Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chcę kupić używaną szosę typu endurance. Będzie to moja pierwsza szosa, nie będę się z nikim ścigać, będzie służyć na rekreacyjne przejażdżki po kilkanaście kilometrów.  Moje dotychczasowe rowery miały napęd 3Xi taki napęd mi nie przeszkadza. 

Do wyboru mam  rower z tą sama ramą ale na różnym osprzęcie (katalogowo z 2018r)

Shimano Sora R3000  napęd 3x9 z kołami noname https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/grupy_osprzetu/shimano/shimano/43685/sora

albo:

Shimano 105 5800 napęd 2x11 z kołami Mavic Aksium  https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/grupy_osprzetu/shimano/shimano/43613/105_1

Różnicę w cenie zakupu pomijam, Wybór wydaje się prosty, wyższy osprzęt = wszystko lepsze,  lepsze koła, tylko boję się że dla laika będzie to dla mnie bez  znaczenia, za to wpakuję się w drogi w eksploatacji rower, bo np. kaseta 11rz to koszt 2 albo 3X wyższy od 9rz.  

Możecie coś doradzić? Napisać Ile kosztują was remonty takich napędów, ile trzeba mieć łańcuchów w rotacji, jaka jest dostępność części, zamienników np. pojedyńczych koronek do korby, ogólnie koszta eksploatacji takich starszych grup?.

Edytowane przez kamilmozej
Napisano

Bez przesady, chyba nie jeździsz po 25 tys. km rocznie, żeby zabiły Cię koszty wymiany kasety czy łańcucha. Przy normalnym użytkowaniu, szczególnie jak będziesz jeździł po kilkanaście kilometrów nawet codziennie to kasetę czy łańcuch będziesz wymieniał co kilka lat. Dostępność części jest nieograniczona. Są zwolennicy rotowania i sceptycy tej metody. Ja nie rotuję, kaseta nie kosztuje aż tyle żeby się z tym pierdzielić. Np. w grawelu mam już przebieg ponad 3 tys. km i nic z napędem się nie dzieje, działa bez problemu, nic nie przeskakuje, nie zrywa jak się depnie. Zresztą już tu była na ten temat dyskusja i z tego co pamiętam to wychodzi, że niewiele się na rotacji da oszczędzić. Ważne, żeby kupować łańcuch dobrej jakości, nie jakiś z goownolitu, markowy, nie szukać okazji i nie kupować podróbek, które zniszczą Ci kasetę i tarcze w korbie

Napisano

Grupe shimano 5800 mozna mieszac z 7000 sam mam takiego mixa w tribanie 540. To tak z ciekawości. Nigdy nie jeżdziłe na czyms innym jak 5800  pomieszane z 7000 w kofiguracji 2 x 11 i bardzo sobie chwale takie połaczenie. po prostu działa i to juz od ponad 5000 km.