Dokumosa Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 Na ali kupisz to samo do 20zł. One są wycinane (nie koniecznie laserem). Cytuj
chudzinki Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 @Dokumosa nie znalazłem G2 w takiej cenie. Testowo zamówiłem też Zrace, ale wiem, że w G2 jest cisza... Cytuj
Greg1 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 10 godzin temu, wr81 napisał: Kupiłem i nie dostałem kasety (jak również tarcz 140mm Swisstop po 3.10EUR). Podejrzewam że sklep zamknięty na święta i nowy rok. Co prawda na stronie merlina eu i zwykłego merlina .com ktory przekierowywuje na eu brak informacji o dniach pracy ,ale pudło z kołami było obklejone taśmą firmową absolut bikes gmbh gdzie już takie info jest: grafika sklepu bliżniacza z merlin eu i adres w Niemczech ten sam.. natomiast sam sklep to sprzedaż hurtowa i jakieś zezwolenia na obciążanie konta SEPA debit itp. - poziom wyżej od RCZ (chociaż ciekawe jak sprzedaż hurtowa tam wygląda - uwaga nie rejestrowałem się i nie planuję). Co do 2 magazynów to może tak być, zreszta jak w rcz częśc towaru to może być dropshipping.. Co do paypala i reklamacji to nie mam doświadczeń, spotkałem się z opinią że mniej skuteczne niż karta kredytowa i chargeback. Ja na razie zachowuję spokój - ale "luksemburski kontrowersyjny outlet" trochę mnie zahartował.. @bashey_pl Doszły może te koła? Ja zamówiłem koła w dniu 19 grudnia i wczoraj dostałem ale tylko jedno, tylko tylne 😡 Napisałem reklamację na ich formularzu kontaktowym ale zero odzewu na razie 1 Cytuj
bashey_pl Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, wr81 napisał: Doszły może te koła Doszły w poniedziałek 22.12. Dotarły bardzo szybko. W czwartek 18.12 około południa zamówiłem. Edytowane 30 Grudnia 2025 przez bashey_pl 1 Cytuj
wr81 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) @Greg1 A jaki masz status zamówienia jak wejdziesz na konto? Shipped czy I progress? U mnie to w pełni zrealizowane ma Shipped a to połowicznie In Progress. To co wysyłali faktycznie szło szybko... @bashey_pl Sprawdzałeś czy jest przednie i tylne... Kontrowersyjny Outlet z Luxemburga zaliczał z tego co kiedyś czytałem wysyłki 2 przednich i 2 tylnych... A czy ktokolwiek dostał potwierdzenie wysyłki/numer trackingu (ja nie)? Z okazji krajowych - kaseta M7100 - 10-45 (uwaga = "ta mniejsza") za 1=219PLN na allegro https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-cs-m7100-12s-10-45-18161629935 to taniej niż najtańsza cena jaką zanotowałem na bike-discount (nie uzwględniając nawet kosztów wysyłki). Edytowane 30 Grudnia 2025 przez wr81 Cytuj
Macia111 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) Ja nie dostałem potwierdzenia wysyłki/numeru trackingu do śledzenia. Ani z Merlina ani od przewoźnika. Status mojego częściowo zrealizowanego zamówienia to In Progress a skoro u Ciebie jest Shipped, to jest nadzieja, że doślą braki... Edytowane 30 Grudnia 2025 przez Macia111 Cytuj
bashey_pl Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) @wr81 przednie i tylnie. A i gratis chyba dostałem bo wentyle pod tubeless były razem w kartonie od koła tylnego. A i trackingu również nie dostałem a pisałem do nich o to. Edytowane 30 Grudnia 2025 przez bashey_pl Cytuj
wr81 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) Z kołami to przynajmniej dobrze zapakowane były, z OEMowymi z rcz to różne sytuacje bywają... Co do wentyli to właśnie ja się zdziwiłem że u mnie nie było, w OEMowych DT mtb (kupiłem łącznie 3.5 kompletu takowych wcześniej) zawsze te wentyli były... Ale i tak w kołąch najlepsze są wersje aftermarket/full retail packaging.. w zależności od producenta trafiają się zapasowe bębenki (np ms i xd), adaptery na 6 śrub, zapasowe szprychy, endcapy torque caps.. no i porządne opakowania.. A co do pisania może trzeba będzie napisać do brytyjskiego Merlina, może tam mają już precedury na odpowiadanie (Merlin EU to sam początek - patrząc na numer zamówienia moje pierwsze bylo w pierwszej dwudziestce klientów a drugie w czerdziestce....) Edytowane 30 Grudnia 2025 przez wr81 1 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 No i kolejne kilkanaście procent w gt2 2 Cytuj
Greg1 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 U mnie niestety status Shipped więc mam problem ☹️ Karton też był uszkodzony w transporcie i anoda na końcówce piasty od strony nienapędowej trochę starta ☹️ 1 1 Cytuj
wr81 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) @Greg1 No to niestety wygląda jak wysyłka z RCZ. u mnie kiedyś koła przyszły w kartonie zastępczym wymienionym przez LaPoste... na szczęście bez uszkodzeń - ale zdjęcia uszkodzonych można znaleźć w necie. U mnie były każde koło w oddzielnym kartonie i to w kartonie zbiorczym, bez uszkodzeń ale tez bez jakże prostych i przydatnych plastowych talerzyków wpinanych w sztywne osie (koła Sunringle takie miały). Jeszcze pytanie - czy był z tym list przewozowy (Liefershein)? Widzę taśmy absolut bikes, więc przyszły z tego samego miejsca i ja coś takiego w tym zamówiniu miałem. - Czy masz tam pozycję DT Swiss, Laufradrsatz, ENDURANCE LN..............Taiwan/ 2.10kg czy coś innego? Czy na pudełku nie widać śladów oderwanej tasmy itp. - kiedyś jeden komplet kół dostałem w dwóch pudełkach sklejonych razem. @marcin_ostrów i gt2 ma teraz ramę w kolorze pasującym do srebrnych zębatek (663 eur z foxem 32) Edytowane 30 Grudnia 2025 przez wr81 1 Cytuj
Greg1 Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 @wr81 tak, był list przewozowy i w nim pozycja jak u Ciebie. Na pudełku nie widać śladów oderwanej taśmy, ta taśma absolut bikes zachodzi na drugą stronę pudełka więc wygląda na to, że nie było innego a na etykiecie adresowej jest "1 of 1", więc nie było innego pudełka nadanego na ten sam numer - dzwoniłem już do ups Cytuj
bashey_pl Napisano 30 Grudnia 2025 Napisano 30 Grudnia 2025 To samo u mnie w kartonie zbiorczym dwa kartony, po jednym na każde koło. Te kartony w których były koła nie były oklejone taśmą. Tylko ten wielki był oklejony zwykłą taśmą i tą absolut bikes. Więc tu @Greg1 zaszła jakaś pomyłka skoro u mnie i u @wr81 było tak samo spakowane. Pisać do nich i ewentualnie jak wr81 wspominał może też do brytyjskiego jak ci z niemców się nie odezwą. 2 Cytuj
grzech1991 Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 23 godziny temu, Dokumosa napisał: Na ali kupisz to samo do 20zł. One są wycinane (nie koniecznie laserem). są i to są niby odpady produkcyjne, z krzywym logo, ale na innej ofercie ktoś ma tarcze avida w kolorze w którym nigdy nie były wypuszczane xD Cytuj
Dokumosa Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Używałem tych z ali nawet bez logo i nigdy żadnego problemu z nimi nie było. Działanie i żywotność jak w przypadku tarcz markowych z wyższej półki. Cytuj
wr81 Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 (edytowane) @Greg1 Niestety widzę że koła za 45 już niedostępne.. https://www.merlincycles.eu/en/road-mtb-components/wheels-components/1163/wheels może dostałeś to co zostało na samym końcu regału..:( To to teochę d... i coś czuję że do tego 7 stycznia nikt tam w sklepie nie pracuje. Jeżeli ktoś ma praktyczne doświadczenie z Paypalem w takich sytuacjach niech sie podzieli - ja nie mam. RCZ zrezygnowało kilka lat temu z tej formy płatności.. Edytowane 31 Grudnia 2025 przez wr81 Cytuj
Greg1 Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 @wr81 Już nawet przedwczoraj ich nie było na stanie bo bym zamówił jeszcze raz i w międzyczasie się szarpał z tymi (jak przyszło to jedno to od razu sprawdzałem). Moje zamówienie miało numer 42 więc nie było tak odległe. Na razie napisałem do nich przez formularz kontaktowy ze strony merlincycles.eu i do absolut bikes bo ich adres do kontaktu był na liście przewozowym (info@absolutbikes.de). Napiszę jeszcze dzisiaj do angielskiego Merlin Cycles, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie będą odpowiadać to spróbuję przez Pay Pala odzyskać kasę. Szkoda, że miałem takiego pecha od początku u nich bo na początku stycznia chciałem zamówić jeszcze jedne koła do szosy DT Swiss A 1800 SPLINE DB 30 Cytuj
wr81 Napisano 31 Grudnia 2025 Napisano 31 Grudnia 2025 Zamówienie rzeczywiście z numerem nie tak wielkim, pytanie czy jakieś wcześniejsze nie były hurtowe, i ile towaru mieli na te "opening deals". Ja napisałem jeszcze na info@merlincycles.eu (nie odbiło) ale to już przed samymi świętami i możliwe że już nie pracowali (odpowiedzi brak), Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 12:48 Napisano Czwartek o 12:48 W dniu 30.12.2025 o 10:11, grzech1991 napisał: pytanie czy to laser czy tłoczona, tłoczonej bym nie kupił Wyglądają na oryginalne i dotarły dużo szybciej niż zapowiadali. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Czwartek o 14:17 Napisano Czwartek o 14:17 Wystarczy zerknąć na rant. Jak szlifowany to oryginał. Cytuj
grzech1991 Napisano Czwartek o 14:32 Napisano Czwartek o 14:32 https://pl.aliexpress.com/item/1005005074478003.html te są podobno oryginalne, avid nie wiem czy ma wycinane laserowo (podobno tak) Cytuj
wr81 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Formula Cura 2 zestaw za 99EUR w bike-discount https://www.bike-discount.de/en/formula-cura-pm-disc-brake-set Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi