Skocz do zawartości

[Napęd] problem z kasetą

Plnymaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pewien problem z ruszającą się kaseta , kaseta została dosłownie 3 dni temu w serwisie wymieniona z Tektro na Shimano . Od 2 dni zauważyłem jakieś dziwne dźwięki po wjechaniu na nierówne podłoże , sprawdziłem wszystko z tyłu myślałem że to przez łańcuch bo jest też nowy i okazało się że to kaseta . Kasete dokręciłem ale nic to nie dało , zauważyłem przy nakładaniu kasety na bębenek że jest dosyć duży luz.

Napisano

Stara kaseta to Tektro e-drive CS-M350-9

nowa Shimano niestety nie wiem jaka na pewno 9-rzędowa 

Bębenek ma delikatny luz , bardzie kaseta się rusza na bębenku 

Nowa kaseta to Shimano CS-LG300-9

Napisano

Powiem tak , mam piastę która jest pod napęd 9/10 oraz 11 s. Przy kasetach 9/10 s jest taka podkładka dedykowana pod ta kasetę żeby luzu nie było to tzw. dystans. Prawdopodobnie go wcześniej miałeś tylko o tym nie wiedziałeś. Serwis który ci to robił prawdopodobnie nie zauważyl tego i po prostu to im wypadło lub się przykleiło do samej kasety którą demontowali. Kup dystans załóż go a następnie kasetę i luz ustąpi. Innej opcji ruszającej się kasety na bębenku nie ma. Ewentualnie z powrotem do serwisu z rowerem i niech w ramach poprawy ci taki gratisowo założą jeśli zawalili.

Napisano

Byłem w serwisie koleś powiedział że to jest normalne że kaseta tak się rusza dziwne . Najgorsze jest to że ja ją słyszę jak wjadę na jakiś nierówny teren , normalnie słychać metaliczne stukanie sprawdzałem wszystko ten dźwięk jest tylko od kasety…

Rower nie jest gowniany , mam elektryka gaz gas enduro 1.0 

Napisano

Ale paproki na tym serwisie  . I jeszcze twierdzą ,że wszystko dobrze  zrobili. Ja bym im nawet capa do wydymania nie przyprowadził a co dopiero rower.

Napisano

Zależy od tego jaką ci tam dał ta podkładkę tutaj masz przykładowe opcje grubsza po lewej która właśnie miałem w kasecie 9 rzędowej żeby mi bębenek nie ruszał się na boki bo taki efekt właśnie występował jak tutaj na filmie. A po prawej masz cieńsza która mam założona w kasecie 10 rzędowej na bębenku do 11s od novatec. Bez tej podkładki kaseta miała delikatny ruch. Jeszcze bym spróbował z grubsza możliwe że założył za cienka. Bo na bebenku na 100% nie ma luzu? W szosie miałem np wyczuwalny luz na bębenku i tam faktycznie po zamontowaniu kasety wzmagał się ruch na boki. Wymieniłem piaste na inną. 

IMG_20240222_194210.thumb.jpg.eea1ee02bc50d0f427d4dafbcd13973a.jpg

Napisano
W dniu 20.02.2024 o 12:36, Plnymaniak napisał:

Byłem w serwisie koleś powiedział że to jest normalne że kaseta tak się rusza dziwne . 

Nie chodź więcej do tego serwisu. Kaseta nie ma prawa latać po bębenku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...