Simen Napisano Niedziela o 15:34 Napisano Niedziela o 15:34 Cześć, szukam roweru do 5000 zł i chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze. Jak i gdzie jeżdżę: – trasy mieszane: trochę asfaltu, trochę dróg leśnych, czasem singletrack – jazda rekreacyjna + dłuższe wypady w weekend O mnie: – wzrost: 184 cm – waga: 76kg – poziom: raczej rekreacyjnie, ale chciałbym coś solidniejszego na kilka lat Zastanawiałem się m.in. nad modelami typu Trek X-Caliber 9, Ghost Lector, ale nie wiem, co będzie najlepsze w tym budżecie i pod moje zastosowanie. Będę wdzięczny za: – konkretne modele do polecenia – opinie o osprzęcie Z góry dzięki za pomoc! 🚴♂️ Cytuj
grzech1991 Napisano Poniedziałek o 15:06 Napisano Poniedziałek o 15:06 wymogi brzmią jak XC, a budżet na trailowy. Możesz ghosta kupić albo gianta stance w tej kasie. Tylko to rowery bardziej singletrack niż asfalt. Najbardziej uniwersalny będzie XC chyba. Cytuj
lelek2 Napisano Poniedziałek o 16:01 Napisano Poniedziałek o 16:01 Też polecam XC. Trailem wolno się jeździ na asfalcie i łatwym terenie Możesz sprawdzić radon 9.0 i 10.0 bo teraz są duże rabaty Znajomy wziął tego 10.0 SL i wygląda super 2 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 16:45 Napisano Poniedziałek o 16:45 Te Radony do kupienia tylko w Niemczech, na stronie Bike-Discount.de ale strona pewna, wiele osób tam kupowało, wysyłka do PL to bodajże tylko 40 eur. Tu masz link do Radon Jealous 9.0, który prawie mieści się w budżecie: https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-9.0-4 Jak obawiasz się kupna z zagranicy to tu masz link do Kellysa Gate 90, który poza oponami i hamulcami (które są wystarczające do rekreacji) ma bardzo dobry osprzęt: https://allegro.pl/oferta/kellys-gate-90-29-m-17-17347355116 Jakbyś chciał w przyszłości wymienić hamulce na lepsze to na Centrum Rowerowym komplet hamulców Deore M6100 z tarczami kosztuje niecałe 500 zł a komplet hamulców XT M8100 trochę ponad 700 zł więc w każdej chwili możesz wymienić. Na pewno w tej cenie znajdziesz rower z napędem 1x12, sztywnymi osiami i amortyzatorem klasy minimum Reba i szczerze mówiąc nic poniżej (czyli napęd 1x11 i jakieś Recony Silver) bym nawet nie brał pod uwagę 1 Cytuj
Simen Napisano Poniedziałek o 18:18 Autor Napisano Poniedziałek o 18:18 Póki co najbardziej przemawia do mnie ten Kellys właśnie, ale dzisiaj przeglądając wpadł mi w oko jeszcze taki rower https://www.greenbike.pl/rower-gorski-lapierre-prorace-cf-59-w-100-gotowy-do-jazdy-p-10729.html?gad_source=1&gad_campaignid=2046794760&gbraid=0AAAAACvBgwxbW6Cxub6_xEhE7AXu0-AGv&gclid=Cj0KCQiAvtzLBhCPARIsALwhxdrH7-HSX46D9G381hYhpWl3lqjkZ_5VPmiuunjcSXdRZad0nuD3qKoaAof2EALw_wcB macie jakieś doświadczenia z tą marką? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Poniedziałek o 18:58 Mod Team Napisano Poniedziałek o 18:58 Mam od niedawna rower na tej ramie (dla niej go kupiłem), więc na jakieś szerokie spojrzenie za wcześnie. Ogólnie sprawia pozytywne wrażenie - na ile mogę ocenić po < 400 km Jeśli słuchać pewnego speca od karbonu, to teoretycznie powinno się unikać kombinowanych konstrukcyjnie ram w obawie o potencjalnie mniejszą wytrzymałość (w tej górne rurki tylnego trójkąta nie stykają się z rurą podsiodłową, tylko łączą bezpośrednio z górną rurą, która ma gięty/załamany profil), z drugiej strony to znana marka ze sztabem inżynierów, którzy mieli w tym swój cel (chodzi o lepsze tłumienie drgań niż w typowej konstrukcji), więc nie ma powodu do paniki Docelowo można wymienić amor na lżejszy. Ewentualnie hamulce (chociaż mam je w innym rowerze, i nie narzekam). Koła do lekkich nie należą, ale jak to się mówi : nie od razu Kraków zbudowano. Z minusów dla niektórych, to sztyca 27.2 mm (ograniczony wybór opuszczanych sztyc). PS rok temu wersja w niebieskim malowaniu była na portalach zakupowych za 4 k 1 Cytuj
grzech1991 Napisano wczoraj o 08:10 Napisano wczoraj o 08:10 lappiere na tyle ile czytałem ma ogromne problemy z serwisem, zasadniczo gwarancja nie istnieje. Co do sinegletracków, to dla mnie hardtail to porażka. W tej cenie wolałbym traila niz XC - hardtaila. Natomiast budżet pozwala na bardzo dobrego hardtaila lub podstawowego traila. na XC full raczej nie ma opcji. Cytuj
Simen Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu @grzech1991 a polecasz konkretnie jakieś modele hardtrail? Cytuj
michalr75 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Jeżdżę na Meridzie Big Nine 500 Lite, bardzo uniwersalny rower, nadaje się i na asfalt i na single tracki. Charakterystyką i geometrią podobny do Kellysa a zdaje się tańszy. 1 Cytuj
grzech1991 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @Greg1 trailówka to 130mm skoku z przodu, czyli w sumie najtańsze fulle których "nikt nie chce" - mega popularne w polsce, ze względu na cenę, bo za 5000 zł otrzymujesz największe skoki zawieszenia @Simen za ok. 6000 zł kupisz carbonowego hardtaila z decathlonu, resztę bym oglądał na pepperze i kupił po prostu na promocji coś co mi pasuje. 1 Cytuj
dragonek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Trailówka to nie zawsze rower ze skokiem 130mm z przodu.To rower o geometrii do zabawy na szlaku i najczęściej ma amortyzator z przodu o skoku powyżej 120mm, ale nie zawsze. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bikefinder/tag/trail-2/root/bikes-subcategory Cytuj
grzech1991 Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu Tak samo możesz napisać o all-moutain, enduro itd. że inna gemoetria, że inne skoki. Ogólnie przyjęte jest 130mm. Jeden producent wsadzi 120mm drugi 140mm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi