Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

czy da się połączyć zacisk SLX BR-M7110 lub GRX BR-RX400 tył z klamką SLX BL-M7000?

Zamówiłem sobie nową ramę do swojego gravela z prostą kierownicą i tam jest już mocowanie FM. Do tej pory używałem hamulców SLX z mocowaniem PM -- tylko, że w starej ramie mocowanie hamulca jest na zew. trójkąta a w nowej: wewnątrz.

Czy w ogóle dale się połączyć klamkę z serii M7000 z zaciskiem z serii M7100?

Dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez prezi
Napisano

No właśnie nie bardzo wiem po co. Można to przecież ogarnąć bez takich wynalazków. tutaj np. Procaliber 6 Treka -- jest po prostu PMScreenshot2025-12-18at21-19-22ProcaliberzapewniaosigihardtailadowycigwXC(PL).thumb.png.7f55505d2c9f320c36087343672ff90a.png

W każdym razie zacisk M7110 już zamówiony. Klamka będzie M7000.

Napisano (edytowane)

Piszesz o "wynalazkach" i jako przykład podajesz Treka, który słynie z różnych wynalazków, niekoniecznie skutecznych i potrzebnych, ale za to drogich i problematycznych w utrzymaniu. :D 

Poza tym jakimże "wynalazkiem" jest Flat Mount? Po prostu inny standard mocowania i tyle. W niektórych przypadkach producenci korzystają z niego dla estetyki, w innych dla poprawy osiągów hamulca. Zacisk działa tak samo niezależnie, czy jest PM czy FM. Chyba większość karbonowych ram MTB/XC ma obecnie tylny hamulec FM.

Edytowane przez TheJW
Napisano (edytowane)

Nigdy tego nie montowałem samodzielnie: pięć lat temu kupiłem części i frameset i zaniosłem do serwisu. Tak to wygląda na zdjęciach: 

zacisk.jpg

klamka.jpg

Edytowane przez prezi
Napisano (edytowane)

Przy kupowaniu samego zacisku a już na pewno zacisku i przewodu warto sprawdzić czy cały komplet z klamką nie wyjdzie taniej, co jest dosc realne w czasacch zalania rynku komponentami OEM

Ttuaj komplet M8110 z klamką (którą ew. można odsprzedać) za 50 EURO https://www.bike-discount.de/en/shimano-xt-bl-m8100-br-m8110-rear-disc-brake-j-kit-flat-mount-15mm

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, marcin_ostrów napisał:

Nie kojarzę czy można wymienić banjo na prostą końcówkę . Jak nie to przewód jest potrzebny . 

https://www.centrumrowerowe.pl/przewod-hamulcowy-shimano-sm-bh90-ss-pd3281/?v_Id=36125

https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components/pdp.P-BR-M7110.html

plus dokumentacja załączona wcześniej s. 46-47

z tego wynika, że przewód między klamką M7000/M7100 a zaciskiem M7110 to po prostu przewód, który ma dwie takie same oliwki na obu końcach -- faktycznie nie ma banjo. Ale przewód montuje się do zacisku tak samo jak do klamki. Więc wystarczy wziąć ten przewód co jest i wcisnąć na niego oliwki na obu końcach.