena taki amor. możesz jeszcze zobaczyć czy coś cię zainteresuje z meridy (big nine), giant, trek, zawsze można coś ustrzelić na promocjach. Cytuj
Nurbon Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) To do porównania jeszcze dorzuć ghosta nirvane, sense chyba z 3 modele mają i kellysa gate 50 skoro do 4k szukasz. Ale wydaje mi sie że radon najlepszy. Jeszcze pytanie jak bardzo 4k przekracza jealous 8.0hd bo to już duży przeskok wychodzi Edytowane 5 godzin temu przez Nurbon Cytuj
emski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, Michal2008 napisał: kierować się tylko amortyzatorem trochę słaba opcja, bo ten kellys obstawiam będzie dobrym klocem, powyżej 14kg zapewne ;O jak miałbym głosować to 1. Radon, 2. Rockrider, resztę odrzucił , no jest jak jest - jaka cena taki amor. możesz jeszcze zobaczyć czy coś cię zainteresuje z meridy (big nine), giant, trek, zawsze można coś ustrzelić na promocjach. radon ma PF w AL Cytuj
keltu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Możesz jeszcze rozważyć https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-al-8.0-hd-3 ale to już jest ~4180 zł. RS 35 Gold (golenie 35mm), GX, Magura MT Thirty i dropper w domyślnej konfiguracji. Edytowane 4 godziny temu przez keltu Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu Jakby co, to przecież każdą Judy można wywalić na zbity pysk, tzn. sprzedać jako nową, i wziąć coś pokroju Recona Gold - wyjdzie pewnie ze 3 stówy dopłaty. Rodzaj suportu to rzecz drugo, albo i trzeciorzędna - przecież większość rowerów ma obecnie PF, i jakoś masowego narzekania nie ma. Cytuj
wojtt80 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, KrissDeValnor napisał: PS nie wiem dlaczego nie ma już tabelki z geometrią No właśnie, też się zastanawiam. Markhor nie daje rady pod większą waga? Dawno temu miałem Skareb 80 mm chyba nawet nie miał 30 mm goleni. Musiał pracować po chłopem 90 kg + i dawał radę, kwestia ustawień. Co do Rockridera hamulce ma najsłabsze z pozostałej trójki. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 godziny temu Mod Team Napisano 3 godziny temu Może nie chodzi o to, że nie da rady (zwłaszcza przy spokojnej jeździe), ale jak to się mówi - jest bardziej wiotki, a już na pewno od 32 RS. Cytuj
leotdipl Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Stawiałbym na SHIMANO i Radon Jelous AL 8.0 - naprawdę w dobrej cenie. Jeśli byś kupował - koniecznie z Trusted Shops Versicherung (do 1.500,- EUR) za śmieszne 2,94 EUR. Cytuj
emski Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu (edytowane) nie ma potrzeby - BD to pewniak prokonsumecki. zobacz jeszcze BH ex5 4300 PLN (na fox32 dopłata 1200pln) https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/bh-expert-5.0-29-deore-6100-12s-2026-rower-gorski/142469638/p leżak z '23 - 3800 https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/bh-expert-5.0-29-xt-8100-2023-rower-gorski/140917908/p Edytowane 53 minuty temu przez emski Cytuj
emski Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu (edytowane) 4 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Jakby co, to przecież każdą Judy można wywalić na zbity pysk, tzn. sprzedać jako nową, i wziąć coś pokroju Recona Gold - wyjdzie pewnie ze 3 stówy dopłaty. Rodzaj suportu to rzecz drugo, albo i trzeciorzędna - przecież większość rowerów ma obecnie PF, i jakoś masowego narzekania nie ma. z tego co wyczytałem to producenci raczej odchodzą od PF, szczególnie w ramach AL. Judy gold przy ~100kg w ostrzejszych zakrętach i na nierównościach pływa tak na boki, że sztywna oś nie pomoże - sprawdzone empirycznie na 103 kg Edytowane 9 minut temu przez emski Cytuj
leotdipl Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 50 minut temu, emski napisał: nie ma potrzeby - BD to pewniak prokonsumecki. Czy przeczytałeś dokładnie całość. Bez przesady. 12 zł więcej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi