Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@pecio, żeby pisać takie artykuły jak @Eathan o Geoid to trzeba być zorientowanym w temacie, a ja sam się uczę 🙂.

Ja stwierdziłem, że nie mam zamiaru poświęcać życia na zapoznawanie się z Garminem, chcę coś plug and play i chyba to działa 😉.

• Haha 1
Napisano (edytowane)
13 minut temu, chudzinki napisał:

@pecio  ...........     chcę coś plug and play i chyba to działa 😉.

Życie mnie nauczyło , że nie ma takiego luksusu   zwanego " plug and play " .   Cisza i pozorny spokój trwają do czasu ........😁

A z Garminem jest jak z dziewczyną  ......  nie siadasz na "konstrukcję " od razu po zobaczeniu.  Najpierw rozmowa,  kino, kolacja  i potem robisz resztę. W między czasie parę razy usłyszysz  "nie ...daj spokój" , kilka razy się wysypie ale potem ............

Edytowane przez pecio
Napisano
Cytat

Cisza i pozorny spokój trwają do czasu ........😁

@pecio, liczę się z konsekwencjami. Coś za coś 🙂.

Nawigacji potrzebuję tylko podczas weekendowych wypadów z rodzinką w góry i podczas urlopu, a reszta jest miłym dodatkiem na co dzień.

Polowałem od kilku tygodni na Garmina i jakby wpadło coś do magicznej kwoty 800 zł to pewnie bym kupił, ale niestety.

Napisano
W dniu 24.02.2025 o 11:58, chudzinki napisał:

No to mi dałeś do myślenia @Eathan... 😉

Muszę poczytać, bo gdyby nie dało się wgrać innych map to lipa po całości.

Bawiłem się GEOID, Magene oraz BSC300 i tak..
- Wgrywanie map, raczej zapomnij. Użytkownicy coś kombinują, są jakieś tematy na forum oraz pepperze, ale to jest raczej mocno początkowy etap i daleko jeszcze do jakiegokolwiek kształtu. 

Ogólnie raczej mnie irytowały i stwierdziłem, że wole poruszać się polegając na moim zegarku, niż tych komputerach, a jak mam coś kupić do z tych marek, które są doskonale znane na rynku.

Napisano

@meszuge, ale ja jestem tego w pełni świadomy... Zrobiłem spore rozeznanie w temacie. Przejrzałem kilkanaście swoich GPX` ów z gór i w MapBox brakowało mi tylko jednej ścieżki, więc jest dobrze 🙂.

Godzinę temu, pecio napisał:

lada moment będzie wielki wysyp 530/830

😝

• +1 pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Mnie kusi  osobiście Bryton Rider S810   .  Wreszcie "chińczyk " ma porządne  podkłady mapowe .   Jak dla mnie to   nawet nie oglądałbym się za  gównianym Garminem Explore 2 tylko brał tego Brytona. 

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Bryton S810 w wersji E czyli bez czujnikow jest za 1034zl na bikeinn/tradeinn.

cena MSRP to 299$ u nas w EU 299€ a pewnie w polskiej dystrybucji o ile do niej wejdzie bedzie za 1500-1700zl

Oferuje zdecydowanie wiecej niz Edge Explore 2 i funkcjonalnoscia jest praktycznie jak edge 8xx a ekran jak w 1xxx

Jakosc wykonania bardzo fajna z etui i wysylka wychodzi ok 1100zl ja sie zdecydowalem bo nie jestem zwiazany w ogole z ekosystemem garmina a dotad uzywalem apki trimm cycling na iOS, mialem na oku trimm two ale zostala wykupiona :(

z minusow:

nie ma nawigacji glosowej, nie mozna sparowac sluchawek

poki co kwestia lacznosci tylko po BT wiec parowanie z telefonem jest po BT co moze wydac sie wolniejsze ale edge explore 2 tez nie ma wifi.

ma insert Brytona nowego typu stare conversion kity nie dzialaja trzeba sciagac z wloch conversion kit v2 zeby montowac na garminie (lordgun albo jakis pokrewny sklep)

mapy laduje sie na desktopie przez aplikacje i kabel usb-c

aktualizacje teraz dodali w nowym patchu ze aplikacja wysyla notyfikacje ze jest nowy firmware upgrade i jest opcja aktualizacji przez apke wczesniej tylko przez kompa i kabel usbc

wyszukiwanie glosowe przy sparowaniu telefonu pokazuje bardzo duzo punktow ale niestety nie ma adresu czy odleglosci do nich wiec mozna sie pomylic czy wybrac nie ten co sie chce np Starbucks

akcesoria i uchwyty czy folie etui itd jesli chodzi o folie to spotkalem tylko scamera z niemiec na allegro a tak aliexpress nic nie oferuje wiec wszystko trzeba sciagac z zagranicy, bo jak napisalem polski dystrybutor chyba nie wprowadzi tego urzadzenia do obiegu - wyszlo w marcu jest prawie lipiec i cisza…

z plusow:

nie ma blokady regionalnej i mozna wgrac mapy jakie sie chce na tyle ile 16gb pamieci pozwala (Mapy sa aktualizowane a nie jak igpsport ze od 2-3 lat nie ma aktualizacji polski i trzeba kombinowac)

Sync pod komoota(Uzywam), Strave(nie uzywam) czy ridewithgps(tez nie uzywam)

mozna wgrywac nowa trase podczas tej samej aktywnosci 

mozna zmieniac data fieldy przytrzymaniem dluzej podczas rozpoczetej aktywnosci

Pelny pan i zoom mapy (nieograniczony) palcami

climb pro w wersji s810 jest super ze wzgledu na wiecej miejsca mamy wiecej data fieldow

climbpro w wersji free ride tez mozna sobie ustawic tolerancje kiedy ma wyskoczyc powiadomienie

bardzo duzo data fieldow jako graphy ogolnie nie mam czego sie doczepic

bateria trzyma 50h a i czujnik swiatla automatycznie rozjasnia i przyciemnia ekran do wartosci jaka sobie zdefiniujemy.

rerouting offline bez telefonu dziala sprawnie i tez proponuje sciezki po OSM wiec fajnie a nie ogranicza sie do glownych drog…

nawigacja adresowa i glosowa (przy sparowaniu telefonu) po kliknieciu punktu tyczy do niego trase

Przy dodaniu sobie POI na mapie mozna wykorzystac powrot do punktu/domu i wytyczy po profilu jaki chcemy a nie jak np magene czy igpsport po autostradach…

pelny turn by turn z nazwami ulic powiadomienia wyskakuja jak sie ustawi i sa na kazdym ekranie a nie tylko na nawigacji

no i super ekran i wymienialny insert

Posiada glosnik i alerty glosowe sa customowalne 

Po tym jak spedzilem ponad miesiac na przegladaniu calego segmentu nawigacji do 1050zl musze przyznac ze jestem zadowolony, mimo ze wczesniej chcialem 630S ale ten layout mnie denerwowal i kwestia czarnej strzalki na mapie w pelnym sloncu :(

Ja nie zaluje, bo sprzet spoko ale niestety gdyby Bryton byl domyslnie na insercie Garmina pewnie bylby popularniejszy, a tak jest to niszowy sprzet chyba ze dokupi sie conversion kit - inaczej w europie akcesoria pod Brytona sa ciezko dostepne jak uchwyt  typu dual mount… 

ale ogolnie z poziomu urzadzenia mozna zrobic wiele a nie tylko z poziomu aplikacji co odroznia go od Magene to na pewno, apka sie nie zacina jest spoko nie wiem jak dzialala wczesniej ale teraz jest rozbudowana i jestem zadowolony

jesli cos mi sie przypomni to dopisze

Edytowane przez Janusz56
  • +1 pomógł 1
Napisano

Nie wiem co bylo dwa lata temu, teraz zarzadzanie czujnikami jest nie tylko na samym urzadzeniu tylko tez na telefonie, cale ustawienia ekranow data fieldow, wraz z tymi wszystkimi ustawieniami ktore sa na urzadzeniu

jest jakies cycling dynamics ale nie uzywam 

planowanie tras dodali mtb albo szosa, ale nie uzywam tego tutaj tylko w komoot. Na iOS responsywnosc jest spoko nie jest to tak ze klikasz i czekasz. Mozna sobie dodawac punkty do wgranej trasy w aplikacji (ale ja uzywam komoota albo gpx app) 

zalezy o co pytasz jesli chodzi o aplikacje

Napisano

A synchronizacja z komootem jest za pośrednictwem aplikacji, coś musisz w niej kliknąć czy trasy z komoota same "pojawia" się w liczniku?

Napisano

Musisz kliknac wgraj do urzadzenia ale synchro miedzy komoot a bryton active jest poprawne tak ze trasy sie pojawiaja w apce. Nie trzeba wysylac czy zapisywac na telefon zeby potem importowac trase do aplikacji wiec w sumie mnie to nie przeszkadza. na pewno lepsze to niz w magene gdzie trzeba wszystko importowac do aplikacji recznie a potem wgrywac do urzadzenia tez recznie. 
ja mam wiele tras na komoot i decyduje ktore chce wgrac bo niektore sa z innych rejonow zapisane na jakas tam przyszlosc