Skocz do zawartości

[napęd 1x12] opinie

Adrian187

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Alsew napisał:

To chyba spróbuję zestawu kaseta 11-51 11s od Shimano , przerzutka m7100 i manetka m7000. Mam nadzieję że nie będzie wtopy...

Dla mnie trochę bez sensu ładować kupę kasy aby mieć standard, który w zasadzie był martwy w momencie gdy powstał. Jedynym argumentem za może być ekonomia dla ludzi, którzy mają silne nogi i naprawdę dużo jeżdżą/trenują ze względu na znacznie niższe ceny kaset i łańcucha. 
Jeżeli już to bym się rozejrzał za używkami swego czasu sporo tego było bo ludzie przechodzili z 11s na 12s.

Napisano

Ciekawe czy będzie 1x13, widziałem że Chińczycy już coś takiego sprzedają , ale z tego co pisał testujący to już jest maks , bo ostatnia tarcza dotyka praktyczne szprych .

Napisano

Ale jaki standard był martwy? Napęd 11rz z kasetą 11-51 ma obecnie w ofercie każdy producent rowerów w tych trochę bardziej budżetowych modelach. A jaki jest sens takiej operacji? Zajadę ta kasetę to najwyżej wymienię manetkę i mam 1x12

Napisano

Napęd 1x11 pojawia się często w Gravelach co ma swoje uzasadnienie. W rowerach MTB dominuje 1x12.  W wyższych modelach jest dawany XT lub SLX a w budżetowych Dore podobnie jest ze SRAM.
Montowanie 11s w rowerach MTB to sposób stworzenie bardzo budżetowej półki cenowej  oraz na pozbycie się zapasów kół, bębenków, kaset itd. 

Napisano
6 godzin temu, Adrian187 napisał:

czy ktoś wogole próbował łączyć kasetę nx z przerzutka 6100?

6 godzin temu, Adrian187 napisał:

Czy występują duże opóźnienia , zgrzyty związane z tym ?

Ja jeżdżę w takim układzie i wszystko działa jak należy. Nie mam kompletnie żadnych zastrzeżeń! 🙂

Napisano

Przeczytałem Twój post i rozumiem że na nx też jeździłeś i było gorzej niż w obecnej konfiguracji ? Przy okazji powiedz jaki łańcuch tam masz i przednia zębatkę /korbę 

Napisano
1 godzinę temu, Adrian187 napisał:

Ciekawe czy będzie 1x13, widziałem że Chińczycy już coś takiego sprzedają , ale z tego co pisał testujący to już jest maks , bo ostatnia tarcza dotyka praktyczne szprych .

Campa ma do gravela 13s.

38 minut temu, Kettler napisał:

Napęd 1x11 pojawia się często w Gravelach co ma swoje uzasadnienie. W rowerach MTB dominuje 1x12.  W wyższych modelach jest dawany XT lub SLX a w budżetowych Dore podobnie jest ze SRAM.
Montowanie 11s w rowerach MTB to sposób stworzenie bardzo budżetowej półki cenowej  oraz na pozbycie się zapasów kół, bębenków, kaset itd. 

IMHO 11s o dużej rozpiętości znacznie jest lepsze niż pakowanie się w udawane 12s bez głównej zalety jaką jest 10T.

Napisano
24 minuty temu, Adrian187 napisał:

Przeczytałem Twój post i rozumiem że na nx też jeździłeś i było gorzej niż w obecnej konfiguracji ? Przy okazji powiedz jaki łańcuch tam masz i przednia zębatkę /korbę

Zdecydowanie gorzej! Korba NX oryginalna. Obecnie łańcuch KMC X12 naprzemiennie ze SRAM NX (zależy jaką zębatkę wkładam), ale różnicy w kulturze pracy nie odczułem.

Napisano

Mam manetkę XT M8100, przerzutkę XT M8100 do tego kaseta Sram NX 11-50 i łańcuch Sram. Da się to w miarę wyregulować, ale nie jest idealnie. Rozważałem zakup kasety Surnace 11-51, ale czytałem opinie, że dużo jej brakuje do kultury pracy kaset Shimano. 

Napisano
4 godziny temu, Dokumosa napisał:

Piszę o różnicach Deore M6100 vs. SLX M7100. XT M8100 przynosi kolejne zmiany na praktycznie wszystkim względem SLX.

Majac u siebie i SLXa i XT'ka moge  stwierdzic, że jedyna realnie odczuwalna roznica to praca manetki, bo hamulce dzialaja tak samo, przerzutka dziala tak samo (tak wiem wiem, kółeczka bla bla), kaseta XT lzejsza. I to tyle. W mojej praktyce nawet lancuchy specjalnie sie nie roznily i na plus wybija sie jedynie XTR (znaczaco dłuzsza praca i sprawial wrazenie jakby wymagał smarowania rzadziej, swietny łancuch btw).

Napisano

Funkcjonalnie wszystko działa tak samo ;)

XT ma 2 największe koronki kasety z alu, SLX 1 a Dworka sama stal

Łańcuch w XT jest cały niklowany, sworznie pokryte fluorem - niższe grupy nie

Przerzutka XT ma pół wózka z innego materiału i łożyskowane kółla właśnie

Korba SLX względem Deore ma ramiona drążone, XT dodatkowo blaty z "pająkiem" z kompozytu

Manetka XT ma względem Deore i SLX instant+multu-release

A hamulce SLX wzgledem deorki inne zaciski (srednica tłoczków + ceramika jeśli mówimy o 2-tłoczkowcach), regulację odległości dźwigni klamki bez narzędzi a XT dodatkowo regulację FreeStroke (ale 50% funkcjonuje przekonanie, że nie działa ;))

Napisano
W dniu 28.10.2022 o 21:43, KSikorski napisał:

Nie jest najszczęśliwszym pomysłem łączyć kasety SRAM`a z przerzutką i manetką Shimano. Mają minimalnie inny rozstaw.

Vs

4 godziny temu, chudzinki napisał:

Ja jeżdżę w takim układzie i wszystko działa jak należy. Nie mam kompletnie żadnych zastrzeżeń! 🙂

Bądź tu mądry i pisz wiersze 😆

Napisano
3 godziny temu, KSikorski napisał:

Bo to się da wyregulować, ale nie w każdej ramie i nie z każdym hakiem 😄

Jeśli kaseta ma inna szerokość jako całość to odległości między poszczególnymi koronkami zawsze będą inne bez względu na to do jakiego koła i ramy ją przykręcisz a zmiana biegów zawsze będzie nieprecyzyjna.  

Napisano

Dobra to jeszcze pytanie, jaki blat dać z przodu na początek , koła 28 cali .

Kolejne pytanie, jak to jest z tymi dedykowanymi korbami do 1x12 , np deore 6100 , podobno może być problem z ustawieniem linii łańcucha . Modernizuje rower 3x8. Może lepiej wziąć jakiegoś no name , blat na 4 śruby i ewentualnie regulować podkładkami ? Bądź starsze Shimano ?

• Mod Team
Napisano

Jeśli masz rozbieralną korbę to wystarczy sam blat. Wtedy linia łańcucha powinna być w porządku.

Co do blatu to wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć i jaki wejdzie w ramę.

Dla łatwiejszego dobrania wielkości zębatki policz jakie masz obecnie przełożenia (wystarczy skrajne) a jakie będziesz miał w nowej konfiguracji.

Napisano

Na pocieszenie koncepcji 3x8 =} 1x12 dodam że gdyby nie 3 calowa opona zostałbym z 2x10,  bo jest dużo lepsze w mojej formie i ujęciu napędu.    W górach nie lubię przelatywania po kasecie z góry na dół.  Wolę uzyskiwać to przodem. :) Ale z 12 ką oswoiłem się, na Olbrzymach i koło Miedzygórza ostatecznie  zżyłem się z napędem

Napisano

To jest cross 🙂 ,także nie będzie skakania , jak wrzucę 50 to szybko nie zredukuje 😅, a używanie przedniej przerzutki w czasie jazdy mało mi się podoba .Ogólnie jak jeżdżę na środkowym to na środkowym , jak na największym to na największym , a tak będę miał cały zakres pod jedną ręką . Koncepcja 2x jest dla mnie słaba , jak miał bym zachować przednia przerzutkę to wolał bym już 3x , co to za roznica .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...