Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
55 minut temu, afly napisał:

Niestety, ale mieszasz rzeczy/rowery które częściowo wcześniej odrzuciłeś ze względu na korbę 36T itp. - sugeruję większą konsekwencję, ponieważ każdy z nas ma inne doświadczenia i inaczej widzi potrzeby pod daną kategorią wykorzystania roweru. Dla mnie koronka 36T byłaby wystarczająca, jednak są na forum osoby, którym twardych przełożeń by brakowało - w tym przypadku nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

Ostatnim poruszanym aspektem została pozycja na rowerze (jestem zwolennikiem progresywnej geometrii (tj. wydłużania rowerów), być może ze względu na mój wzrost 194 cm).

P.S. łatwiej będzie jak będziesz dawał odnośniki do stron producentów- tam jest więcej danych.

Rekreacja (w kolejności od najkrótszej ramy i kąta rury sterowej od 71* w "dół"):

- Kross/Unibike,

- Canyon,

- Merida,

- Giant/Kellys

- Kellys 

Ambitniejsza jazda:

- Polygon,

- Marin,

Osprzęt można porównać w momencie jak wybierzesz swoje top 3. Przejdź się po sklepach rowerowych i zobacz na czym czujesz się dobrze - może to pomoże w zawężeniu wyboru.

Nic nie mieszam, każdy z rowerów który wymieniłem albo posiada korbę większą niż 1xx albo został już wcześniej w dyskusji wywołany (Canyon, Polygon, Riverside, Roam 1), w tym wspomniany dziś przez Ciebie Marin, więc umieściłem je jako naturalna propozycja. Marina podałeś z ceną 6499 PLN (grubo ponad omawiany budżet) więc sugerowanie mi braku konsekwencji kiedy samemu podajesz za drogi rower na korbie 1xx jest trochę niewłaściwe i niepotrzebne.

Listę z przedziałem cenowym podałem raz dla uporządkowania tego co w ogóle jest dostępne, dwa dla waszych opinii co w danej kwocie się bardziej opłaca. Docelowo nie chciałem przekroczyć 3000 PLN, mogę budżet nagiąć ale dojście do 5500 PLN jest już grubą przesadą. Moja lista "faworytów" natomiast była próbą obiektywnej oceny tychże rowerów, bez względu na moje preferencje. Być może ktoś poda takie argumenty np za Pathlite 6 że zdoła zmienić moje preferencje np dot. korby...

Niemniej dziękuję za posortowaną listę ram, da mi to jakiś punkt odniesienia przy dalszym zagłębianiu tematu.

Edytowane przez Voting8236
Napisano (edytowane)

Bo sami nie wiecie, czego chcecie. Do tego dochodzi mnogość opcji i rozwiązań. Kupcie rower jaki wydaje wam sie "dobry". Zrobicie kilka tysięcy kilometrów i wyklarują Wam sie potrzeby 😉

Teraz to nawet sami nie jesteście w stanie określić ile tych kilometrów będziecie robić😉 Jak mało w granicach 500-1000km rocznie to  i tak nie zauważycie różnicy.

PS To normalne, nikt nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć podczas zakupu/wyboru. 

Edytowane przez smw44199
Napisano

@Voting8236 1. Przeznaczenie roweru/ pozycja na rowerze/częstotliwość użytkowania.

2. Czy planujesz modernizację roweru? Jeżeli nie, uważam że warto brać rower z obecnymi standardami. Kiedy w moim MTB z 2013 pękła rama, musiałem kupić nowy rower, ponieważ nie byłem w stanie w 2024 kupić ramy pod standard zamontowanego osprzętu. W przypadku planowanej modernizacji można się zastanawiać nad główką ramy, sztywnymi osiami itp.

3. Napęd na poziomie Shimano Cues/Deore będzie w zupełności wystarczający, sugeruję 1x11/ 2x11/ 1x12. W przypadku SRAM od GX w górę.

4. Amortyzator "powietrzny".

5. Hamulce hydrauliczne na olej mineralny - myślę że ten warunek nie rozczaruje Ciebie i będzie spełniał oczekiwania.

6. Linki/pancerze bez prowadzenia przez górne stery, tylko wejście bezpośrednio w ramę - czy to warunek konieczny? Wszystko kwestia jak często będziesz używał rower.

7. Wybór roweru jeżeli nie budujesz od podstaw dla siebie to zawsze kompromis. Osobiście jestem obecnie na etapie, że chcę kupić gotowy produkt i nie biorę pod uwagę modernizacji o ile coś się nie zużyje. Wcześniejsze dwa rowery praktycznie w 50% były zmienione zaraz po wyjęciu z pudełka.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, smw44199 napisał:

Bo sami nie wiecie, czego chcecie. Do tego dochodzi mnogość opcji i rozwiązań. Kupcie rower jaki wydaje wam sie "dobry". Zrobicie kilka tysięcy kilometrów i wyklarują Wam sie potrzeby 😉

Teraz to nawet sami nie jesteście w stanie określić ile tych kilometrów będziecie robić😉 Jak mało w granicach 500-1000km rocznie to  i tak nie zauważycie różnicy.

PS To normalne, nikt nie jest w stanie wszystkiego ogarnąć podczas zakupu/wyboru. 

Świetna rada, "kup obojętnie co i jak będzie źle to następnym razem wybierzesz coś innego"... Myślę że sytuacja została dosyć jasno przedstawiona, zarówno doświadczenie, plany, wymagania, potrzeby jak i budżet. Nie przyszedłem tu oczekując cudów, jasno przedstawiłem czego chce i jedyne w czym potrzebuję pomocy to ocena poszczególnych producentów/modeli ewentualnie propozycja innych wraz z konstruktywną argumentacją. "Kup jaki wydaje ci się dobry" nie jest specjalnie pomocne i dla takiej rady raczej nikt nie potrzebuje pisać tu na forum...

@afly

1. Tu niewiele się zmieniło od mojej ostatniej odpowiedzi: 70 miasto/30 las, pozycja maksymalnie wygodna, szacunkowo ok 100km/tygodniowo + okazjonalne jednorazowe 50-100km (generalne użytkowanie 3-4 razy w tygodniu)

2. Nie planuję modyfikacji, na pewno nie w ciągu pierwszych 2-3 lat od zakupu.

3. Jak zrozumiałem Cues to obecna standaryzacja od Shimano natomiast nie wiem jak duża jest różnica jakościowa jest pomiędzy modelami tej serii, jak to się ma do Deore i jak się mają do Sram. Większość ofert opiera się na tej samej ramie w obrębie danego producenta i modelu, chciałbym wiedzieć czy marginalna różnica w osprzęcie między Meridą 100 a 300 lub Evado 5.0 a 7.0 jest warta tych dodatkowych 500 PLN czy nie i dlaczego.

4. Tak, to już zostało dosyć szeroko omówione i możliwości są niewielkie. Canyon, Riverside, Heist i Roam z modeli które podałem z czego w przypadku mojego uparcia się na korbę 2xx pozostaje jedynie Roam. Budżet natomiast mocno przekracza moje założenia do tego Roam ideałem nie jest więc podpunkt "amortyzator powietrzny" raczej pozostanie niespełniony chyba że zmienię zdanie co do 1xx korby 36.

5. To akurat chyba warunek spełniany przez wszystkie modela z jakimi się spotkałem w kwocie 3000+

6. Tu chodziło mi jedynie o te dzwonienie w Roamie ale temat uznaję za zamknięty.

7. Kompromis owszem ale jest tu sporo odcieni szarości i ciężko zdecydować się na konkretne ustępstwa. W pierwszej kolejności zrezygnowałbym z amortyzatora powietrznego z racji mocno ograniczonego wyboru i mocno naciągniętego budżetu (no chyba że jutro uznam że to must have po sprawdzeniu Gianta). Jeśli odpuszczę powietrzny to cała reszta praktycznie spełnia pozostałe wymagania, pozostaje kwestia geometrii/wygody i osprzętu - dlatego podałem różne modele w różnych kategoriach cenowych.

Jutro sprawdzam Roam, liczę na miłość od pierwszego wejrzenia i zamówię Roam 0 2024 póki jeszcze są dostępne. Jeśli nie, to sprowadzę Riverside do Dechathlonu o ile się da bez kupowania, może na żywo mnie do siebie przekona. Jeśli obie te opcje odpadną, zrezygnuję ostatecznie z amortyzatora powietrznego i górną granicę budżetu ustalę na 3500 co z kolei oznacza Meridę/Unibike/Kross. Tak bym to widział:)

Napisano

Nie czytałem wszystkiego uważnie, ale @Voting8236, po co brniesz i plątasz sobie głowę rowerami z napędami 1xx skoro nie są dla Ciebie odpowiednie, a nie weźmiesz np. pod uwagę Roam 1 z napędem 2xxx, którego pewnie dostaniesz za 4500 zł?

Dla mnie branie pod uwagę rowerów ze sprężynowi amortyzatorami w kwocie 4000-4500 zł jest dziwne 🙂.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@chudzinki

Byś przeczytał to byś wiedział, że biorę a nawet dziś będę się do takiego przymierzał na żywo ;)

Po za tym budżet chciałem zmieścić w 3500 (4000 max) ale przy warunku z powietrznym amortyzatorem było to niemożliwe więc padły droższe propozycje. Inna sprawa to napęd, nie tyle 1xx mi nie odpowiada sam w sobie co 1xx na korbie 36. Dlaczego brnę? Kompromis tego wymaga I póki niczego nie kupiłem to każda opcja jest na stole, albo odpuszczę powietrzny, albo pogodzę się z korbą 36, albo kupię Gianta.

Na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzieć co przyda mi się bardziej, większy zakres przełożeń czy lepszy amortyzator (czy aż tak odczuję różnicę)... Stawiam na większy zakres przełożeń ale nie chce być uparty dla zasady i może pogodzę się z opcją korby 36 1xx kiedy zobaczę powietrzny w akcji (choć mało prawdopodobne że odczuję różnicę podczas krótkiego testowania w sklepie). Trudne wybory :P

Napisano (edytowane)

W sklepie nie odczujesz żadnej różnicy, nawet jak siądziesz na nieodpowiedni rozmiar to pod wpływem sprzedającego wyda Ci się dobry 😀.

O Roam 1 pisałeś na samym początku, a później został całkowicie pominięty w zestawieniu. Dlatego o nim wspomniałem.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

No dobra, jestem znów trochę mądrzejszy po sprawdzeniu kilku opcji na żywo. TLDR na końcu jeśli komuś się nie chce czytać ściany tekstu o moim niezdecydowaniu i kręceniu się w kółko :D 

Na pierwszy ogień poszedł Giant Roam 1 2025, niestety opcji zeszłorocznej już nigdzie nie udało mi się dostać ale właściwie to to samo więc good enough. Rower cudowny ale... Kultura pracy kobry 1xx 42 z kasetą 11 pozostawia wiele do życzenia. Możliwe że delikatna regulacja by pomogła natomiast sprzedawca mgliście odpowiadał na to pytanie i raczej fizyki oszukać się tu nie da, na największej zębatce kasety skos był mocno zauważalny i odczuwalny. Być może na co dzień to nie przeszkadza i tak ma być, nie wiem, mnie to irytowało. Opcja Roam 1 2024 z korbą 2xx dalej w grze aczkolwiek mocno przekracza budżet i bardzo ciężko z dostępnością.

Na drugi ogień poszła Merida Crossway 100 która już raz była przeze mnie sprawdzana. Względem Crossway 300 różnica w osprzęcie jest marginalna (kaseta 10 zamiast 9), dodatkowo brązowy/miedziowy kolor (niedostępny w 300) na żywo wygląda cudownie w przeciwieństwie do czarnego. Sam rower ponownie wywarł na mnie pozytywne wrażenia, wydawał się solidny, był wygodny choć już nie było tego "wow" co przy Giancie ale to zupełnie inna półka cenowa.

Trzeci był Kross Evado 7.0 2024 (wersja 2025 jest praktycznie identyczna, zmienili chyba tylko opony) który sprzętowo jest tym samym co Crossway 300. Wrażenia z jazdy podobne, może nawet delikatnie lepsze niż w Crossway ale to różnice marginalne na poziomie podświadomości. Na mały minus, że nie działała blokada amortyzatora a ta plastikowa wajcha do blokady właśnie odpadła po 2 metrach jazdy. Oczywiście powodów może być wiele, w końcu codziennie maca ten rower dziesiątki osób niemniej niesmak pozostał ;)

Nie udało mi się dziś dorwać Unibike, zostawię to na jutro.

Przemyślenia. Nie wiem o co chodzi z hamulcami... Czytając ostatnie dni różne komentarze czasem widziałem wypowiedzi typu "hamulce spowalniają a nie hamują" i nie za bardzo wiedziałem o co chodzi aż do dziś. Nie odczułem tego aż tak w Giancie (wg specyfikacji chyba wszystkie mają to samo?) ale Kross i Merida udawały że hamują. Je się jakoś reguluje? Mam nadzieję że tak, bo bieda straszna.

Ostatnie dni skupiałem się na tylu rzeczach, że przeszedł bez mojej uwagi fakt iż zarówno Merida jak i Kross mają korbę 26-40... Z natłoku danych zakodowałem, że mają tak samo jak Giant i Unibike czyli 30-46 a to z kolei tłumaczy próby przekonania mnie niektórych osób do 1xx 36(Heist)/38(Riverside) bo różnica do 40 rzeczywiście niewielka i nie warta dodatkowej wagi i komplikacji związanej z 2xx. Jeśli tak było to wybaczcie :) 

W związku z powyższym postanowiłem dać szansę Riverside 920 z korbą 1xx 38, udało mi się takowy zlokalizować i właśnie wróciłem z przymiarki. Bardzo fajny rower, odczuwalnie lekki, kultura pracy jednorzędowej korby 38 zdecydowanie lepsza niż w przypadku Giantowego 42. Rower przez swoją niską wagę, korbę 1xx, stosunkowo cienką ramę i średnicy opon 40mm wydaje się być bardzo delikatny, ciężko mi go sobie wyobrazić w terenie, nawet lekkim. Z negatywów, nie jestem przekonany co do osprzętu... Wrzuciłem rower w szukajkę i nawet w obrębie tego forum zdania są mocno podzielone, chętnie poznam świeże opinie na ten temat (większość głosów była z poprzedniego roku i przeplatała się z wersją na Shimano). Osprzęt wydaje się zbieraniną tego co było pod ręką na magazynie, wszystko z innej parafii, dodatkowo pojawia się pytanie czy mniejsze koła czy jakieś inne elementy nie będą w przyszłości problematyczne w przypadku chęci wymiany (czy nie ma tu jakichś dziwnych/rzadkich rozwiązań). Plusem nietechnicznym są raty 0% no i polityka (tak mi się wydaje) gwarancyjna Decathlonu, z tego co wiem nigdy nie stwarzają problemów.

TLDR: Podsumowując dalej nic nie wiem i walczę sam z sobą między 1xx a 2xx... Odrzucam Meridę i Krossa które zastępuje Riverside 920 (o ile komentarze dotyczące osprzętu będą pozytywne). Roam 1 2024 wciąż na prowadzeniu ale ciężko z dostępnością i mocno przekracza budżet, do oceny pozostał Unibike i wtedy postaram się podjąć decyzję. Jeśli Unibike odpadnie i nie uda mi się dostać Roama to do gry wróci Heist i Canyon a więc same kasety 1xx...

Napisano (edytowane)

Roam 1 2024 przekracza budżet a rocznik 2025 już nie? W jakiej cenie możesz mieć Roama 1? 

Tak hamulce tarczowe się ustawia by dobrze działały i nie ocierały. Pomiędzy tymi modelami nie powinno być znacznych różnic w sile hamowania. Nowe klocki i tarcze muszą też się dotrzeć. 

Riverside ma faktycznie dziwną mieszankę napędowa, natomiast to są rzeczy, które po pewnym czasie i tak trzeba zmienić. Nie licząc korby, która jest niewiadomego pochodzenia. Natomiast, biorąc pod uwagę, że za mniej niż 4 tys. dostajesz rower na stosunkowo lekkich firmowych kołach i powietrznym widelcu, do tego najlżejszy z wszystkich konkurentów to uważam że to jest ciekawa opcja.

Co do wytrzymałości to jest rower crossowy, nie ma z założenia być użytkowany w hardcorowym terenie, tylko na leśnych ścieżkach i tu będzie ok. Zwróć jeszcze uwagę na maksymalną wagę użytkownika i roweru, bo w Riverside Decathlon podaje 100 kg i to jest dość mało.

Edytowane przez NerfMe
Napisano

@NerfMe

Rocznik 2025 jedynie mierzyłem z myślą o roczniku 2024 (który też budżet przekracza), innego nie było a rama się nie zmieniła. Roam 1 2024 jest w dwóch sklepach za 4500 PLN czyli tyle co Heist X7.

Co masz na myśli mówiąc "są to rzeczy, które po pewnym czasie i tak trzeba zmienić"? Co do korby to tu jeden z użytkowników o tym wspomina, o ile nic się przez ostatni rok nie zmieniło. Reszta osprzętu... @aflywspomniał że SRAM od GX natomiast tu mamy gorszy NX.

Pytanie jak się ma ten osprzęt w Riverside do Heista/Roam, czy te dodatkowe 700zł jest usprawiedliwione dużym skokiem jakościowym i zdecydowanie powinienem pójść w ich stronę czy Riverside będzie bardziej niż wystarczająco dobry. Zaznaczam, że przez najbliższe 2-3 lata nie chciałbym tam niczego modyfikować/wymieniać, nie licząc siodełka i może sztycy.

Dzięki za uwagę, dowiem się jak to wygląda z wagą bo jeśli 100kg to rzeczywiście bardzo mało. W hardcorowym terenie nie ale nie idźmy ze skrajności w skrajność, z nierówną ubitą drogą czy niewielkim wzniesieniem powinien bez problemu sobie poradzić chyba? Fajnie gdyby się przy tym nie rozsypał.

Strasznie problematycznie jest to kupno roweru dzisiaj... Kiedyś po prostu się brało MTB który się najbardziej podobał i jeździło to wszędzie wystarczająco dobrze, teraz najlepiej mieć 8 różnych rowerów na każdą ewentualność.

Napisano

"Co masz na myśli mówiąc "są to rzeczy, które po pewnym czasie i tak trzeba zmienić"?"

Kaseta łańcuch i zębatka korby to są elementy eksploatacyjne, które po odpowiednim przebiegu się zmienia. Łańcuch częściej, kasetę rzadziej, zębatki korby najrzadziej. Częstotliwość wymian zależy od przebiegu. 

Nic się nie rozsypie na leśnej ścieżce.

Dobrze że przypomniałeś starszą dyskusje na temat tego modelu. Jak Miranda produkuje te korby to jest to dobra wiadomość. Części do kół w przypadku ewentualnej awarii mogą być ciężej dostępne.

• +1 pomógł 1