Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej panowie pomóżcie wybrać dobrze :)

Który rower wybrać do ultra np Sudovia ultra 500.

Nie zależy mi bardzo na karbonie.

Plusy Grizl to na pewno osprzęt.

Diverge ma fajna geometrię plus future shocka.

Mam je okazje nabyc w tej samej cenie.

Bardziej zależy mi na komforcie niz wyniku.

Opcja 1. Grizl CF7 OG 

Opcja 2. Secialized Diverge 4 Comp Alloy

Edytowane przez GravelTheory
Napisano (edytowane)
W dniu 10.02.2026 o 18:45, GravelTheory napisał:

Bardziej zależy mi na komforcie niz wyniku.

Zatem należy kupić fulla do cross country.

Cytat

Zawsze karbon. 

Karbonowego fulla do cross country oczywiście.

Edytowane przez KSikorski
Napisano

Kwestia jakie ultra wchodzą w grę.

Sudovia, góry Sudawskie i grząskie szutry + tarki ;)  Jeżeli ma być komfortowo i pewnie to Diverge ale w karbonie ;)  Geo i wynalazki spoko pod długie komfortowe ultra + wchodzi laczek 2'

Napisano

No właśnie ten nowy Diverge przynajmniej na papierze wydaje się spoko.

Oponka większa wchodzi a ten futureshock akurat na tarki.

Natomiast mam swoje obawy co do karbonu, z moim szczęściem zaliczę co najmniej kilka kamieni po drodze.

Szczególnie że ten Diverge jest stosunkowo nisko osadzony.

Napisano

Nie jest to kwestia desperacji.

500km oznacza dwa dni po 15h w siodełku, sporo tarki na szutrach, gdzie ramiona i szyja ostro dostają od nierówności.

Grizl posiada tylko psuedo amortyzowaną sztyce pod siodełkiem co daje pewien komfort pod tyłkiem ale ręce nadal dostają.

Można co prawda wziąć wersję z amortyzatorem ale to już 15tys+. Alternatywa to amortyzowany mostek, ale nie podoba mi się bo podczas uginania zmienia się pozycja nadgarstków które lecą jakby w dół.

Napisano

500km na fullu XC to byłoby wyzwanie mimo wszystko ;)

Miałem serio różne rowery XC, enduro, elektryka itd.

Natomiast pozycja/geometria i kierownica która najbardziej mi odpowiada na długie trasy to ta z gravela.

Może i racja żeby się mocno nie przejmować i dorzucić amortyzator. 

Oczywiście do Speca to już raczej mija się z celem bo jego cena wynika głównie  z zastosowanie futureshocka.

Napisano

... i mając takie wielkie doświadczenie piszesz kocopoły o aluminiowych gravelach, szukając komfortu w rowerze, który z założenia komfortowy nie jest...

Napisano

Mam grizli 8, ta sztyca na pewno dużo pomaga na szutrze. Kupiłem z około 20% rabatem. A poźniej był jeszcze tańszy.

Ale na tak długą trasę nie wyobrażam sobie braku amortyzatora z przodu.

Jakby Cię interesował grizli z amorkiem to lepiej poczekać na promocje + kod 10%. W zeszłym roku wychodziło łącznie prawie 50% rabatu. Wejdą opony 50mm, spokojnie starczy

Jak boisz się karbonu a chcesz komfortu to jest hardtail radon jealous al 10.0 sl

rama aluminium + sztuca i kierownica karbon. W jakimś stopniu pomoże w tłumieniu drgań

• +1 pomógł 1