Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

szukam roweru do 5000 zł i chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze.

Jak i gdzie jeżdżę:

– trasy mieszane: trochę asfaltu, trochę dróg leśnych, czasem singletrack

– jazda rekreacyjna + dłuższe wypady w weekend

O mnie:

– wzrost: 184 cm

– waga: 76kg

– poziom: raczej rekreacyjnie, ale chciałbym coś solidniejszego na kilka lat

Zastanawiałem się m.in. nad modelami typu Trek X-Caliber 9, Ghost Lector, ale nie wiem, co będzie najlepsze w tym budżecie i pod moje zastosowanie.

Będę wdzięczny za:

– konkretne modele do polecenia

– opinie o osprzęcie

Z góry dzięki za pomoc! 🚴‍♂️

Napisano

wymogi brzmią jak XC, a budżet na trailowy. Możesz ghosta kupić albo gianta stance w tej kasie. Tylko to rowery bardziej singletrack niż asfalt. Najbardziej uniwersalny będzie XC chyba.

Napisano

Też polecam XC. Trailem wolno się jeździ na asfalcie i łatwym terenie

Możesz sprawdzić radon 9.0 i 10.0 bo teraz są duże rabaty

Znajomy wziął tego 10.0 SL i wygląda super

• +1 pomógł 1
Napisano

Te Radony do kupienia tylko w Niemczech, na stronie Bike-Discount.de ale strona pewna, wiele osób tam kupowało, wysyłka do PL to bodajże tylko 40 eur. Tu masz link do Radon Jealous 9.0, który prawie mieści się w budżecie:

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-9.0-4

Jak obawiasz się kupna z zagranicy to tu masz link do Kellysa Gate 90, który poza oponami i hamulcami (które są wystarczające do rekreacji) ma bardzo dobry osprzęt:

https://allegro.pl/oferta/kellys-gate-90-29-m-17-17347355116

Jakbyś chciał w przyszłości wymienić hamulce na lepsze to na Centrum Rowerowym komplet hamulców Deore M6100 z tarczami kosztuje niecałe 500 zł a komplet hamulców XT M8100 trochę ponad 700 zł więc w każdej chwili możesz wymienić.

Na pewno w tej cenie znajdziesz rower z napędem 1x12, sztywnymi osiami i amortyzatorem klasy minimum Reba i szczerze mówiąc nic poniżej (czyli napęd 1x11 i jakieś Recony Silver) bym nawet nie brał pod uwagę 

Napisano
  • Mod Team
Napisano

Mam od niedawna rower na tej ramie (dla niej go kupiłem), więc na jakieś szerokie spojrzenie za wcześnie. Ogólnie sprawia pozytywne wrażenie - na ile mogę ocenić po < 400 km ;) 

Jeśli słuchać pewnego speca od karbonu, to teoretycznie powinno się unikać kombinowanych konstrukcyjnie ram w obawie o potencjalnie mniejszą wytrzymałość (w tej górne rurki tylnego trójkąta nie stykają się z rurą podsiodłową, tylko łączą bezpośrednio z górną rurą, która ma gięty/załamany profil), z drugiej strony to znana marka ze sztabem inżynierów, którzy mieli w tym swój cel (chodzi o lepsze tłumienie drgań niż w typowej konstrukcji), więc nie ma powodu do paniki :no: 

Docelowo można wymienić amor na lżejszy. Ewentualnie hamulce (chociaż mam je w innym rowerze, i nie narzekam). Koła do lekkich nie należą, ale jak to się mówi : nie od razu Kraków zbudowano. Z minusów dla niektórych, to sztyca 27.2 mm (ograniczony wybór opuszczanych sztyc). 

PS  rok temu wersja w niebieskim malowaniu była na portalach zakupowych za 4 k

Napisano

lappiere na tyle ile czytałem ma ogromne problemy z serwisem, zasadniczo gwarancja nie istnieje.

Co do sinegletracków, to dla mnie hardtail to porażka. W tej cenie wolałbym traila niz XC - hardtaila.

Natomiast budżet pozwala na bardzo dobrego hardtaila lub podstawowego traila. na XC full raczej nie ma opcji.