Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Skoro dla Rondo Ruut AL2 był dedykowany wątek to pomyślałem, że taki sam założę o nowym nabytku.

1) Stan fabryczny 

Pełna specyfikacja na stronie producenta https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-addict-gravel-20-bike?article=4253658348010
Celowo linkuję do producenta a nie polskiego przedstawiciela bo tam jest dokładniejsza specyfikacja. 

2) Sklep 

Zakup w Krakowie w https://windsport.pl/ I tutaj kilka słów się należy. 

• konkretna i merytoryczna obsługa, 
  • ogrom czasu poświęconego na rozwiązanie wątpliwości, dobór rozmiaru, odpowiedzi na różne mniej lub bardziej głupie pytania, 
  • profesjonalne zdjęcie miary z jeźdźca i przeniesienia na rower. Cała operacja zakończyła się sukcesem i rower po pierwszych jazdach jest niesamowicie wygodny. Wydaje się, że kolejne zmiany na ten moment nie są wymagane, ale to wyjdzie po najechaniu większych dystansów i dłuższych jazdach niż 2h, czyli wiosna. 

3) Rozczarowania, zaskoczenia, obawy

To oczywiście pierwsze wrażenia. Jednak wydaje mi się, że to dość istotne i pewnie może się komuś przydać. 

Zaskoczenia 

• bogactwo dodatków do tego roweru - np. dokupiłem folię pod ten konkretny model. Całkiem ok na początek, można zabezpieczyć kluczowe elementy. Pod ostry bikepacking pewnie szedłbym w coś większego, ale pod codzienne kręcenie wystarczy, 
  • kolor na żywo - moja wersja na ekranie komputera nie robi wrażenia, na żywo w sklepie też nie czułem się przekonany. Jednak za dnia na zewnątrz jest obłędnie. Jak nie chciałem ciemnego roweru i nie chciałem matu to tutaj jestem pod wrażeniem, 
  • jakość wykonania i spasowanie całości. Zdecydowanie widać to za co się płaci. 
  • siodło - jest świetne. Testy w dżinsach. Poza tym 3h jazdy w spodenkach zimowych z cieńszą wkładką i jest tak, że nie planuję na ten moment wracać do sprawdzonego Selle Italia NOVUS Boost EVO Gravel 
  • elektronika 1x13. Pamięć mięśniowa wyrobiona na mechanicznym Shimano daje znać o sobie. Potrzebuję kilku godzin by się przestawić na automatyzm podczas operowania zmianą przełożeń. Poza tym zaskoczyło mnie to, że Garmin nie rejestruje przełożeń i czasu na nich. Niby pokazuje na ekranie, ale nie leci do Connecta.

Rozczarowania 

• na ten moment brak rozczarowań poza klockami, które na mokro piszczą w sposób okropny. Ale to raczej kwestia SRAMA a nie Scotta :D 

Obawy 

• zacisk sztycy podsiodłowej. Jest tak delikatny i cieniutki, że boję się iż pęknie. Do tego jest to kosmicznie nietypowe rozwiązanie. Wygląda tak https://r2-bike.com/SCOTT-Seatpost-Clamp-for-Addict-Solace i chyba jest z carbonu, moment dokręcenia 4 Nm. W sieci trafiłem na kilka wątków o problemach z pękaniem. Jest też zastępnik wykonany z alu.  

4) Modyfikacje 

I to jest zabawne pierwszy raz mam wrażenia roweru kompletnego. Oczywiście wiem, że prędzej czy później to minie i będą modyfikacje ale na dzisiaj nie mam pomysłów poza oczywistymi rzeczami. 

• Mleko w oponach - w sklepie pytano, czy chcę mleko ale odmówiłem. Nie znałem opon i uznałem, że jak pojeżdżę i będzie ok to wtedy sam zaleje. Przy okazji ciekawostka. Jednak przesiadka z mleka na dętkę to zły kierunek ;) 
  • Owijka - jakościowo super, w dotyku miła ale cieniutka. Zapomniałem w sklepie poprosić o założenia padów i owijkę nawinięto. Tak, że to będzie 1 modyfikacja :D 

20251221_113538.jpg

20251221_113600.jpg

20251221_113558.jpg

20251221_113549.jpg

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 6
Napisano

Ładny nawet na foto. Kilka pytań:

Jaka opona maks wejdzie, chyba robiłeś rozeznanie?

Jakie szerokie są obręcze?

Zakładam że nie ma żadnego mocowania pod bagażnik z tyłu?

Ile kosztował jeżeli to nie tajemnica?

Dlaczego ten a nie Cube?

• +1 pomógł 1
Napisano

@olo850 dzięki. To kolejno:

1. Max szerokość opony 50, 

2. Wewnętrzna 25 ale nie zdejmowałem, głowy nie daję. W wolnej chwili wywalę dętki to zweryfikuję. 

3. Nie ma. Zostaje patent => https://www.tailfin.cc/cargopack/?v=288404204e3d

4 i 5. Trochę mniej niż cena sugerowana. Na tyle mniej, że mnie przekonali by nie czekać na Cube. Po tym jak znalazłem Nuroad C:64 w wersji EXC (na SRAM) patrzyłem na ten  (cały czarny) a nie ten na Shimano. Polski dystrybutor podawał wiosnę jako dostępność. W Niemczech cisza i nie wiadomo kiedy. Akurat sklep w którym kupiłem ma w ofercie również Cube i tam mi powiedziano, że oni słyszeli luźno o kwietniu i bez 100% pewności. Scott był (chwile wcześniej przyjechał), wizualnie mi się rama bardziej podoba niż w Cube. Różnica w wadze to niby ~0,5 kg. Przy Cube koledzy z forum zwracali uwagę na koła z małą liczbą szprych. Serwis Cube w PL to raczej lipa, SkiTeam u mnie to porażka w obsłudze klienta. Na przykład teraz mają akcję ZIMA i o rowerach nie pogadasz. Aha... Cube już kiedyś miałem (MTB) i był spoko. Scott to nowość i jednak bardziej unikalna.

Ale zdecydowało serce i fakt, że prawie trafiłem z prezentem na urodziny :D (tylko 2 dni po). Nie bez znaczenia było to też, że już mam na czym jeździć i jak w Lutym będzie lato to będę miał już na czym jeździć.