Skocz do zawartości

[Akcja społeczna] Rowerowy Maj - kilka liczb i wrażeń

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

wczoraj opowiadałem o turystyce rowerowej na gali finałowej kolejnej edycji akcji Rowerowy Maj w Warszawie. W stolicy nie mieszkam, więc pewien naturalny rozmach, jaki związany jest z organizacją różnych spraw w mieście kilkukrotnie większym od Gdańska, robi na mnie wrażenie. Może na Was też zrobi? :)

Ponad sto tysięcy dzieciaków, prawie tysiąc koordynatorów w szkołach i przedszkolach - to kilka zrzutów z liczbami z prezentacji z wczoraj:

rowerowy-maj-2024-1.thumb.png.5beebd43db8792a046524666b0861157.png

rowerowy-maj-2024-2.thumb.png.34d524620bba999a842b8e5698e581c2.png

rowerowy-maj-2024-4.thumb.png.420dcbaac39575b1727fbfa0e55e49ed.png

Ale fajnie brzmi taki slajd - że dzieciaki chcą jeździć rowerami:

rowerowy-maj-2024-3.thumb.png.03986887950a0bb93d56a977368ad073.png

Że Warszawa to prawie połowa akcji w całej Polsce i że... TYLKO 29 miast jeździ w Rowerowym Maju:

rowerowy-maj-2024-5.thumb.png.ebf11f751df456d450fe20484ab70a43.png

To też jest coś, co wywołało uśmiech na twarzy - szkoły nie są przygotowane do przyjęcia takiego rowerowego pospolitego ruszenia, więc... Warszawa wypożycza lub buduje im barierki i stojaki:

rowerowy-maj-2024-6.thumb.jpg.e25abf38f41525116b5f8b8a43c09b4d.jpg

rowerowy-maj-2024-7.thumb.jpg.3a6d5cfdfad175883a7200cc36f71636.jpg

I jeszcze zdjęcia z wczorajszej gali w POLINie:

na sali gdzieś tak z połowa tego prawie tysiąca koordynatorów, z których większość chętnie wyszła do pamiątkowej foty:

rowerowy-maj-2024-8.jpg.253388b569fa33f60cbef821c7869dae.jpg

rowerowy-maj-2024-9.jpg.463140369d4e861f884cc8a8e6fd54b3.jpg

Generalnie bardzo sympatyczne, aktywne, prorowerowe środowisko. Potem jeszcze świetna atmosfera podczas warsztatów ewaluacyjnych.

A na sam koniec kilka moich słów o najlepszych szlakach rowerowych i dobrych praktykach w turystyce rowerowej w Polsce i w Europie.

rowerowy-maj-2024-10.jpg.022b585094eaef1f971fc4c4d55d1df0.jpg

To chyba ta najwazniejsza, najbardziej sensowna akcja prowerowa dla dzieci i młodzieży w Polsce. Może macie statystyki z innych miast?

Szy.

PS. W tytule początkowo zapytałem kto z Was jeździ, bo część małych dzieciaków jest odwożona przez rodziców na rowerach, ale to jednak myli, więc - edytowałem.

Napisano

Nie mam statystyk z Wrocławia, ale dorzucę chochlę dziegciu do beczki huraoptymizmu. Niestety dzieciaki są nadal dowożone do szkół/przedszkoli samochodami, jedyne co się zmienia w maju, to to, że z bagażnika są wyciągane hulajnogi/rowery (co przebieglejsi robią to przecznicę wcześniej), żeby je przypiąć przed placówką i dostać od nauczyciela naklejkę, ba duża część dzieciaków po prostu ściemnia żeby ją dostać Jest to szalenie demotywujące dla dzieciaków, które naprawdę dojeżdżają rowerami. Realnie mniej niż 10% rzeczywiście dociera do szkoły rowerem.

Napisano

Chciałem napisać dokładnie co wyżej, rodzice parkują pod szkołą wyciągają z bagażników rowerki/hulajnogi i dzieci tak przejeżdżają kilka metrów. Oczywiście nie wszystkie i nie da się zaprzeczyć, że naprawdę dużo więcej dzieci dojeżdża na rowerach niż w ubiegłych latach.

Napisano

U mnie "na prowincji" jakoś nie słychać o tej akcji a obaj moi synowie jeżdżą do szkoły rowerami właściwie codziennie, no chyba, że im mama nie pozwoli jak dużo śniegu napada... ale żeby tak oszukiwać i kombinować. 

Napisano
7 minut temu, pytkum napisał:

Nie mam statystyk z Wrocławia, ale dorzucę chochlę dziegciu do beczki huraoptymizmu. Niestety dzieciaki są nadal dowożone do szkół/przedszkoli samochodami, jedyne co się zmienia w maju, to to, że z bagażnika są wyciągane hulajnogi/rowery (co przebieglejsi robią to przecznicę wcześniej), żeby je przypiąć przed placówką i dostać od nauczyciela naklejkę, ba duża część dzieciaków po prostu ściemnia żeby ją dostać Jest to szalenie demotywujące dla dzieciaków, które naprawdę dojeżdżają rowerami. Realnie mniej niż 10% rzeczywiście dociera do szkoły rowerem.

Myślę, że takie zjawisko jest uzależnione od typu szkoły, dzielnicy, miasta.

Tak się jeszcze złożyło, że moja żona jest koordynatorem Rowerowego Maja w szkole w Gdańsku, więc mamy dobry wgląd w takie sprawy: w zwykłych publicznych szkołach w zwykłych dzielnicach to zupełny margines. Natomiast w szkołach prywatnych, czy w jakiś inny sposób "specjalnych", gdzie występuje zjawisko dowożenia dzieci z daleka, wtedy rzeczywiście tak się dzieje. Ale czy w aż 90%? Nie wiem - wydaje mi się, że to jednak przeszacowana wartość :)

Szy.

Napisano

Jak tylko zaczynam sezon, a w tym roku, to już w marcu, to młoda zapitala ze mną aż miło. Na Rowerowy Maj nie może się doczekać i drugi raz z rzędu ogarnęła komplecik naklejek. Generalnie super akcja!

Napisano
2 godziny temu, Sansei6 napisał:

U mnie "na prowincji" jakoś nie słychać o tej akcji a obaj moi synowie jeżdżą do szkoły rowerami właściwie codziennie, no chyba, że im mama nie pozwoli jak dużo śniegu napada... ale żeby tak oszukiwać i kombinować. 

A dlaczego nie chcesz zachęcić Waszego miasta, by wzięło udział w akcji? :) 

Pewnie macie jakąś grupę na Fejsie, jakieś lokalne środowisko rowerowe. Może miasto nie zdaje sobie sprawy z takiej możliwości?

Szy.

Napisano

Tez tak uważam - 29 miast w całej Polsce brzmi naprawdę zaskakująco mało. Tym bardziej w świetle tej przyjemności, jaką sprawia rower dojeżdżającym dzieciakom. 

Może to kwestia fatalnej/brakującej infrastruktury rowerowej w nieobecnych miastach - miasta te nie chcą wystawiać dzieci na niebezpieczeństwo? 

🤔

Szy. 

Napisano

No dziwi brak Poznania, Bydgoszczy, Opola, Olsztyna, które zwykle w rankingach rowerowych są wysoko.
Można mieć nadzieję, że tam nikogo nie trzeba już zachęcać ;)

A bardziej serio, to mam obawy czy to aż tak trzeźwe myślenie, że tak krytycznie oceniają swoją infrastrukturę i dlatego nie przyłączają się do akcji. Pewniejszy jest brak zainteresowania promocją roweru jako codziennego środka transportu lub po prostu chęci organizacji takiego wydarzenia.

Napisano

Poznań - z Rowerowym Poznaniem, z sukcesywnie, chyba nieźle rozbudowywaną infrastrukturą, z jakoś tam rowerowym prezydentem. Bydgoszcz - animator Rowerowej Stolicy Polski.

Ciekawe.

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...