Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam proszę o podpowiedzi 

Z przodu mam takie coś 

Tarcza Mechanizmu Shimano DEORE 12rz 32T FC-M6100

Chciałbym wymienić na coś większego może 36t,38t 

Lecz największa to jest 32t jaki inny blat mogę wrzucić aby był kompatybilny z tą korba i czy będzie konieczność zakładania nowego łańcucha (dłuższego)

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Shimano 12s ma technologię Hyperglide+. Zębatki które nie są dedykowane do niej hałasują. Robiłem próby na napędzie GRX. Zębatki Shimano które są w standardzie do tych korb pracują cicho. Zębatki Wolftooth (Drop-Stop® ST) - także dedykowane - pracują cicho. Zębatki innych producentów które są przeznaczone niby do 8-12s hałasują. Zresztą można spojrzeć na rodzaje zębatek na stronie Wolftooth: https://www.wolftoothcomponents.com/products/110-bcd-asymmetric-4-bolt-for-shimano-grx-cranks?variant=40113215733795 Wyraźnie rozgraniczają zębatki w zależności od ilości biegów i rodzaju łańcucha.

Wolftooth.jpg

Edytowane przez chrismel
Napisano
21 minut temu, chrismel napisał:

Shimano 12s ma technologię Hyperglide+. Zębatki które nie są dedykowane do niej hałasują. Robiłem próby na napędzie GRX. Zębatki Shimano które są w standardzie do tych korb pracują cicho. Zębatki Wolftooth (Drop-Stop® ST) - także dedykowane - pracują cicho. Zębatki innych producentów które są przeznaczone niby do 8-12s hałasują. Zresztą można spojrzeć na rodzaje zębatek na stronie Wolftooth: https://www.wolftoothcomponents.com/products/110-bcd-asymmetric-4-bolt-for-shimano-grx-cranks?variant=40113215733795 Wyraźnie rozgraniczają zębatki w zależności od ilości biegów i rodzaju łańcucha.

Wolftooth.jpg

Czyli muszą być typowo tylko pod napęd 12s nie jakieś uniwersalne 8-12

41 minut temu, KSikorski napisał:

A jak ten Chińczyk się sprawuje 

Napisano

Pamiętaj, że większość rowerów z górskim napędem 12s ma ograniczenie wielości przedniej tarczy spowodowane konfliktem z dolnymi widełkami ramy. Wchodzą tarcze max 34, czasem 36, a o 38 to można tylko pomarzyć. Jak producent dał 32, to pewnie to rower górski - sprawdź w specyfikacji, zobacz ile jest miejsca na większą tarczę. 

Napisano (edytowane)
27 minut temu, kumas000p napisał:

Czyli muszą być typowo tylko pod napęd 12s nie jakieś uniwersalne 8-12

Dokładnie tak. Robiłem testy na chińczyku (Deckas), Raceface i Absolute Black (ale nie dedykowanej do HG+). Absolute Black ma też wersje do HG+ (W ich opisie jest takie zdanie - Wersja HG+ przeznaczona do współpracy wyłącznie z łańcuchem Shimano 12s HG+ ze względu na różną grubość zębów niż w przypadku innych zębatek). Czyli musi być dedykowana do HG+. No chyba że jesteś głuchy. Możesz ewentualnie rozważyć włożenie nowej kasety od Shimano 9-45.

Edytowane przez chrismel
Napisano
Godzinę temu, chrismel napisał:

Dokładnie tak. Robiłem testy na chińczyku (Deckas), Raceface i Absolute Black (ale nie dedykowanej do HG+). Absolute Black ma też wersje do HG+ (W ich opisie jest takie zdanie - Wersja HG+ przeznaczona do współpracy wyłącznie z łańcuchem Shimano 12s HG+ ze względu na różną grubość zębów niż w przypadku innych zębatek). Czyli musi być dedykowana do HG+. No chyba że jesteś głuchy. Możesz ewentualnie rozważyć włożenie nowej kasety od Shimano 9-45.

2 godziny temu, chrismel napisał:

Wolftooth.jpg

Zębatka narrow-wide (co u Shimano nosi dumną nazwę Dynamic Chain Engagement+) jest mocowana bezpośrednio i może mieć 30 lub 32 zęby. Takie coś znalazłem na necie czyli czyli najlepiej jak będę szukał zębatek z info że jest narrow wide?

Napisano
57 minut temu, chrismel napisał:

@Dokumosa a one są dedykowane do HG+ ? Bo jest mnóstwo zębatek na rynku opisanych jako 8-12s ale one po prostu działają tragicznie z HG+.

I czy przy wyborze większej zębatki musi ona się zmieścić w ramie czyli zwrócić uwagę na to czy nie będzie ocierała się o widelec w miejscu które zaznaczyłem?

IMG_20250712_115302.jpg

Napisano

Wszystkie zębatki do napędów 1x są narrow wide. Musisz szukać kompatybilnej z HG+ i producent powinien to wyraźnie zaznaczyć. Jak widzisz w opisie że zębatka jest dedykowana do 8/9-12s to nie będzie kompatybilna z HG+. Musi być tylko do 12s i dodatkowo zgodna z HG+. Np. tak jak opisuje to Wolftooth czy Absolute Black.

Producent założył taki łańcuch z niewiadomego dla mnie powodu. O ile łańcuchy KMC są bardzo dobre i używam takich w napędach 10 i 11s to do Shimano 12s polecam Shimano a konkretnie model 8100. Jest trwalszy niż 6100 czy 7100 a niewiele droższy. Na łańcuchy innych producentów w tych konkretnych napędach słyszałem sporo narzekań więc po eksperymentować skoro za stosunkowo nieduże pieniądze masz bardzo dobre 8100.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jako użytkownik kasety Shimano Deore 12sp + KMC X12 + Deckas 30T (korba deore) - napęd pracuje cicho, u mojego dziecka w 1x9sp rzeczywiście słychać napęd non-stop, w przypadku mojego roweru tego nie obserwuje, a może jestem głuchy.

Niebawem (w ciągu 2-mc) wymieniam KMC X12 na CN-M6100 i sprawdzę jak ten łańcuch pracuje z zębatką Deckas.

Oczywiście jak przypomnę sobie nowy napęd to pierwsze 100-150km było tragiczne i pamiętam moją wściekłość na kulturę pracy napędu - dosłownie "sieczkarnia".

Napisano

Łańcuchy shimano 12s są węższe wewnątrz niż wszystkie inne łańcuchy 12s z tego względu na zębatkach nieprzystosowanych do shikano te łańcuchy będą przez pierwsze kilkaset km głośńiejsze (z czasem się dotrze). Niemniej czasami zdarza się, że łańcuch się zaklinuje na takiej zębatce i podwinie na korbie często przy okazji niszcząc przerzutkę albo tylko szpecąc ramę.

• +1 pomógł 1
Napisano

A tak trochę z innej beczki bo zaczął mi przeskakiwać łańcuch na najmniejszej zębatce jest takie jak by szarpnięcie jak użyje wiecej siły zaczęło się to po tym jak wyszejkowalem łańcuch i zostawiłem go powieszonego na ok tydz(urlop ) później jak złożyłem to zaczęło się to dziać przed temu ani razu nie przeskoczyl

2 minuty temu, kumas000p napisał:

A tak trochę z innej beczki bo zaczął mi przeskakiwać łańcuch na najmniejszej zębatce jest takie jak by szarpnięcie jak użyje wiecej siły zaczęło się to po tym jak wyszejkowalem łańcuch i zostawiłem go powieszonego na ok tydz(urlop ) później jak złożyłem to zaczęło się to dziać przed temu ani razu nie przeskoczyl

Rower przejechane ma może ok 600km

Ewentualnie jeśli ktoś mógłby ocenić stan koronki najmniejszej 

IMG_20250711_093745.jpg

Napisano
31 minut temu, kumas000p napisał:

Rower przejechane ma może ok 600km

Czyli kupiłeś zły rower. Proponuję nie inwestować w niego więcej kasy tylko sprzedać i kupić np. taki:

Canyon Endurance All Road.jpg