Skocz do zawartości

[Łożyska] Łożyska ceramiczne

piter614

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To tylko łożyska z kulkami ceramicznymi (jak wskazał @uzurpator). Na chińskich platformach po 5USD/szt. Rozwiązanie praktycznie łączy tylko wady łożysk stalowych (korozja i zużycie bieżni) i ceramicznych (wyjątkowa wrażliwość na zanieczyszczenia). Czy nada się to w piastach wiele zależy od konstrukcji samej piasty. Np. w DT 180 są łożyska hybrydowe ale piasta zapewnia im dodatkowe uszczelnienie. Bez tego to łożyska na chwilę. W tym przypadkh raczej chodziło o redukcję masy o kilka g i próbę usprawiedliwienia chorej ceny niż o walory użytkowe ;)

Napisano
13 godzin temu, uzurpator napisał:

Poza tym to z linka to nie ceramiczne a hybrydowe i pewno kupowane wagonami w chinach.

No tak masz rację mój błąd hybrydowe 

Czemu piszesz że nie mają racji bytu w rowerach? 

No np ceramicspeed łożyska też ma hybrydowe a suport z tymi łożyskami kosztuje majątek, jak to uzasadnić? 

Łożyska hybrydowe nie mają mniejszych oporów toczenia? 

Napisano
1 godzinę temu, piter614 napisał:

No tak masz rację mój błąd hybrydowe 

No np ceramicspeed łożyska też ma hybrydowe a suport z tymi łożyskami kosztuje majątek, jak to uzasadnić? 

Łożyska hybrydowe nie mają mniejszych oporów toczenia? 

Jest wiele marek butikowych, które oferują produkty jakości żadnej w absurdalnych cenach. To są manufaktury, które nie mają zaplecza badawczego, wszystko opiera się na marketingu i przypisywaniu danemu produktowi wyjątkowych właściwości.

Łożyska ceramiczne (pełne) w istocie mają mniejsze opory toczenia ale w rowerze poza możliwościami percepcji czy pomiaru w rzeczywistych warunkach.

Napisano
Godzinę temu, Rumcajs. napisał:

Piter co ty grymasisz, wsiadaj na endurówkę :D

A mam nowego Treka pochwalę się w wolnym czasie 

A odnośnie łożysk robię chłopakom szosy i pytali o łożyska właśnie takie więc pytam bo może ktoś miał do czynienia z tymi łożyskami .

Chyba że polecacie jakiś dobre łożyska które można wsadzić w koła szosowe ?

Napisano
Godzinę temu, RabbitHood napisał:

Ja pamiętam, że jak wchodziły te łożyska do rowerów to reklamowało się je jako bezserwisowe - miały działać dożywotnio bez dotykania.

Gdyby byly szczelne i nie narażone na obciążenia dynamiczne to pewnie działalyby dłużej niż rowerzysta ;) No i ceramiczne a nie hybrydy SINC.

Napisano
10 godzin temu, piter614 napisał:

Bo łożyska ceramiczne mają sens tam gdzie się coś kręci dziesiątki tysięcy obrotów na minutę lub wymaga lekkiego/braku smarowania. Lub oba. Żadne z tych nie zachodzi w rowerach - wręcz przeciwnie - sprzęt się kręci powoli i wymaga ciężkiego smarowania ze względu na wystawienie na czynniki zewnętrzne. Łożyska w rowerach giną od syfu, nie zajechania.

Łożyska ceramiczne istnieją, ponieważ hetero samcom da się wszystko sprzedać jeżeli jest odpowiednio drogie. Zwłaszcza jak te samce są w wieku średnim.

Napisano

Żeby zrobić dobre łożysko ceramiczne to trzeba być odpowiednią firmą  i takie autentyczne łożysko kosztuje krocie.  "Chińczyki " nie trzymają parametrów ( każda kulka w zasadzie jest inna). Po za tym łożyska ceramiczne nadają się tylko do pewnego zakresu zastosowań  , źle przenoszą siły udarowe i są potwornie wrażliwe na syf ( potrafi doprowadzić do autentycznego zmielenia kulek). A jeżeli chodzi o opory toczenia to są "fenomenalne" stalowe łożyska co mają mniejsze opory od ceramiki. Po za tym są to  marginalne "dane" przy tym rzędzie wielkości rowerowych łożysk .   Wszelkie cudowne opisy marketingowców  można włożyć między bajki.

Napisano

Ja ma w suport ceramiczny w gravelu. Produkt Tajwański. Faktycznie opory są zerowe w porównaniu do fulla gdzie mam suport Shimano M800 czy 801

Napisano

W łożyskach  stosowanych w rowerach największy opór generuje system uszczelnienia , potem system smarowania. W łożyskach tajwańskiego producenta suportu masz oszukane uszczelnienie.  Jak rozbierzesz to zobaczysz , że jest tylko od widocznej zewnętrznej strony.

Napisano
13 minut temu, JWO napisał:

Ja ma w suport ceramiczny w gravelu. Produkt Tajwański. Faktycznie opory są zerowe w porównaniu do fulla gdzie mam suport Shimano M800 czy 801

Z paluszkami jak Twoje, po co nam mierniki mocy? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...