ks.indian Napisano Piątek o 13:59 Napisano Piątek o 13:59 Czy takie wysokie blokowanie światła faktycznie sprawdza się tylko w mocnym świetle słonecznym, a w przypadku zachmurzenia od razu w sekundę komfort widzenia spada? Np. Arctic S-270: kat. 3 - intensywne światło słoneczne: 8%-18%. W przypadku doboru takich okularów chyba nie ma półśrodków. Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 14:56 Napisano Piątek o 14:56 Żona i córka mają okulary z Decathlon i są zadowolone, ale to modele w okolicy 300 PLN. Ja obecnie mam tripout i szkła kategorii 1. Starcza to w słoneczny dzień na nizinach a jest ok też przy słabszym świetle. Bardzo ciemne okulary to nad morze i na śnieg. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Piątek o 19:17 Mod Team Napisano Piątek o 19:17 Niektóre ciemniejsze szkła (np. te moje bursztynowe Arctica, czy żółte B-Skin) mają tę zaletę, że rozjaśniają przy słabszym świetle, kiedy jest pochmurno. Nie trzeba mieć koniecznie kat. 3, może być kat. 2 No i są przecież okulary z polaryzacją (edit : chodziło mi o fotochromy), tyle że pewnie nie do 100 zł... PS tak na szybko, to np. Arctica S-177FP ściemniają się z kat. 3 do 2, tzn. na odwrót - z 2 do 3, a rozjaśniają z 3 do 2 Cytuj
ks.indian Napisano Niedziela o 07:01 Napisano Niedziela o 07:01 @CoolBreezeOne ja potrzebuję w słoneczne dni na asfalt, może się jeszcze wypowie bo znalazłem te fotochromy, które kiedyś chwalił https://www.forumrowerowe.org/topic/221832-aliexpress-sprawdzone-zakupy/?page=63#findComment-2272590 i to jest dobra cena ale dla mnie mają kształt gogli narciarskich. https://pl.aliexpress.com/item/4000096997359.html Ja nie mam w pełni zdrowych oczu, i na internetach słusznie podpowiadają, że najgorsze są okularki czarne bez filtrów etc. (niszczą po prostu oczy, źrenice się mocno rozszerzają które , gdyż wpada mniej światła). Poza tym nie ma co ryzykować ceną, gdy plastik podczas wypadku może uszkodzić oczy. Niemniej przeglądając na temat okularów przeciwsłonecznych na rower, mam wrażenie że dużo jest chińskich "brandowanych" u nas produktów Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 13:56 Mod Team Napisano Niedziela o 13:56 A ja znalazłem takie : https://allegro.pl/oferta/okulary-przeciwsloneczne-fotochromowe-kat-1-3-meskie-arctica-s-201f-10612336666?reco_id=6254c19c-28ec-11f0-abc6-ba0c04badfa4&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 - w komentarzach jednak niektórzy piszą, że parują... W ogóle, to są jakieś minusy fotochromów w użytkowaniu na rowerze ? Do tej pory miałem tylko polaryzacyjne. Cytuj
zekker Napisano wczoraj o 07:28 Napisano wczoraj o 07:28 Kwestia jak szybko potrafią się przyciemniać i rozjaśniać. Jak są kiepskie i wolno, to wlatujesz w las i przez dłuższą chwilę masz zbyt ciemno, wyjedziesz na pole i tak samo przez dłuższą chwilę jest za jasno. Potrafią nierówno się przyciemnić, np. stoi się na światłach i słońce jest częściowo zasłonięte przez daszek kasku lub świeci tylko w jedno oko, potem jak się ruszy to widać ten ciemniejszy ślad. W trasie przeważnie nie ma tego problemu, bo jednak światło równiej się rozkłada ale i tak potrafi zrobić się pionowy gradient (widać jak się pokiwa głową, jest dosyć płynny). W zależności od czułości, kasku, kierunku jazdy względem słońca, mogą mieć problemy z pełnym przyciemnieniem i jasna droga może nadal razić. Zimą, na mrozie bywa problem z rozjaśnieniem, jak w ciągu dnia, na śniegu złapią kolor, to po zachodzie słońca niechętnie odpuszczają. Doświadczenia na podstawie okularów robionych u optyków: - Acclimates (nie pamiętam modelu, robione w 2014 więc pewnie i tak już poszli do przodu) - dawały radę ale super nie było - Transitions gen 8 - całkiem ok - Transitions gen S - jeszcze szybsze ale nie wiem jeszcze jak zimą, obecna była za słaba Dla mnie są w zasadzie prawie jednym rozwiązaniem, bo robię okulary z korekcją, a do dodatkowej wkładki nie mam przekonania. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 godzin temu Mod Team Napisano 19 godzin temu Czyli wypadałoby iść w te szybkie : https://allegro.pl/oferta/okulary-rowerowe-monolens-arctica-s-340f-szybki-fotochrom-kat-1-kat-3-17231756978?reco_id=5f0d895a-29d9-11f0-8363-da438edcb2f5&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 - gdyby jeszcze szkła nie były tak szerokie (dla mnie minus wizualny, i nie wiem, czy by się z kaskiem nie gryzły)... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi