Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jakie to zabawne, że wolę kupić synowi Geoida za 200zł - bo interesuje go wyłącznie z jaką prędkością jedzie, ile przejechał dzisiaj, ile w ogóle w danym roku i cholera nie mam ochoty wydać 6x więcej kasy, tylko po to, żeby miał Garmina. Ubaw po pachy :) Z Ciebie

4 minuty temu, SanchoPancha napisał:

Naucz się programować router i przechwytywać ruch sieciowy, to pogadamy.

Zabawne, pojęcia nie masz czym się zajmuje zawodowo, ale zrobiłeś z siebie wielkiego speca od IT :D Ironi/żartu też nie załapałeś, bo 90% routerów domowych to produkty z chin. 

Edytowane przez Charvel
Napisano (edytowane)
Cytat

Ubaw po pachy :) Z Ciebie

Ze mnie ? To nie ja rozkręciłem paranoję, że chiny szpiegują.
Geoid jest chińskim produktem z krwi i kości. No chyba, że to jacyś inni Chinczycy. Może z Taiwanu ?

Cytat

Zabawne, pojęcia nie masz czym się zajmuje zawodowo

Zabawne jest to, że piszesz sprzeczności i nawet tego nie widzisz. Mówisz, że Unihertz nie, bo to chinczyk, a ty czytałeś Chiny 5.0 i wogóle.
Po czym kupujesz inny równie chiński sprzęt, który jawnie synchronizuje się z chmurą, jest zamknięty (niekontrolowalny) i oddychasz "ulgą prywatności".

Spoko, nie ma w tym sprzeczności, absolutnie żadnej.

Cytat

Ironi/żartu też nie załapałeś, bo 90% routerów domowych to produkty z chin.

Nie wiem kto pisał o routerach domowych. Routerem domowy, to sobie wiesz co możesz.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

@Eathan Jakbyś coś poczytał to byś wiedział, że jest dokładnie odwrotnie. I to jest oczywisty fakt z którym branży hackerskiej nikt nawet nie polemizuje
Najgorszym szpiegiem jest twój własny kraj, potem jego najbliżsi sojusznicy, a na końcu kraj który z twoim krajem nie utrzymuje żadnej współpracy.

Gdyby w przypadkach, które podałem powyżej, ludzie byli szpiegowani przez Chiny, to nie zapukałaby im do domu Policja.
Nie dlatego, że Chiny są dobre, ale dlatego że są daleko i nie przekazali by danych amerykańskim władzom. Ani nawet by się nie przyznali, że w ogóle jakieś dane mają.

Gdybyś np nie zapłacił jakiegoś podatku albo źle rozliczył. To kogo się bardziej boisz ? Urzędu Skarbowego w twoim mieście, czy Chińczyków, że się o tym dowiedzą?
Urząd Skarbowy to twój sojusznik, a lepiej dać się szpiegować swoim.

Napisano
18 minut temu, SanchoPancha napisał:

Zabawne jest to, że piszesz sprzeczności i nawet tego nie widzisz. Mówisz, że Unihertz nie, bo to chinczyk, a ty czytałeś Chiny 5.0 i wogóle.
Po czym kupujesz inny równie chiński sprzęt, który jawnie synchronizuje się z chmurą, jest zamknięty (niekontrolowalny) i oddychasz "ulgą prywatności".

Mylisz osoby, nic nie pisałem o żadnym Unihertzu. Zaczynasz odlatywać, więc pora wypisać się z tego wątku - na nic mi dyskusja z kimś "kto wyżej sra niż dupę ma" :)

Napisano (edytowane)

Zgadzam się, dyskusja o prywatności jest tutaj idiotyczna. Ale ja tej dyskusji nie rozpoczynałem.

Twierdzę tylko, że jeśli licznik będzie zmieniał się w smartfona, to sens jego zakupu za 2 może 3 iteracje, może być już żaden. I w tym stwierdzeniu nie ma nic o prywatności.
W pewnym momencie może okazać się, że zamiast kupować licznik pół-smartfon z jedną apką, będzie lepiej kupić smartfon outdoorowy z wieloma apkami.
Tak się już stało w nawigacjach samochodowych. A ostatnio w turystycznych, gdzie nawet najbardziej twardogłowi zauważają, że dedykowane urządzenie, nie ma już żadnego sensu ani żadnych przewag. 

Rowerowe mogą podzielić ten los. Prędzej bowiem Android zniweluje dystans (sprzętowy) do Garmina, niż Garmin zniweluje dystans (programowy) do Androida.
Żadna firma nie jest w stanie konkurować z całym sklepem z aplikacjami na dłuższą metę. To się jeszcze nigdy nikomu nie udało.

To jakbyś chciał konkurować nie z jedną firmą, ale z całym światem jednocześnie. Jakbyś twierdził, że twoja aplikacja jest (i zawsze będzie) lepsza niż wszystkie pozostałe aplikacje razem wzięte. I to zarówno te obecne, jak i przyszłe które powstaną.

• Haha 1
Napisano (edytowane)
51 minut temu, Eathan napisał:

@SanchoPancha jednak myślisz bardzo krótkowzrocznie. 

Tak jedynie na marginesie. Skąd wiesz, że za 50, 100 lat, USA będą jeszcze naszym sojusznikiem ? A może wezmą Grenlandię, nałożą cła i upokarzające warunki handlu ?
A ty nie będziesz mógł nic zrobić, bo będziesz na ich smyczy.
W dłuższej perspektywie świat może się jeszcze 3x do góry nogami wywrócić. Każde uzależnienie się, od kogokolwiek, może się kiedyś obrócić przeciw tobie.
Nie dziś, nie jutro. Ale w dłuższej perspektywie to już 100% możliwe.