Skocz do zawartości

[Napęd] Sram NX 1x12 Gdzie dobrze serwisować osprzęt SRAM'a w Warszawie?

Hellboy82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie!

Sprawa wygląda następująco.

Zakupiłem sobie rekreacyjnego TREK'a model Marlin 5 gen. 2 i planuję zmienić w nim napęd z Shimano Altusa 2x8 na SRAM NX Eagle 1x12, ponieważ jest w rozsądnej cenie i pasuje na obecny bębenek.

Ze względu na fakt, iż nie jestem i nie chcę być techniczny, nie posiadam wiedzy, umiejętności, doświadczenia oraz co najważniejsze chęci do samodzielnej zabawy w profesjonalnego serwisanta, dlatego potrzebuję kontakt z porządnym i ogarniętym serwisantem/serwisem który specjalizuje się w SRAM'ie lub zna i lubi temat SRAM'a aby to wszystko zamontować i pięknie wyregulować - aby taki zwykły amator rowerowy jak ja miał frajdę z posiadanego sprzętu. Powodem mojego poszukiwania jest fakt, iż zawiodłem się już na kilku większych serwisach przy znanych sklepach rowerowych (bez nazw), nie chcę nikomu robić złej reklamy, ale spotkałem się z podejściem niezwykle zlewczym, bardzo niedokładnym, nieprofesjonalnym i całkowicie bez pasji. Aktualne podejście niektórych gigantów rowerowych w stolicy sprowadza się bez mała do wyjęcia roweru z pudła, dokręceniu pedałów, wsadzenia siodełka i wyprostowaniu kierownicy... koniec przygotowania sprzętu przed oddaniem klientowi.

Proszę o pomoc w temacie. Teren Warszawa lub okolice Konstancin / Piaseczno / Góra Kalwaria.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Nie musi być mistrz od SRAMa, ale ogólnie ogarnięty serwis. Kiedyś miałem dobre doświadczenia z PLUS na Zamiany 12. Ostatnio z Bicykleta serwis (ale to Saską Kępa). Bez wahania też bym pojechał do sklepu Kazoora na Kazury. 

Ale czy kupiłeś wszystko jak trzeba? przede wszystkim jaką masz korbę i czy masz właściwy do niej suport. Z drugiej strony jak czegoś zabraknie, to serwis to ogarnie. 

Napisano

Mam Sram jak wyżej, i muszę go mieć ( 1x) z powodu lini łańcucha i 3 calowej opony…. 
w normalnym rowerze napęd 2x i  lekka kaseta xt np do 34 zębów  to jest na Mazowsze z trzema wyjazdami w góry w roku jednak lepszy zestaw…  zmieniłbym altusa na 9s na poziomie SlX/XT a nie 12 kę 🙂 

Czy sklep przy torach w Konstancinie przy miłej prośbie o dobre potraktowanie nie ogarnie zmiany napędu?

Napisano

Mi tam się wydaje że jednak Marlin nie ma bębenka pod kasetę Sram NX;) bez zmiany piasty się nie obejdzie. Albo można włożyć ciężka i słaba kasetę SX

Co do serwisów to całkowicie się zgadzam z kolega wyżej, jak Ursynów to zdecydowanie obecnie Kazoora albo Plus. Z dalszych serwisów ostatnio bardzo mi pomogli panowie z Gianta na Fabrycznej, tam też bez zawahania oddałbym rower.

Napisano

Mój Sram 12 to taki sram w którym korba i przerzutka to dwunastkowe shimano SLX  i jest bardzo dobrze.  😉 Z tyłu piasta 148,  bębenek klasyczny i kaseta Sram 11-50 .  

niechęć do 12 nie jest spowodowana złą pracą napędu, tylko ideą , brakiem redukcji młynek blat, i brzydotą, masą tylnej kasety😁 

12 działa mi świetnie , tylno tani łańcuch Sram szybko rdzewieje i trzeba go pilnować.

Napisano
42 minuty temu, Wojcio napisał:

Nie musi być mistrz od SRAMa, ale ogólnie ogarnięty serwis. Kiedyś miałem dobre doświadczenia z PLUS na Zamiany 12. Ostatnio z Bicykleta serwis (ale to Saską Kępa). Bez wahania też bym pojechał do sklepu Kazoora na Kazury. 

Ale czy kupiłeś wszystko jak trzeba? przede wszystkim jaką masz korbę i czy masz właściwy do niej suport. Z drugiej strony jak czegoś zabraknie, to serwis to ogarnie. 

Jeszcze nie kupiłem zestawu NX ponieważ czekam na nowy rower z uwzględnionej gwarancji. Spawy były złe w kilku miejscach i dostanę nówkę za parę dni. Wtedy kupię cały karton z zestawem nx 1x12 eagle z offsetem 6 mm do linii łańcucha 49. Przód chciałem zmienić na zębate 34 zęby. To jest całkowita rekreacja. Nie jeżdżę po górach tylko po ścieżkach, po mieście i jako uzupełnienie treningów siłowych przy wadze 112 kg. 1x12 będzie uproszczeniem i wygodną a do tego podoba mi się. 

To na czym mi zależy to profesjonalny montaż i regulacja a w przyszłości ewentualny serwis. 

Trek marlin gen 2 nie jest na systemie boost, piasta tylna klasyczna QR, rama przyjmuje przód tarcze 34t max a szkoda bo nie obraził bym się na 36t. Koniec końców kaseta 11-50t wystarczy do wszystkiego zarówno po lesie jak i w parku z córką oraz do wyjazdu do żabki i siłownię. Chcę żeby było dobrze założone i wyregulowane, przez kompetentną osobę a nie to z czym spotkałm się ostatnio.. Wiem że można dołożyć, zamienić na inne komponenty ale ja chcę tak. I już 🤣 W przyszłości założę jeszcze widelec judy solo air i może większe tarcze hamulca bo ciężko wyhamować takiego klocka jak ja na tych tekktro

Napisano

Ze względu na gwarancję Trek upewnij się że zmianę wykona szanowany przez nich punkt, z wbiciem jako serwis zerowy w papiery , jest to o tyle ważne, że odstępstwa od konfiguracji fabrycznej mogą wykluczać interwencję gwarancyjną. ( szukanie pretekstu aby odrzucić)     Dalsze regulacje można robić już w bardziej przyjaznym miejscu.   w Trekach słabe bywa osadzenie suportu,  ale nie znam standardu modelu o którym mowa…. Ciekawe czy nowy egzemplarz będzie kropka w kropkę taki sam czy ciut nowszy i trochę inny.

Jesteś ciężki i silny możliwe, że będziesz dużo dusił 32 x11 32x 13  , na Warszawę warto mieć raczej twardszy napęd ( „większą korbę” )  blat natomiast musi się zmieścić w ramie, u mnie max  1x to 34.

Napisano
59 minut temu, NerfMe napisał:

Gianta na Fabrycznej, tam też bez zawahania oddałbym rower

To jest super serwis - wiele razy mi pomogli w sprawach wykraczających poza moje narzędzia lub doświadczenie - nie mam jednak pewności czy robią Nie-Gianty. Ten serwis to powód by kupić Gianta :) 

Pomyśl nas Shimano - zestaw Deore 4100 (10 biegów) to dobre i tanie rozwiązanie do takiego roweru. Trzeba tylko dobrać korbę - jak ci kwadrat nie przeszkadza, to zostanie suport i będzie taniej, jak chcesz nowocześniej to też znajdziesz - najlepiej w porozumieniu z mechanikiem.

Napisano

Sram jest droższy o kilkanaście procent w tym samym  czasie używania. 

Ja nawet myślę żeby, akurat co ja jeżdżę, zmienić NX 12 biegów na 10 przełożeń i Shimano. 

A tu temat że musi być Sram NX, he he. 

Jak to różnie bywa. 

P.S. 

Raz w sezonie przy około 2,5 tysia kilometrów mam do zmiany łańcuch za 90 do 120 PLN, trzy małe koronki za 120 PLN. 

Co 4 tysiące cała kaseta za 350 PLN. 

Zębatka korby 70 PLN. 

Napisano
20 godzin temu, Hellboy82 napisał:

Więc pytam doświadczonych rowerzystów ze stolicy: kto i gdzie dobrze zmieni wskazany napęd SRAM ? Wierzę że są takie miejsca.. 

Jak pytałeś  na początku o poludniowe okolice Warszawy, to w Piasecznie szczerze mogę polecić Rower Doktor i FunBike. Jeszcze wszystcy chwalą Bicycl, ale osobiście nie korzystałem, ale mam wrażenie że chłopaków nieco poniosło z cenami. 

Napisano

Dzięki za informacje panowie. Dla mnie jest najważniejsze dobry serwis żeby to założyć i wyregulować.

Koszty utrzymania nie są takie istotne ponieważ nie będę zmieniał w sezonie 3 razy łańcucha, kasety itp. Nie robię takich przebiegów nawet w 5 sezonach :)

Nie jestem zawodowcem, ani nawet zaawansowanym amatorem, a mój wybór wynika czysto z chęci posiadania NX'a, który najważniejsze pasuje do starego typu rowerów i kupujesz wszystko w całości. Dodatkowo można łączyć wszystkie najważniejsze elementy z wyższymi grupami dużo łatwiej niż Shimano.

Blat 34t tył 11-50t da mi wszystko co chcę w mieście i bardzo lekkim terenie.

Napisano

Ostatnie dwa grosze ode mnie:

Mam 34 - 11-50 i ten napęd stosuję w góry, na Mazowszu  miękki koniec kasety nie jest aż tak potrzebny….

Kupując dwunastkę zrobiłem wywiad, ewidentnie odradzono mi tylną zmieniarkę Sram ( niskiej grupy) a zalecono SLX…   SLX jest bardzo dobry, współpracuje z gripem Sram bez problemów   ( grupa 12 w mtb ma taki sam skok linki ) …. Nie mam porównania z tyłem od Sram, więc proponuję  przeszukać internet  i  znaleźć recenzje NX na własną rękę.

Napisano

To nie chodzi o dane z katalogu tylko podatność na pogorszenie działania …ale do wytropienia, nie pamiętam szczegółów. Slx już swoje dostał i jest ok

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Trek na stronie nie zdradza jaka jest mufa w ramie, ale po zdawkowym opisie i obecnym osprzęcie stwierdzam, że to klasyczne BSA.

W związku z tym powinieneś kupić taki suport: https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-sram-dub-pd18984/?v_Id=126571&gclid=Cj0KCQjw1OmoBhDXARIsAAAYGSGdRgyMKn_mfcDrlgQVMqHjkuwp2YX0OeAqz-aySaM4isCIqMjXLPMaAhTVEALw_wcB

Napisano
W dniu 13.09.2023 o 07:32, XC100S napisał:

P.S. 

Raz w sezonie przy około 2,5 tysia kilometrów mam do zmiany łańcuch za 90 do 120 PLN, trzy małe koronki za 120 PLN. 

Co 4 tysiące cała kaseta za 350 PLN. 

Zębatka korby 70 PLN. 

Masz tak ciężką nogę?
Ja na NX dobijam do 10k i jedyne co zmieniłem to łańcuch po 5k (tak były problemy z najmniejszymi koronkami ale się dotarło) i kółeczka przerzutki (tu można by taniej).
Kosztowało mnie to +/-270zł (100 łańcuch, 170 kółeczka). Przy twoim systemie poleciałoby +/-1400zł :huh:

Napisano

Ile kilometrów przejechałeś żeby łańcuch przestał przeskakiwać na trzech najmniejszych koronkach ? 

U mnie jest to nie wykonalne i zawsze zmieniam te zębatki razem z nowym łańcuchem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...