Skocz do zawartości

[Piasta tył] Przerobienie Piasty na sztywną oś

sts51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy piastę  z qr mogę przerobić pod oś 12x148. kupiłem nową ramę która ma właśnie takie mocowanie, Więc jak kupię koło 29 z qr mogę je przerobić na sztywną oś?

Napisano
21 minut temu, chudzinki napisał:

Nie możesz przerobić. Możesz zmienić całą piastę. Kup od razu koło z odpowiednią piastą.

Możesz przerobić, ale to jest już spora rzeźba i wymaga posiadania warsztatu z tokarką włącznie. Zabieg raczej hobbystyczno-doświadczalny, bo w przypadku gdy ktoś prywatnie, to opłacalność już taka se.

19 minut temu, Pietrash napisał:

Dobrze  było by  podać co to dokładnie z piasta.

Dokładnie, bo jeżeli to piasta z end capami to wystarczy je zmienić pod sztywną oś. End capy kosztują grosze,a pozwalają przekładać koła z QR na TA i odwrotnie.

Napisano

QR w domyśle jest pewnie 135x9, dało by się (o ile pisata jest konwertowalna endcapami bądź całą wymienną osią jak w novatecu) najpierw ją przerobić na 142x12 a później dołożyć dystanse na 148x12 (adaptery, sprzedawane wszędzie na allegro itp.). 

Napisano

Zazwyczaj podkładka pod tarcze jest w komplecie z dystansami. Choć racja, że to takie rzeźbienie i lepiej sobie po prostu zmienić piastę. Generalnie w niczym to nie przeszkadza, jeśli nie demontuje się często koła, jeśli tak to nie polecam. Jest też kwestia linii łacucha, ale to zależy jakiej użyje się korby i na ile użytkownik ma to gdzieś. 

Napisano

Mega minus tego rozwiązania to niestety zmiana linii łańcucha. W przypadku ram boost nie można założyć korby ze standardową linią i robi się pasztet. Miałem takie rozwiązanie tymczasowo w kilku rowerach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...