visca1899 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Hej, mam nadzieję, że nie zdubluję za mocno jakiegoś wcześniejszego posta 🙂 Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem fulla to jazdy w terenie / trialu. Byłby to mój pierwszy, więc jestem otwarty na wszelkie sugestie i rekomendacje. Mam 184 cm wzrostu więc pierwszy pytanie czy iść w 27,5 czy 29 cala. Zakładam budżet w okolicach 6000-7000 PLN. Zdaję sobie sprawę, że to raczej dolna bariera jeśli chodzi o fulle i w tej cenie nie powinienem się spodziewać niczego nadzwyczajnego w kwestii podzespołów. Z drugiej strony nie muszę mieć go na już, więc spokojnie mogę polować na jakieś posezonowe promocje. Jakieś konkretne modele jesteście w stanie polecić? Czytałem pozytywne opinie o serii Siskiu od Polygon (pewnie raczej D, bo T musiałby być w sporej przecenie), czy o Rockriderach. W tym przedziale widzę ten Ghosty Kato / Riot, ale ta marka nie jest mi w ogóle znana. Dodatkowo trochę nietypowe pytanie. Czy ktoś z was próbował jazdy fullem z fotelikiem? Mam montowany do sztycy i zastanawiam się czy nie będzie ryzyka bicia w koło. Pytanie czy tutaj nie byłby potrzebny damper z blokadą/platformą. Cytuj
chudzinki Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Na pewno 29 cali i nawet nie myśl o 27.5. Co do fotelika to z pewnością musiałbyś zrezygnować z droppera co jest must have w takim rowerze. Bierzesz pod uwagę zakup za granicą? PS. https://pl.wikipedia.org/wiki/Rower_trialowy Edytowane 11 godzin temu przez chudzinki Cytuj
visca1899 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowane) Zawsze mogę jeździć z fotelikiem na hardtailu. Bardziej byłem ciekaw, czy w ogóle jest sens probować montażu na fullu. Nie brałem pod uwagę zakupu za granicą, raczej celowałem w jakiś polski sklep, który miały rower fizycznie na stanie, żeby najpierw móc się nim przejechać. Coś a la Sprint czy inne Centrum Rowerowe Zaraz poprawie literówkę w tytule, nawet jej nie zauważyłem A nie, chyba już nie mogę tego zrobić więc tak, chodzi mi o trail, a nie trial. Rower trialowy z fotelikiem to by dopiero był widok Edytowane 10 godzin temu przez visca1899 Cytuj
chudzinki Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jakbyś miał damper z blokadą i zwykłą sztycę to nie ma problemu z fotelikiem 🙂. A gdzie zamierzasz jeździć tym rowerem? Stolica? Wypady w góry? Ghosty są chyba bardzo ciężkie. Cytuj
visca1899 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, chudzinki napisał: Jakbyś miał damper z blokadą i zwykłą sztycę to nie ma problemu z fotelikiem 🙂. A gdzie zamierzasz jeździć tym rowerem? Stolica? Wypady w góry? Ghosty są chyba bardzo ciężkie. myślę głownie o lasach do okoła wwy, w najbliższym czasie będzie mi trochę cieżko się wyrwać z góry z racji obowiazków rodzinnych. Cytuj
chudzinki Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu To ja bym szukał czegoś podobnego do https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xf-919-rc-pd23191/?v_Id=175042 i nie ma droppera 🙂. @spidelli czy Ty nie masz do sprzedania fulla? Cytuj
Maciorra Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu A ten fotelik to faktycznie jest mocowany na sztycy, a nie na podsiodłówce? Cytuj
visca1899 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu tak, do sztycy. To mniej wiecej coś takiego. Cytuj
Maciorra Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jesteś pewien, że tego nie przykręca się do rury podsiodłowej, tak jak np Hamaxy? Pytam, bo w bardzo wielu fullach nie ma miejsca do przykręcenia takiego fotelika, już pomijając potencjalną kolizję z kołem przy ugięciu zawieszenia i prętów fotelika. Jeśli masz hardtaila, na którym możesz jeździć z dzieckiem, to wg mnie temat fulla i fotelika lepiej odpuścić, zamiast iść na kompromisy, żeby to że sobą pożenić. Cytuj
visca1899 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Fotelik to tylko poboczna kwestia 🙂 Mam starą Konę Shred z 2005 do której go montuję. Nie jest mego komfortowo z racji rozmiaru roweru (koła 26 + rama S), ale o ile nie trzeba dużo podjeżdzać to ujdzie. Bardziej mnie interesują rekomendacje fulli 🙂 Cytuj
spidelli Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, chudzinki napisał: czy Ty nie masz do sprzedania fulla? Rift Zone 2 rocznik 2022, rozmiar M Cytuj
wr81 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, chudzinki napisał: To ja bym szukał czegoś podobnego do https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xf-919-rc-pd23191/?v_Id=175042 i nie ma droppera Z tym konkretnym Superiiorem to bym zastanowił 2 razy. Kategoria 2 to raczej gravel a nie mtb full-suspension... Cytuj
Rafał87 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A jaką jazdę autorze posta preferujesz w tym lesie? Bo jak czytam o foteliku dla dziecka to kojarzy mi się to z rekreacyjnymi przejażdżkami i taki rower jak polecony superior do xc będzie kiepskim wyborem do przejażdżek ale jak masz na myśli sportową jazdę to się nada. Trail'ówka typu rift zone może być fajnym wyborem to przejażdżek ale fotelika tam nie wsadzisz na tył. Co najwyżej taki na przód. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 godzinę temu Mod Team Napisano 1 godzinę temu @wr81 A może to jakiś fabryczny babol, skoro ja mam plastikowego Sup'a HT z kategorią 3... Chyba, że napisy Team RC i High Modulus robią różnicę (choć w tym przypadku materiał i rodzaj włókien raczej nie mają znaczenia). Cytuj
wr81 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) @KrissDeValnor Zdjęcie zrobione własnoręcznie podczas wizyty w Centrumrowerowym gdzie na kilku egzemplarzach była taka sama naklejka. Ponownie sprawdzałem potem jeszcze przy wizycie w innym mieście i to samo... też się spodziewałem 3. Na swojej stronie chyba się tym nie chwalą... Karbon to jednak wyższa klasa, tutaj aluminium. Pytanie co jest ograniczeniem bo kategoria jest chyba na rower jako całość, więc może to np. oszczędności na kołach lub innych komponentach są tu przyczyną... Patrzyłem na niego bo mi się optycznie podobał, no i ma miejsce na 2 bidony Edytowane 1 godzinę temu przez wr81 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi