szamysz83 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jak w tytule. Pozukuję zamiennika dla pasty (kleju) Effetto Mariposa Carbogrip. Ta wspominana w moim odczuciu rewelacja: połączenia mostek-rura sterowa, trzeszcząca sztyca, połączenia z karbonu... Jest problem z dostępnością na naszym rynku. Ktoś może doradzi jakiś zamiennik? Cytuj
Lextalionis Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Ja używam pasty do carbonu od Dynamic i nie miałem dotychczas najmniejszych problemów. 2 Cytuj
szamysz83 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu @Lextalionisa ona ma takie jakby granulki? Wiesz co mam na myśli, niektóre pasty maja w sobie takie drobinki ścierne. A ta Effetto właśnie tego nie miała, to tak jakby klej czy żel bardziej. Dokładnie taką miałes na myśli, DYNAMIC Carbon assembly paste ? Cytuj
Dokumosa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Większość past ma piasek kwarcowy/szkło w składzie. Cytuj
szamysz83 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu @Dokumosata Effetto nie miała własnie. No trudno, coś innego muszę znaleźć i wybrać. Tamtej już praktycznie nigdzie nie ma. Cytuj
KNKS Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Dokumosa napisał: Większość past ma piasek kwarcowy/szkło w składzie. Dokładnie tak. Ich działanie polega na zwiększeniu tarcia i umożliwieniu zmniejszenia wymaganego momentu siły podczas dokręcania delikatnych elementów wykonanych z karbonu. Ten specyfik o którym pisze autor, działa na zasadzie "żywicy montażowej" i słynął z nieskuteczności. Podobnie zresztą jak inne produkty Effecto Moriposta, z Caffelatex na czele... No chyba że producent stwierdził, że skoro cos jest doskonałe i rewolucyjne, to trzeba to wycofać ze sprzedaży 😁. Edytowane 5 godzin temu przez KNKS Cytuj
szamysz83 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @KNKS ta żywica montażowa, u mnie spisywała się wzorowo Sztyca w amelinkiaku zamilkła, a w karbonie też się przydawała... Cytuj
KNKS Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Do "uciszenia" sztycy w aluminiaku wystarczy smar w typie ŁT43. Nie widzę problemu z dostepnością. Producent sprzedaje: https://www.effettomariposa.eu/collections/lubrication/products/carbogrip-assembly-resin mtbiker.: https://www.mtbiker.pl/shop/serwis/smary-i-oleje/smary-i-pasty-montazowe/zywica-effetto-mariposa-carbogrip-w-zakraplaczu-3ml-p223720.html?country=PL&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=3MTB0015I|16|oth|flo|pfx-mtbiker-pl~ads~pmax~~only-feed&utm_id=22747910282&gad_source=1&gad_campaignid=22751659093&gbraid=0AAAAAqWObL3hycoXlE3Ml5S01phvizq__&gclid=Cj0KCQiA5abIBhCaARIsAM3-zFXbDUehVqWvnwqGp5gLCt-EwEZneqqMypHESnzzeEzCO93aL0O7E6kaAhXYEALw_wcB a nawet Kaufland: https://www.kaufland.pl/product/367786602/?kwd=&source=pla&id_unit=390291195248&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_id=21393699243&gad_source=1&gad_campaignid=21454814057&gbraid=0AAAAAqydFgc3J27zLitjglE1I_RyMIfZO&gclid=Cj0KCQiA5abIBhCaARIsAM3-zFXKWOR0d7x4gaTEE7EovU2cXKG0hJAsWGKkWz0ANZB-dEP-4x6xvJ0aApg1EALw_wcB 😁 Cytuj
Chociemir Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Próbowałem tego używać i dla mnie jest to beznadziejny produkt. Cytuj
Dokumosa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Do alu sztyc używam od lat pasty montażowej typu shimano atiseize (która też ma bardzo delikatny pył ceramiczny w składzie). Cytuj
Talrand Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Bez 'drobinek' jest jeszcze Motorex Carbon Grip. Cytuj
szamysz83 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu @KNKS owszem, namierzyłem w tych sklepach ale cena. Nie, no tyle to nie Kupowałem takie "blisterki" po piątaku za sztukę jakoś dwa lata temu.... ŁT43 ok, uciszy ale sztyca lubi sobie zjechac na dół. Shimano Anti Seizee - ok, ale cisza jest na kilka wypadów do lasu... Ten cały chłam w moim przypadku sprawdzał się przezaiście. Spróbuję Motorex carbon Grip jak kolega @Talrand podpowiedział. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi