Charvel Napisano wczoraj o 11:26 Napisano wczoraj o 11:26 (edytowane) Jakie to zabawne, że wolę kupić synowi Geoida za 200zł - bo interesuje go wyłącznie z jaką prędkością jedzie, ile przejechał dzisiaj, ile w ogóle w danym roku i cholera nie mam ochoty wydać 6x więcej kasy, tylko po to, żeby miał Garmina. Ubaw po pachy Z Ciebie 4 minuty temu, SanchoPancha napisał: Naucz się programować router i przechwytywać ruch sieciowy, to pogadamy. Zabawne, pojęcia nie masz czym się zajmuje zawodowo, ale zrobiłeś z siebie wielkiego speca od IT Ironi/żartu też nie załapałeś, bo 90% routerów domowych to produkty z chin. Edytowane wczoraj o 11:30 przez Charvel Cytuj
SanchoPancha Napisano wczoraj o 11:30 Napisano wczoraj o 11:30 (edytowane) Cytat Ubaw po pachy Z Ciebie Ze mnie ? To nie ja rozkręciłem paranoję, że chiny szpiegują. Geoid jest chińskim produktem z krwi i kości. No chyba, że to jacyś inni Chinczycy. Może z Taiwanu ? Cytat Zabawne, pojęcia nie masz czym się zajmuje zawodowo Zabawne jest to, że piszesz sprzeczności i nawet tego nie widzisz. Mówisz, że Unihertz nie, bo to chinczyk, a ty czytałeś Chiny 5.0 i wogóle. Po czym kupujesz inny równie chiński sprzęt, który jawnie synchronizuje się z chmurą, jest zamknięty (niekontrolowalny) i oddychasz "ulgą prywatności". Spoko, nie ma w tym sprzeczności, absolutnie żadnej. Cytat Ironi/żartu też nie załapałeś, bo 90% routerów domowych to produkty z chin. Nie wiem kto pisał o routerach domowych. Routerem domowy, to sobie wiesz co możesz. Edytowane wczoraj o 11:39 przez SanchoPancha Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 11:37 Napisano wczoraj o 11:37 Nie zmienia to faktu, że jednak lepiej dać się szpiegować sojusznikowi niż wrogowi @cervandes ma tutaj rację. A to, że każdy szpieguje to fakt tak oczywisty, że szkoda strzępić język. Cytuj
SanchoPancha Napisano wczoraj o 11:47 Napisano wczoraj o 11:47 @Eathan Jakbyś coś poczytał to byś wiedział, że jest dokładnie odwrotnie. I to jest oczywisty fakt z którym branży hackerskiej nikt nawet nie polemizuje Najgorszym szpiegiem jest twój własny kraj, potem jego najbliżsi sojusznicy, a na końcu kraj który z twoim krajem nie utrzymuje żadnej współpracy. Gdyby w przypadkach, które podałem powyżej, ludzie byli szpiegowani przez Chiny, to nie zapukałaby im do domu Policja. Nie dlatego, że Chiny są dobre, ale dlatego że są daleko i nie przekazali by danych amerykańskim władzom. Ani nawet by się nie przyznali, że w ogóle jakieś dane mają. Gdybyś np nie zapłacił jakiegoś podatku albo źle rozliczył. To kogo się bardziej boisz ? Urzędu Skarbowego w twoim mieście, czy Chińczyków, że się o tym dowiedzą? Urząd Skarbowy to twój sojusznik, a lepiej dać się szpiegować swoim. Cytuj
Charvel Napisano wczoraj o 11:51 Napisano wczoraj o 11:51 18 minut temu, SanchoPancha napisał: Zabawne jest to, że piszesz sprzeczności i nawet tego nie widzisz. Mówisz, że Unihertz nie, bo to chinczyk, a ty czytałeś Chiny 5.0 i wogóle. Po czym kupujesz inny równie chiński sprzęt, który jawnie synchronizuje się z chmurą, jest zamknięty (niekontrolowalny) i oddychasz "ulgą prywatności". Mylisz osoby, nic nie pisałem o żadnym Unihertzu. Zaczynasz odlatywać, więc pora wypisać się z tego wątku - na nic mi dyskusja z kimś "kto wyżej sra niż dupę ma" Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 11:52 Napisano wczoraj o 11:52 @SanchoPancha jednak myślisz bardzo krótkowzrocznie. Tak jak powiedziałem wątek jest o garminach więc prośba o zakończenia tej bezowocnej dyskusji Cytuj
SanchoPancha Napisano wczoraj o 12:01 Napisano wczoraj o 12:01 (edytowane) Zgadzam się, dyskusja o prywatności jest tutaj idiotyczna. Ale ja tej dyskusji nie rozpoczynałem. Twierdzę tylko, że jeśli licznik będzie zmieniał się w smartfona, to sens jego zakupu za 2 może 3 iteracje, może być już żaden. I w tym stwierdzeniu nie ma nic o prywatności. W pewnym momencie może okazać się, że zamiast kupować licznik pół-smartfon z jedną apką, będzie lepiej kupić smartfon outdoorowy z wieloma apkami. Tak się już stało w nawigacjach samochodowych. A ostatnio w turystycznych, gdzie nawet najbardziej twardogłowi zauważają, że dedykowane urządzenie, nie ma już żadnego sensu ani żadnych przewag. Rowerowe mogą podzielić ten los. Prędzej bowiem Android zniweluje dystans (sprzętowy) do Garmina, niż Garmin zniweluje dystans (programowy) do Androida. Żadna firma nie jest w stanie konkurować z całym sklepem z aplikacjami na dłuższą metę. To się jeszcze nigdy nikomu nie udało. To jakbyś chciał konkurować nie z jedną firmą, ale z całym światem jednocześnie. Jakbyś twierdził, że twoja aplikacja jest (i zawsze będzie) lepsza niż wszystkie pozostałe aplikacje razem wzięte. I to zarówno te obecne, jak i przyszłe które powstaną. Edytowane wczoraj o 12:24 przez SanchoPancha 1 Cytuj
SanchoPancha Napisano wczoraj o 12:40 Napisano wczoraj o 12:40 (edytowane) 51 minut temu, Eathan napisał: @SanchoPancha jednak myślisz bardzo krótkowzrocznie. Tak jedynie na marginesie. Skąd wiesz, że za 50, 100 lat, USA będą jeszcze naszym sojusznikiem ? A może wezmą Grenlandię, nałożą cła i upokarzające warunki handlu ? A ty nie będziesz mógł nic zrobić, bo będziesz na ich smyczy. W dłuższej perspektywie świat może się jeszcze 3x do góry nogami wywrócić. Każde uzależnienie się, od kogokolwiek, może się kiedyś obrócić przeciw tobie. Nie dziś, nie jutro. Ale w dłuższej perspektywie to już 100% możliwe. Edytowane wczoraj o 12:44 przez SanchoPancha Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 15:35 Napisano wczoraj o 15:35 Dobra Panowie , koniec z "wycieczkami " politycznymi . @SanchoPancha Garmin w urządzeniach serii Edge nie idzie w kierunku "smartfonizacji " (zwał jak zwał 😁). To cały czas są WYSPECJALIZOWANE !!! urządzenia nawigacyjno - treningowe , gdzie sztuką kompromisu osiągnięto odpowiednie parametry działania. A to , że dają "TFT" zamiast "MiP" nie dowodzi o fakcie stania się telefonem . Sam jestem ortodoksem ale muszę przyznać ,że ekran w 1050 jest genialny i pod prawie * KAŻDYM względem rozwala MiPa z 1040. (* po za delikatnym traktowaniem amperków w akumulatorku ) Nawet w pełnym słońcu widoczność prezentowanej treści bije na głowę ekran z 1040 czy tak chwalonych przez Ciebie Wahoo. Jak uda się w Edge 1060 upakować jakiegoś "sprawnego " solara (? ) , obniżyć prądożerność układów , dowalić na koniec lepszy aku to jestem pierwszy w kolejce 😉😁. Cytuj
SanchoPancha Napisano wczoraj o 16:03 Napisano wczoraj o 16:03 (edytowane) Nie widziałem porównań Edge 1040 vs Edge 1050 w słońcu, przy różnych poziomach podświetlenia. Jak to wygląda i jaki to ma wpływ na zużycie baterii. Chętnie zobaczę takie porównania. Ktoś mógłby wkleić szczegółową recenzję. Jeśli jest jak piszesz, to zmienię zdanie. Mimo, iż tak szczerze, to ja nie narzekam specjalnie na widoczność, w prawie żadnym liczniku Po prostu poziom jest dla mnie wystarczający w większości z nich. Co do Edge 1060 to na pewno będzie lepszy z jednego powodu. W reszcie będą tam śrubki zamiast kleju, więc jak będzie jakikolwiek problem z baterią, po prostu kupi się nową. Nie będzie trzeba się przejmować, można będzie baterię dojechać na amen. Rynek baterii firm trzecich (Cameron Sino, Newpower99) rozkwitnie bowiem szybko. Edytowane wczoraj o 16:07 przez SanchoPancha Cytuj
szajbna Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 5 godzin temu, SanchoPancha napisał: smartfon outdoorowy znowu 🤣 ale bida w tym Twoim IT 1 Cytuj
SanchoPancha Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) Cytat znowu 🤣 ale bida w tym Twoim IT Za to u ciebie w ogóle bieda chyba z czym innym. Pierwsze z brzegu z Google "Outdoorowe smartfony" po 30 sekundach szukania. Z czym ty masz jakiś problem człowieku ? Odstawiłeś jakieś prochy czy uprawiasz trolling ? Outdoorowy smartfon to utarty slang i każdy wie co to znaczy, każdy wie o co chodzi. Chyba, że ktoś jest upośledzony w rozwoju i nawet Google go przerasta. Ale na to już wtedy nic nie poradzę. Kursu korzystania z Google nie będę prowadził. Edytowane 18 godzin temu przez SanchoPancha 2 Cytuj
zekker Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 14 godzin temu, SanchoPancha napisał: Rynek baterii firm trzecich (Cameron Sino, Newpower99) rozkwitnie bowiem szybko. Już widzę jak będziesz klaskał z radości, że zamiast co kilka lat, będziesz te zamienniki kupował co pół roku. Jeszcze nie spotkałem się z zamiennikiem, który by działał równie dobrze co oryginał (mowa o dobrych firmach, a nie tanim syfie z równie syfiastymi bateriami fabrycznymi). Przecież większość tych firm trzecich to ma papierową pojemnością bez sensownej kontroli jakości. 1 Cytuj
pecio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu No to jak poruszamy temat zamienników baterii do Garminów to przytoczę parę faktów z autopsji . Na warsztat bierzemy Garmin Varia 515 . W oryginale jest 3,8V ; 5,32 Wh ; 1400mAh , W pakiet jest "wkomponowana " elektronika zabezpieczająca. Zamiennik chiński Cameron 3.7V ; 950mAh . Musimy zrobić przeszczep "elektroniki " ( bez tego nie ruszy ładowanie lampki ) . Rzeczywista pojemność dwóch przebadanych chinoli wahała się w okolicach 780-810 mAh. Powiem szczerze ,że ten przeszczep to była sztuka dla sztuki . Varia z padniętym oryginalnym akumulatorem działa dłużej niż na tym chińskim zamienniku. W ostateczności zostały sprowadzone z serwisu Garmin USA oryginalne baterie . Pomijam aspekty psychologiczne - pierwsze ładowanie chinoli pod czujką p-poż 😁. Cytuj
SanchoPancha Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, szajbna napisał: Chyba slang w Twoim "ajti" 🤣 eot Wróć do swojego ajti, jeśli tak te proszki nazywacie. To nie to forum. 2 godziny temu, zekker napisał: Jeszcze nie spotkałem się z zamiennikiem, który by działał równie dobrze co oryginał (mowa o dobrych firmach, a nie tanim syfie z równie syfiastymi bateriami fabrycznymi). Spoko, koledze powyżej oryginalny Garmin też za długo nie wytrzymał. Ale rozumiem, że Garmin to syfiasta firma (zgodnie z twoim komentarzem). Cytat W ostateczności zostały sprowadzone z serwisu Garmin USA oryginalne baterie . Zawsze tak było. Kupno dobrych baterii nie było łatwe i trzeba było za takie baterie dobrze zapłacić. Rynek zalany jest i był badziewiem za 50 zł. Ale tu nie o to chodzi. Lepiej mieć wymienną baterię niż od razu wywalić urządzenie. BTW: Niedawno gadałem z użytkownikiem Karoo 3 - stłukł ekran i też kosz na śmieci. Wg serwisu, nienaprawialny, bo nie mogą zagwarantować szczelności po wymianie. Wiem, że to nie bateria, ale chodzi o zasadę. Produkuje (i klei) się te urządzenia tak, żeby były jednorazowe by design. Kupujesz te urządzenia jak frytki czy proszek do prania. Zjesz/zużyjesz i nie ma. Proponuję w ogóle zrezygnować z portu ładowania. Ja się wyczerpie, to trzeba wymienić urządzenie. Będzie jeszcze bardziej logiczne i jeszcze bardziej wodoszczelne (bo brak portu, gdzie może dostać się wilgoć) Edytowane 7 godzin temu przez SanchoPancha Cytuj
pecio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Garmin potrafi dokonaniami "ciapatych " 😉 programistów ( zła optymalizacja ) zarżnąć każdy akumulator . Tak było dla przykładu nie dawno z Enduro 3 ( trzy aktualizacje temu ) . Słynne problemy największej wtopy czyli Edzia 810 . Nieszczęśnik padał jak mucha na słońcu 😁. W 1040 też był przyśpieszony drenaż "amperków " w którymś cudownym wydaniu . Generalnie u Garmina rysuje się teraz inna bardzo niebezpieczna " marketingowa " tendencja. Na papierze podają parametry nie mające nic z rzeczywistym czasem działania . Marketingowo wygląda w porównaniu do starszego modelu na wielki progres . Rzeczywistość weryfikuje , o wiele krótszy czas w tym bezpośrednim zestawieniu. Pije tu do Varii 820. Nowy Edek 1060 bardzo się opóźnia . Nie ma zgłoszenia w FCC . Chyba nie zrobią premiery w 2027 razem z 560/860 . Edytowane 7 godzin temu przez pecio Cytuj
cervandes Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jakieś urządzenie niby certyfikują, ale moim zdaniem do rodziny premier xx50 brakuje do kompletu Explore 3. Przecież dwójka jest 2022 roku, wypadałoby go odświeżyć bo jest 2 razy starszy niż 1050. Cytuj
Eathan Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @pecio 820 też była fatalna. U mnie wymieniona bo bateria schodziła w tempie 10% na godzinę. Poza tym nie potrafiła skutecznie przeliczać tras po zjechaniu ze śladu Cytuj
pecio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Właśnie przemiatam bazę FCC i szukam po łączności , antenach ,etc . Bo po tym można domniemać o przeznaczeniu szpeju . Explore już chyba wygasili dawno temu . Cytuj
SanchoPancha Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) 34 minuty temu, pecio napisał: Garmin potrafi dokonaniami "ciapatych " 😉 programistów Z tymi programistami jest coraz gorzej. Nawet chinole, cokolwiek złego by o nich nie powiedzieć, nie mają takich problemów jak random rebooty. To wygląda tak jakby im się stary system przeżył i wymagał gruntownej przebudowy, ale wtedy stracili by to co już osiągnęli. Trochę jak Nokia próbująca unowocześnić Symbiana, albo BlackBerry które próbowało unowocześnić swój system. Nagle się okazało, że tych systemów (dobrych kiedyś) nie dało się już dłużej rozwijać by sprostały nowym wymaganiom. Bo one były projektowane w innych realiach. Trzeba było zacząć od nowa, żeby pozbyć się przestarzałego i trudnego w rozwoju balastu. No ale zacząć od nowa się na rynku tak łatwo nie da, bo to wymaga czasu, którego nie ma. Wcale mnie nie zdziwi, jeśli któregoś dnia to wszystko rąbnie. Jeszcze do tego przychodzą nowe pokolenia programistów, którzy nie rozumieją decyzji podejmowanych wcześniej. To jest problem w każdym większym projekcie, rozwijanym od dziesiątek lat. Edytowane 6 godzin temu przez SanchoPancha Cytuj
pecio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Nokia zarąbała sprawę w jednym aspekcie . Gdyby przyspieszyła z MeeGo i rozbudowała sklep a apkami ( przez przyciąganie deweloperów ) mogła by pogrzebać "Andka". A tak to mamy historię z Microsoftem by na koniec upaść w chińskich rękach (oczywiście tylko dział telefonów bo reszta fińskiej Noki ma się wręcz doskonale ) . Garminowi to nie grozi bo jest za sprytny . Patrz ostatnie przejęcia . Będzie kosił i podcinał konkurencję zmuszając do migracji na jedyny i słuszny szpej . Oczywiście wiadomo , że kiedyś może się "noga podwinąć " w każdym momencie . Cytuj
Eathan Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @pecio sunto też idzie w abo na niektóre funkcje https://antyweb.pl/suunto-idzie-sladem-garmina-nowe-modele-i-platna-subskrypcja Cytuj
cervandes Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Gniję. Zaglądam na peppera a tam krucjata przeciwko nawigacji z ekranem LCD, przekonywanie do outdoorowych smartfonów o niewymawialnej nazwie i kłótnia czy licznik rowerowy to elektrośmieć czy nie 😁 Cytuj
SanchoPancha Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Cytat Garminowi to nie grozi bo jest za sprytny . Jest mocno wyspecjalizowany. Ta chroni go przed potęgą Google, Apple i innych. Bo technologicznie, mega-techy by go wprost zmiażdżyły. Ale mega-techy tworzą ogólne systemy, a nie specjalistyczne. To jednak może się zmienić kiedyś. Gdyby np nastąpił przełom w technologii baterii, to outdoorowe telefony i zwykłe smartwatche, mogą zmieść potrzebę dedykowanych urządzeń. Już teraz nie brak malkontentów płaczących, że gdyby ten ich Apple Watch miał baterię na tydzień czasu, to pozbyliby się Garmina i jego ekosystemu. Bo technologicznie Garmin nie jest w stanie walczyć z Apple. Wygrywa swoją specjalizacją, a nie ogólną technologią. Cytat Gdyby przyspieszyła z MeeGo i rozbudowała sklep a apkami ( przez przyciąganie deweloperów ) mogła by pogrzebać "Andka". Teoretycznie tak. Ale ja mam wątpliwości czy firma z Finlandii, miała w ogóle szanse walczyć z mega-techami z Wall Street. Tam jest większy kapitał, inne regulacje, większy rynek. Natomiast w meritum mojego komentarza chodziło mi coś innego. Jest taki moment, że pewien system (dobry kiedyś) nie nadaje się już do dalszego rozwoju. Symbian był projektowany do telefonów z 64 MB i radził tam sobie dobrze. Ale przez to, że był projektowany do słabych sprzętów (z małą ilością pamięci i słabymi prockami), ciężko pisało się na niego oprogramowanie. To co było więc w przeszłości jego zaletą, stało się wadą i ciężarem, gdy standardem stały się urządzenia z 512 MB, 1 GB i potem coraz więcej. Nagle się okazało, że oszczędne zarządzanie pamięcią nie już ma sensu. Ale za to obciąża programistów niepotrzebnymi kwestiami technicznymi, spowalniając czas tworzenia przez nich oprogramowania. To musiało umrzeć, bo nie miało racji bytu w nowych czasach. Przełomy technologiczne często zmiatają z szachownicy stare rozwiązania. Tak było, jest i będzie. Edytowane 6 godzin temu przez SanchoPancha Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi