Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam nadzieję, że nie zdubluję za mocno jakiegoś wcześniejszego posta 🙂  

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem fulla to jazdy w terenie / trialu. Byłby to mój pierwszy, więc jestem otwarty na wszelkie sugestie i rekomendacje. Mam 184 cm wzrostu więc pierwszy pytanie czy iść w 27,5 czy 29 cala.

Zakładam budżet w okolicach 6000-7000 PLN. Zdaję sobie sprawę, że to raczej dolna bariera jeśli chodzi o fulle i w tej cenie nie powinienem się spodziewać niczego nadzwyczajnego w kwestii podzespołów. Z drugiej strony nie muszę mieć go na już, więc spokojnie mogę polować na jakieś posezonowe promocje.

Jakieś konkretne modele jesteście w stanie polecić? Czytałem pozytywne opinie o serii Siskiu od Polygon (pewnie raczej D, bo T musiałby być w sporej przecenie), czy o Rockriderach. W tym przedziale widzę ten Ghosty Kato / Riot, ale ta marka nie jest mi w ogóle znana.

Dodatkowo trochę nietypowe pytanie. Czy ktoś z was próbował jazdy fullem z fotelikiem? :P  Mam montowany do sztycy i zastanawiam się czy nie będzie ryzyka bicia w koło. Pytanie czy tutaj nie byłby potrzebny damper z blokadą/platformą. 

Napisano (edytowane)

Zawsze mogę jeździć z fotelikiem na hardtailu. Bardziej byłem ciekaw, czy w ogóle jest sens probować montażu na fullu.

Nie brałem pod uwagę zakupu za granicą, raczej celowałem w jakiś polski sklep, który miały rower fizycznie na stanie, żeby najpierw móc się nim przejechać. Coś a la Sprint czy inne Centrum Rowerowe 

Zaraz poprawie literówkę w tytule, nawet jej nie zauważyłem :P 

A nie, chyba już nie mogę tego zrobić więc tak, chodzi mi o trail, a nie trial. Rower trialowy z fotelikiem to by dopiero był widok :P 

Edytowane przez visca1899
Napisano

Jakbyś miał damper z blokadą i zwykłą sztycę to nie ma problemu z fotelikiem 🙂.

A gdzie zamierzasz jeździć tym rowerem? Stolica? Wypady w góry?

Ghosty są chyba bardzo ciężkie.

Napisano
16 minut temu, chudzinki napisał:

Jakbyś miał damper z blokadą i zwykłą sztycę to nie ma problemu z fotelikiem 🙂.

A gdzie zamierzasz jeździć tym rowerem? Stolica? Wypady w góry?

Ghosty są chyba bardzo ciężkie.

myślę głownie o lasach do okoła wwy, w najbliższym czasie będzie mi trochę cieżko się wyrwać z góry z racji obowiazków rodzinnych.

Napisano

Jesteś pewien, że tego nie przykręca się do rury podsiodłowej, tak jak np Hamaxy?

Pytam, bo w bardzo wielu fullach nie ma miejsca do przykręcenia takiego fotelika, już pomijając potencjalną kolizję z kołem przy ugięciu zawieszenia i prętów fotelika.

Jeśli masz hardtaila, na którym możesz jeździć z dzieckiem, to wg mnie temat fulla i fotelika lepiej odpuścić, zamiast iść na kompromisy, żeby to że sobą pożenić.

Napisano

Fotelik to tylko poboczna kwestia 🙂 Mam starą Konę Shred z 2005 do której go montuję. Nie jest mego komfortowo z racji rozmiaru roweru (koła 26 + rama S), ale o ile nie trzeba dużo podjeżdzać to ujdzie. 

Bardziej mnie interesują rekomendacje fulli 🙂