Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, szukam spodenek na wyprawy rowerowe z sakwami. Zależy mi na tym, aby były przyjemne w dotyku, przewiewne, luźne, szybko schnące, anty-odorowe, takie do kolana, na gumce no i bez wkładki. Zasadniczo nie muszą być to stricte rowerowe. 

Zwykle jeżdżę w bawełnianych, ale przy dłuższych wyprawach jest to spory problem, nie ma gdzie ich prać, są nieświeże już po jednym dniu, do tego sporo ważą i zajmują sporo miejsca w sakwach, jak chce się wziąć kilka na zmianę. Wygodnie będzie przepłukać w rzece, szybko wyschną i można jechać dalej.

Będę wdzięczny za porady jakich używacie. 

Edytowane przez Adrianprv
Napisano

Co prawda nie na gumce, chociaż częściowo gumka też jest ale od wielu lat używam i nawet kupiłem drugą parę w innym kolorze - spodenki Forclaz MT500 z Decathlonu, mam już czarne i beżowe. Widzę , że teraz nazywają się Simond i nie ma beżowych ale są zielone khaki, jeszcze lepszy kolor, będzie następny zakup :)

Uważam, że są rewelacyjne do właśnie takich zastosowań jak sakwy, trekking i na codzienne spacery też się nadają, są szybkoschnące, lekko rozciągliwe, mają fajne kieszenie a ta boczna na suwak na prawym udzie ma dodatkowo wewnętrzne, gumowe mocowanie a'la kieszeń na telefon:

https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-351375?mc=8853412

Jakiś czas temu było w Decathlonie mnóstwo reklam rowerów grawelowych i bikepackingu gdzie rowerzyści byli ubrani właśnie w te spodenki:

Screenshot_2025-07-14-22-07-03-753_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.fe4e226ddb3d49ea89b9c9222f48cdb8.jpg

Screenshot_2025-07-14-22-08-01-452_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.f5847c173feaf65bcbc2b31228118c2e.jpg

• +1 pomógł 3
Napisano

Powitoł 

Mam decathlony o których wspominal GREG1 i potwierdzam pozytywną opinię: lekkie i przewiewne, a zaskakująco dużo wytrzymały.

Jedyne co mnie wkurza, to że jedna kieszeń jest na zamek, a druga na napy: czasem szukając zozoli podczas jazdy mam zwarcie pod kopułą i muszę zerknąć, która kieszeń jest jak i jak się do niej dostać.

Pewnie kupię drugą parę. Z nudów bo się trzymają, i dla wyglądu bo czymś je całe poplamiłem ;)

• +1 pomógł 1
Napisano

Nowa wersja (simond) nie ma już tego rzepa, który jest pod zatrzaskiem przy pasku. Materiał ma też trochę inną fakturę, nie wiem czy gorszą, ale inną.

Mnie w tych spodniach zawsze wkurzała ta wewnętrzna kieszonka z siatki, na smartfona. Nigdy nie mogłem tam telefonem trafić "na szybko", zawsze mi się gdzieś to plątało :) Wyciąlem to w diabły we wszystkich moich spodenkach, i teraz jest lepiej :)

Potwierdzam opinię, spodenki nie do zajechania.