pecio Napisano Wtorek o 14:27 Napisano Wtorek o 14:27 Ale będzie taaaaaaki piękny , taki podobny do Magene , będzie miał trzypasmowy GPS z powalającą precyzją 50 cm . Będzie miał wbudowany inReach , dwie melodyjki dzwonka , będzie AI z którym będziesz mógł porozmawiać w czasie dłużącej się setki . Dadzą amoleda żeby grzał oczka. A nerka na cholerę . Zrobisz bajpasa żeby bezpośrednio się wylewało .😉😁 2 Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 19:28 Napisano Wtorek o 19:28 (edytowane) https://res.garmin.com/shared/emea/24421/May2026.pdf To śledzenie "serwisowe" bezpośrednio na Edku .......od dawna płakałem o to u Garmina. Nawet bardzo fajnie do tego zagadnienia podeszli .👍 Edytowane Wtorek o 19:37 przez pecio Cytuj
zekker Napisano Wtorek o 19:45 Napisano Wtorek o 19:45 5 godzin temu, pecio napisał: będzie miał trzypasmowy GPS z powalającą precyzją 50 cm Próbując dzisiaj jechać po szlaku, to bym nie pogardził, jakby jeszcze kursor się nie kleił do dróg, tylko pokazywał faktyczną pozycję. Przy okazji poczciwy Touring Plus powiesił mi się 2 razy. Pewnie za dużo się mapami bawiłem, żeby się odnaleźć, potwierdzić, że tak te chaszcze to droga itp. Na szczęście ślad nie utracony, choć jakiś błąd wysokości chyba się wkradł (około 20m za mało - wpadłem pod Zalew Wiślany 🐟). Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 19:53 Napisano Wtorek o 19:53 @zekker w każdym Garminie od zarania dziejów jest opcja do odhaczenia aby "nie kleił " do dróg. Cytuj
zekker Napisano Wtorek o 19:56 Napisano Wtorek o 19:56 (edytowane) Nie mam, albo nie wiem gdzie jest ukryta, pod jaką nazwą. Edit: Coś znalazłem ale musiałem przełączyć na angielski, bo po polsku "przypięty do trasy" ma się nijak do angielskiego "lock on roads". Tak czy inaczej mało logiczne upchniecie tego w sposób nawigowania, skoro nie ma nic wspólnego z nawigowaniem. Zobaczę co z tego wyszło przy najbliższej okazji, czy to faktycznie o to chodzi. Edytowane Wtorek o 20:20 przez zekker Cytuj
pecio Napisano Wtorek o 20:19 Napisano Wtorek o 20:19 (edytowane) Masz domyślam się - Edge Touring Plus. Zobacz w opcjach routingu / ustawianie trasy . Powinno być tam pięć pozycji a wśród nich" Lock on road" czyli "Przypięty do trasy". Odhacz z tej pozycji ptaszka i już będziesz miał faktyczny kurs na ekranie. Edytowane Wtorek o 20:19 przez pecio Cytuj
Eathan Napisano Środa o 06:50 Napisano Środa o 06:50 11 godzin temu, pecio napisał: https://res.garmin.com/shared/emea/24421/May2026.pdf To śledzenie "serwisowe" bezpośrednio na Edku .......od dawna płakałem o to u Garmina. Nawet bardzo fajnie do tego zagadnienia podeszli .👍 Śledzenie serwisowe od dawien dawna ogarniam w https://www.probikegarage.com/ Łączysz to ze Stravą i śmiga. Jest świetna, ma ogromną bazę części, można dodawać swoje. Interwały serwisowe, przebieg, mieszanie częściami, etc. Wszystko da się ogarnąć. Tam nawet masz przedefiniowaną żywotności części. Na przykład dodałem tam baterię AXS z interwałem serwisowym co 1000 km. Dzięki temu mogę śledzić jak często ją ładuję (ostatnie ładowanie po 950km). Fajnie, że to wpadnie do Garmina, ale znając życie: będzie dla nowych komputerków, będzie wymagać connect+ I w każdym przypadku wybiorę ProBikeGarage, które w darmowej wersji daje więcej niż trzeba Cytuj
pecio Napisano Środa o 07:03 Napisano Środa o 07:03 (edytowane) @Eathan to ma być nie z poziomu aplikacji tylko bezpośrednio w Edku !!! Mało tego , Edziu larum podniesie jak np. interwał dla łańcucha dobiegnie końca. Ja po ostatnich wyskokach Stravy coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu , dobrze , że nie wdepnąłem w to ......... ( mam uczulenie na "społecznościówki ") A zliczanie serwisowe / wagowe , etc. (po podmianie szpeju ) robię w Excelu . Wrzucam pliki zbiorcze "fit " z Garmina i ładnie mi wszystko przelicza oraz rozkłada na czynniki pierwsze. Edytowane Środa o 07:08 przez pecio Cytuj
Eathan Napisano Środa o 07:09 Napisano Środa o 07:09 No to tym bardziej nie dostaniemy tego w innych wersjach EDKA. Pewnie będzie x60, może z łaską dadzą do x50 i tyle. Nie czuję się przekonany do zakupu Na dzień dzisiejszy o zmianie EDKA nie myślę do czasu aż następca będzie oferować czas pracy na poziomie 1040 albo mój obecny wyzionie ducha i nie będzie innej drogi. Cytuj
michalr75 Napisano Środa o 07:41 Napisano Środa o 07:41 Czytam te wywody o tych licznikach i dochodzę do wniosku że człowiek coraz mniej sam jest stanie ogarnąć, bo wszystko robi za niego elektronika - masakra. Cytuj
zekker Napisano Środa o 08:02 Napisano Środa o 08:02 Pojedź w teren po szlaku, weź nawet papierową mapę - powodzenia jak oznaczenia w terenie kulawe, przebieg szlaku nieaktualny, drogi nieaktualne. Wczoraj tak jechałem i gdyby nie gps z dwoma różnymi podkładami mapowymi, to bym kompletnie nie domyślił się kędy idzie szlak. Nie powiem, kilka razy i tak mnie wyprowadziło na krzaki ale przynajmniej wiedziałem co dalej kombinować. Cytuj
Eathan Napisano Środa o 08:03 Napisano Środa o 08:03 @pecio zobacz tutaj https://antyweb.pl/pora-na-aktualizacje-garmina Wiem, że to taki techpudelek. Napisali, że zmiany z tym śledzeniem wpadną do 1040. Pytanie, czy to już jest bo tak sugeruje tekst: Najnowsza stabilna aktualizacja oprogramowania układowego trafiła właśnie na nadgarstki i kierownice entuzjastów technologii sportowych. Tym razem to fani dwóch kółek otrzymali zupełnie nowe narzędzia Cytuj
pecio Napisano Środa o 08:19 Napisano Środa o 08:19 (edytowane) Tak to ma trafić do 540/840/1040 oraz 550/850/1050 i być obecne w przyszłych xx60. W tym materiale co kilka postów wyżej dałem jest szczegółowo opisane gdzie ma trafić i jak . Edytowane Środa o 08:20 przez pecio 1 Cytuj
Eathan Napisano Środa o 08:28 Napisano Środa o 08:28 Ok, z tego PDF wynika, że to w maju miało być. Mamy to czy nie mamy bo nadal nie wiem Cytuj
michalr75 Napisano Środa o 08:28 Napisano Środa o 08:28 20 minut temu, zekker napisał: Pojedź w teren po szlaku, weź nawet papierową mapę - powodzenia jak oznaczenia w terenie kulawe, przebieg szlaku nieaktualny, drogi nieaktualne. Wczoraj tak jechałem i gdyby nie gps z dwoma różnymi podkładami mapowymi, to bym kompletnie nie domyślił się kędy idzie szlak. Nie powiem, kilka razy i tak mnie wyprowadziło na krzaki ale przynajmniej wiedziałem co dalej kombinować. Jeździłem przez całe lata z licznikiem który wyświetlał tylko kreskę i jakoś dałem radę, bynajmniej nie były to szosy i asfalty, tylko w większości leśne ścieżki, później przesiadłem się na licznik z mapami, zupełnie podstawowymi, bez jakichś kombinacji z OpenStreet czy Topo i też dałem radę. Więc pozostanę przy swoim zdaniu - ogarnięty rowerzysta sobie poradzi bez pierdyliarda opcji w liczniku. Znam też takich którym wystarcza Locus w telefonie żeby się nie zgubić w terenie. Cytuj
pecio Napisano Środa o 09:34 Napisano Środa o 09:34 (edytowane) @Eathan po pobieżnym przeleceniu Edka stwierdzam co następuje - jeszcze tego nie mamy . @michalr75 to jest bardzo grząski grunt. Nie chcemy chyba aby dochodziło do słownych przepychanek w stylu wyższość PO nad SPD😉 ( jak w innym sławetnym temacie ). Każdy śmiga na tym co uważa za stosowne. Lubisz telefon na kierowniku , szanuję to i się nie czepiam. Jesteś ortodoksem , latasz z papierową w mapniku - podziwiam i też nie będę z tego powodu prowadził krucjaty. My śmigamy z bardziej lub mniej rozbudowanymi komputerkami z gps ....... taka nasza wola. Nikogo nie nawracamy , dzielimy się tylko technicznymi spostrzeżeniami dotyczącymi konkretnego typu " szpeju " . Przerywanymi od czasu do czasu malutkimi "humorystyczno- ironicznymi wrzucikami " . Edytowane Środa o 09:35 przez pecio 2 Cytuj
Eathan Napisano Środa o 09:44 Napisano Środa o 09:44 @pecio drugi kwartał jeszcze trwa więc pewnie kolejne bety to wprowadzą a ludziki dostaną szerzej z następną pełną aktualizacją. Chyba, że x50 już dostali a x40 muszą czekać. Cytuj
pecio Napisano Środa o 09:47 Napisano Środa o 09:47 @Eathan rodzina 1050 ma ten sam cykl wydawniczy co 1040. Równocześnie wskakuje na oba. 1 Cytuj
nctrns Napisano Środa o 14:17 Napisano Środa o 14:17 U mnie w 1050 jest śledzenie szpeju od ostatniej stabilnej aktualizacji 31.29 Cytuj
dfq Napisano Środa o 14:44 Napisano Środa o 14:44 COMPATIBILITY FOR EBIKES WITH BOSCH SMART SYSTEM w 31.29 (1040) tez juz jest. Inna sprawa że z Bosch SX działa lipnie - nie wyświetla poziomu wspomagania. smart travel range to jakieś bzdury, jedynie poziom baterii ok. Cytuj
pecio Napisano Środa o 15:01 Napisano Środa o 15:01 (edytowane) @nctrns to muszę na spokojnie przelecieć bo w 1040 też powinno być. @dfq te do ebajkow rzuciło mi się o oczy dziś rano jak na szybkiego przelatywałem po Edku. Ps. Te do Boscha itp są , serwisówki nie ma. Dopiero ma wejść w przyszłej aktualizacji. Z wielkiej ciekawości @nctrns jak masz to wrzuć fotkę. Nie dodali tego ani 31.29 ani 31.30 . Jest samo wsparcie " ajków" . Dotyczy to zarówno 1040 jak i 1050. Edytowane Środa o 15:38 przez pecio 1 Cytuj
zekker Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 23 godziny temu, michalr75 napisał: Jeździłem przez całe lata z licznikiem który wyświetlał tylko kreskę i jakoś dałem radę, bynajmniej nie były to szosy i asfalty, tylko w większości leśne ścieżki, później przesiadłem się na licznik z mapami, zupełnie podstawowymi, bez jakichś kombinacji z OpenStreet czy Topo i też dałem radę. Więc pozostanę przy swoim zdaniu - ogarnięty rowerzysta sobie poradzi bez pierdyliarda opcji w liczniku. Znam też takich którym wystarcza Locus w telefonie żeby się nie zgubić w terenie. Jak to mówią, wszystko jest dla ludzi. Nadal mogę powiedzieć, że połowę rowerowego życia jeździłem na papierowych mapach, a gps jest po prostu wygodniejszy. Mogę się skupić na drodze, czy podziwianiu widoków, a nie śledzeniu gdzie jestem, żeby nie zgubić orientacji. Koniec końców to i tak się sprowadza do tego jak dobre i aktualne są mapy. Jakbym miał tak dobre jak do RJnO czy BnO, to komputerek byłby dużo mniej przydatny ale takie mapy po prostu są mega dopracowane pod poruszanie w terenie i jak się na starcie zorientuje, to potem ciężko się zgubić. Z drugiej strony bez mapnika na kierownicy nie jest już tak dobrze, a taki mapnik zawala kawał miejsca, ogranicza widoczność przed kołem, więc swoje wady też ma. Mam wgrane kilka map, bo każda ma swoje niedokładności, wady. PLTopo jest dla mnie czytelniejsza, bardziej przypomina tradycyjne mapy ale nie jest super dokładna i aktualna. Ma obszary z dużymi brakami dróg, nie wspominając o ścieżkach, szlaki mają nieaktualny przebieg. OSM jest pod względem ścieżek lepsza, bardziej aktualna ale jest strasznie płaska, dla mnie mało czytelna. Papierowe też nie są aktualne, nie pokrywają wszystkich miejsc lub skala taka, że i tak ścieżek nie ma. Można niby ratować się "sztabówkami" ale te to chyba w ogóle mało aktualne, szlaków nie maja wcale. Jak ktoś pierdoła, to i z najlepszą nawigacją wpakuje się w bagno Spoiler Ponoć gdzieś tutaj był szlak, przynajmniej według pl_topo Z innymi funkcjami ten problem, że nawet jak się ich nie potrzebuje, to dostanie, no bo jak to tak wypuszczać topowy model bez miliona funkcji. Jak się weźmie tańszy, prostszy, to z kolei brakuje pewnych rzeczy z wyższego modelu, no bo przecież tani nie może być tak dobry jak drogi. Ja np. z nawigacji nie korzystam, więc można powiedzieć, że z połowa funkcjonalności leży odłogiem. Ale czasem ułatwiam sobie sprawę wstawiając punkty drogowskazy, żeby nie trzeba było się domyślać gdzie skręcić. Z tych nowych serwisowych pewnie też bym nie skorzystał, zwłaszcza że jeden rower jeżdżony ze zwykłym licznikiem, więc i tak notatki w arkuszu by zostały. Cytuj
pecio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Ja też należę do starego pokolenia "dziadersów" (oprócz prozaków i literatów )🤣 które nawet w czasach wszechobecnych gps'ów lubi pracę z papierem. Wychowałem się na papierowych mapach i kompasie. Ale na rowerze gdzie szybko przemieszczam się z miejsca na miejsce , mapnik i analizowanie "topografii" , gdzie muszę się równocześnie skupiać na sytuacji drogowej jest niezbyt udanym rozwiązaniem . Liczy się efektywność. Jak będę chciał emerycko z nutką nostalgii , to założę na kierownika papierowy globus Małopolski 😉😁. Każdemu według potrzeb /uznania/ zasobności portfela/ preferencji seksualnych ............😉 Edytowane 13 godzin temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi