hyzy1992 Napisano wczoraj o 18:25 Napisano wczoraj o 18:25 Hej! Zastanawiam się nad kupnem pierwszego gravela dotychczas jeździłem na rowerze crossowym, a teraz mam ochotę porobić sobie trasy po 50 wzwyż. Znalazłem ofertę na rower unibike geos za 6500 zł, ale zastanawiam się, czy w tym budżecie znajdę coś lepszego. Szczerze to budżet do 5k bardziej by mnie interesował. Zależy mi na tym, żeby osprzęt był grx oraz, żeby caly rower był z tym osprzętem. Oczywiście waga jak najniższa. Nie znam się rowerach, wiec prosiłbym o rady. Pozdrawiam Cytuj
Mihau_ Napisano wczoraj o 20:25 Napisano wczoraj o 20:25 Cytat Zastanawiam się nad kupnem pierwszego gravela dotychczas jeździłem na rowerze crossowym, a teraz mam ochotę porobić sobie trasy po 50 wzwyż Gdzie jest zapisany zakaz jednorazowej jazdy powyżej 50 km na rowerze crossowym? Cytuj
StrayRider Napisano wczoraj o 21:22 Napisano wczoraj o 21:22 W granicach 5k zł jest obecnie dostępny: KROSS ESKER 6.0 GEN 2, jak na pierwszy gravel jest to bardzo dobra oferta i zostaje 1k zł na akcesoria Cytat ale zastanawiam się, czy w tym budżecie znajdę coś lepszego do czegoś co było by zauważalnie lepsze to trzeba było by dołożyć do budżetu z 30-40%. 1 Cytuj
hyzy1992 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 9 godzin temu, Mihau_ napisał: Gdzie jest zapisany zakaz jednorazowej jazdy powyżej 50 km na rowerze crossowym? W konstytucji UE. A serio to plecy mnie zaczynają boleć jak jeżdżę ponad 30 km i myślałem, że jak będę z barankiem jeździć to może to wyeliminować ten problem. Zastanawiałem się też nad tym Eskerem, ale czytałem opinie, że jakoś wykonania lepsza w unibike. Opłaca się dopłacać według was, czy nie? Cytuj
kipcior Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Baranek to dobre lekarstwo na ból pleców. Jak pojeździsz w dolnym chwycie i będziesz zadzierał głowę do góry żeby coś widzieć, to szyja będzie boleć tak, że zapomnisz o plecach 1 4 Cytuj
Mihau_ Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Cytat A serio to plecy mnie zaczynają boleć jak jeżdżę ponad 30 km i myślałem, że jak będę z barankiem jeździć to może to wyeliminować ten problem. Żeby wyeliminować problem trzeba znać przyczynę. Kupowanie roweru, który więcej wymaga od organizmu nie wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem Cytuj
KSikorski Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Świetny pomysł by z powodu bólu pleców zmieniać rower na mniej wygodny. Gravele nie są wygodne tylko wydajne. Każdy cross i każdy MTB będzie wygodniejszy od typowego gravela. Cytuj
clavdivs Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) 14 godzin temu, hyzy1992 napisał: Znalazłem ofertę na rower unibike geos za 6500 zł, ale zastanawiam się, czy w tym budżecie znajdę coś lepszego. Szczerze to budżet do 5k bardziej by mnie interesował. Jak chcesz się zmieścić w 5k, spójrz na Unibike Tier. GRX400 spokojnie wystarczy na Twoje jeżdżenie. Edytowane 13 godzin temu przez clavdivs 1 Cytuj
StrayRider Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Kross, a Unibike - nie doszukiwał bym się jakiegoś mitycznego lepszego wykonania w jednym czy drugim. W jednej czy drugiej marce może się trafić jakiś egzemplarz gorzej zmontowany. A przy problemie z plecami warto pomyśleć co się robi poza czasem na rowerze. Czy nie dodać jakiś dodatkowych ćwiczeń, przed, po, w czasie jazdy. I najważniejsze wybrać odpowiedni rozmiar nowego roweru i/lub po zakupie dopasować pod siebie(siodło, mostek nieraz z 1cm długości robi różnice, czy ustawienie samej kierownicy). 1 Cytuj
hyzy1992 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 29 minut temu, clavdivs napisał: Jak chcesz się zmieścić w 5k, spójrz na Unibike Tier. GRX400 spokojnie wystarczy na Twoje jeżdżenie. Właśnie zobaczyłem, że może być to lepsza opcja, dzięki za podpowiedź. Co do bólu pleców i ustawieniu roweru, właśnie szukam gdzieś stacjonarnie, żeby ktoś mógł pomóc mi w ustawieniu go, aby wyeliminować błędne ustawienia. Cytuj
RabbitHood Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu A tak na marginesie to skąd pomysł, że na gravelu będzie ci się wygodniej/bezboleśnie jeździło? Cytuj
hyzy1992 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Bo jak jechałem to mialem wrażenie, że jakbym pochylił się to byłoby mi wygodniej Cytuj
Mihau_ Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu No to sobie w obecnym rowerze obniż kierownicę i sprawdź. Bo założę się, że masz mostek na plus i komin podkładek pod nim. Cytuj
clavdivs Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Facet chce gravela, a mu wiercicie głowę jakimiś bzdurami. Gravel jest skokiem do przodu wglądem crossa, zwłaszcza gdy chce się robić więcej km. Edytowane 11 godzin temu przez clavdivs 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Facet chce gravela bo go na crossie plecy bolą. 2 Cytuj
kaido2 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, clavdivs napisał: Gravel jest skokiem do przodu wglądem crossa Dlatego poprzerabiałem wszystkie crossy i trekkingi na gravele, by móc sobie siekać takie Wisły1200 51 minut temu, Mihau_ napisał: Facet chce gravela bo go na crossie plecy bolą. Dokładnie, to usiadłszy na moment , odciążył ciągle tak samo obciążone plecy i znalazł lekarstwo którego nie doszukał się jak dotąd żaden specjalista Edytowane 9 godzin temu przez kaido2 Cytuj
hyzy1992 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Okej, już chyba wszystko wiem, dziękuję za pomocne posty i te nic nie wnoszące również. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi