Skocz do zawartości

[Pedały] Platformy maszynowe

volbore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje dobrych platformowych pedałów. Wysłucham każdej koparek doświadczeniem opinii. Co do ceny, raczej nie gra roli. Chce kupić coś nie na sezon. Zależy mi aby były lekkie, aluminiowe oraz miały piny no i nie będą turbo grube a bardziej cieńsze. Będę używać ich do jazdy praktycznie wszędzie tzw allroundy 😅. Myślałem o CB stampach 7 miedzyinnymi,  ale nie wiem sam. Proszę o pomoc oraz jakieś konkretne propozycje. Pozdrawiam

Napisano

Córka wczoraj nabyła stampy 1 - jak rozumiem wszystkie stampy poza 11 mają oś jako najgrubsze miejsce. Więc w miękkich butach trzymają świetnie, a w twardych ślizgają się, bo but opiera się tylko na osi. Poza tym wszystkie stampy poza 11 mają jedno łożysko maszynowe i jedną tuleję. Producent zaleca serwis co 50h a wymianę łożysk co 150h. Najdroższe 11 nie mają łożysk tocznych tylko dwie tuleje. Tuleje są z super materiału i mają prawo lepiej znosić udary niż łożyska toczne. Dodam, że 11 są najlżejsze ale mają ograniczenie do 90kg. Potem są 1, dalej 7, 3 i 2. 

Napisano

Im cieńsze pedały tym mniejsze łożyska, a to może się odbić na ich żywotności, więc na grubość/cienkość bym się nie napalał.

Napisano

Szczerze to z tego typu platform na maszynach widziałem tylko nylony. Alu wszystko na ślizgach. Łożysko maszynowe w tych konstrukcjach odpowoada tylko za utrzymanie korpusu na osi (żeby korpus nie zsunał się z osi - praktycznie nie przenosi siły napędowej).

Napisano

Jak cena nie gra roli to Syntace numbernine2, spełniają Twoje kryteria, ale sam na nich nie jeździłem. Moje ulubione pedały to Acros, bardzo wytrzymałe ale jedno łożysko jest ślizgowe.

Napisano
18 godzin temu, volbore napisał:

Witam

Poszukuje dobrych platformowych pedałów. Wysłucham każdej koparek doświadczeniem opinii. Co do ceny, raczej nie gra roli.

Chromag Dagga  :thumbsup: :wub:

Możesz już dalej nie szukać ;) lepszych nie znajdziesz, super pancerne platformy. To samo co platformy Hope F20 tylko lepiej trzymają i dużo większe. Regulacja pinów od wewnętrznej strony, najlepszy system, topowe platformy tak mają mieć, nie z drugiej strony.     

Napisano
4 godziny temu, Dokumosa napisał:

Przy numbernine te dagga to taki trochę zbity pies.

Syntace NumberNine 2 :)

Miałem w opcji te platformy do kupienia, na nieszczęście znalazłem Chromag Dagga  B) :thumbsup: Większe od Syntace NumberNine 2 w rozmiarze ( L ) i płaskie przy ramieniu korby, a na tym mi najbardziej zależało, żeby platformy były na całej długości ( na środku ) płaskie, aż do ramienia korby. Co do jakości wykonania, obydwa modele prezentują ten sam poziom, czyli najwyższa półka pedałów platformowych, z tą różnicą tylko, że Chromag Dagga lepiej trzymają, czucie roweru pod platformami oraz trzymanie jest TOP :wub:            

Napisano

Konstrukcyjnie ja piszę. Z użytkowego pkt widzenia każdemu pasuje coś innego. W syntace nie ma ślizgów a w niektorych modelach po 4 łożyska na pedał. Ślizgi to nie tylko szybsze zużycie i koszty naprawy ale też zżerają nieco więcej mocy. Chyba że ślizg pracuje na poduszce olejowej (nierealne w pedałach czy generalnie w rowerze). 

Napisano
4 godziny temu, RabbitHood napisał:

Po tym jak się **** w piszczel aluminiowym pedałem nigdy nie zamontuję niczego innego niż nylony!

Jam sie ***** w piszczel ostrymi pinami nie ma znaczenia z czego jest korpus ;)

Mialem sposo alu platform i jak dla mnie za szybo jak na swoją cene zaczynają wyglądać jak szmata. Wyciera sie to nawer od podeszwy a jak jeszcze z alu 6xxx to piach na butach szybo potrafi wyoblić każdy kształt misternie dziergany na cnc. W nylonach zyżycia nie widać (przynajmniej z pozycji do jazdy) i są stosunkowo tanie wiec też specjalnie ich nie szoda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...