_thomaso Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Witam serdecznie, Aktualnie poszukuję maszyny na nadchodzący sezon, co jednak nie okazało się takie łatwe. Rower: przeznaczony do ścigania i treningów XC, rama karbon, hardtail, jeden blat z przodu, waga możliwe jak najniższa. Kwota za nowego z FV do 12500, używka do max 9k. Wzrost:185cm Waga: 87kg Modele, które póki co wpadły mi w oko to Orbea Alma M30/M50 i Trek Procaliber, niestety pierwsza z propozycji jest niemalże niedostępna a w przypadku drugiej zauważyłem wiele ofert, które wspominały o połamanej ramie, czego wolałbym uniknąć. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam, Tomek
Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Który Procaliber? 9.5? Jeżeli tak, to to jest żart, a nie rower za ponad 10k.
_thomaso Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 @skom25Akurat w tym przypadku używane/nowe zahaczają o 9.6/9.7. Niemniej jednak mają dość wysokie ceny jak na oferowany osprzęt.
some1 Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Rockrider XC900, jakiś ostatni jeszcze im został lub poczekać na nowy model https://www.decathlon.pl/p/rower-mtb-xc-900-29-carbon/_/R-p-300807?mc=8643985 Canyon Exceed CF 5 lub 6, dostępne od ręki, można zamawiać https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/cross-country-bikes/exceed/cf/ Każdy szanujący się producent będzie miał w ofercie rower spełniający założenia, kwestia zorientowania się w okolicznych sklepach co jest dostępne i decyzji czy celujesz w tańsze marki czy premium.
cervandes Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 W Buga Sport mają na stanie Gianta XTC Advanced. Tyle tylko, że tam Crest jest.
_thomaso Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 @cervandesMożna to uznać za snobistyczne, ale przy takiej cenie roweru wolałbym mieć RockShox'a albo Fox'a. Być może jest tak samo a nawet bardziej wydajny ale jednak "look" też się liczy Przynajmniej dla mnie.
cervandes Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Problem taki, że Rockshoxy i Foxy można pooglądać na obrazkach w internecie. Dostępność jest fatalna. Dzwoniłem do sklepu i mi pan powiedział wprost - ile chcę za dany rower zapłacić - bo może będzie miał ze trzy sztuki i sprzeda temu, kto się nie będzie targował... W sumie to padła wręcz sugestia, że temu, kto zapłaci najwiecej. Czas oczekiwania przynajmniej 5-6 miesięcy.
TheJW Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Żeby się nie okazało, że przy takim podejściu zostanie z tymi rowerami i będzie jeszcze musiał wrzucać na "oliksa" z prefiksem "OKAZJA". @_thomaso będę pewnie niedługo swojego Scale sprzedawał... Jakbyś był mniejszy, to bym Ci sprzedał rower dziewczyny, właściwie nówka.
_thomaso Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 @TheJW dużo bym dał żeby zmaleć, znalazłem ze dwie idealne propozycje ale niestety w M'ce, gdyby ktoś miał taką magiczną miksturę to sowicie zapłacę Scale'a też rozważałem ale podobnie jak z Almą - rynek pusty ;/
seczuan Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 decathlonowski xc 900 dostępny jest w rozmiarze XL czyli niby łapiesz się w rozmiar, no chyba że wolisz mniejszy rozmiar i potrzebujesz L to warto obserwować bo ostatnio coś tam się pokazują te modele jak i xc 900s trzeba śledzić.
Gość Napisano 17 Lutego 2022 Napisano 17 Lutego 2022 Właśnie ze względu na wzrost bym skreślił rockridera, najlepiej zwykle być w górnym przedziale rozmiaru
_thomaso Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 Dziękuje wszystkim za sugestię, czy jest cokolwiek innego z dostępnych? Nie ukrywam, iż na obecną chwilę najbardziej skusił mnie Canyon, chyba trzeba będzie za granicą szukać...
marcesco Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Ale przecież Exceed CF 6 jest dostępny od ręki na stronie Canyon. Rozmiar XL w dostawie od 3 do 10 dni roboczych.
_thomaso Napisano 18 Lutego 2022 Autor Napisano 18 Lutego 2022 @marcescoWszystkie w akceptowalnych kolorystykach są niestety niedostępne. "Tęczowy szał" jakoś no nie wiem, kwestia gustu a raczej jego braku Jest ktoś w stanie polecić Ghost'a (Lector Essential), Konwa Bike albo Scott'a Scale'a? Pytam o użytkowanie, wrażenia, jakość wykonania, łamliwość - obeznany z kolarstwem kumpel pomimo mojego szczerego zapału odradził Exceed'a "łamią się, aż śmieszne". Ile ludzi tyle opinii, więc chciałbym poznać ich maksymalnie wiele
TheJW Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Godzinę temu, marcesco napisał: Rozmiar XL w dostawie od 3 do 10 dni roboczych. Jakie XL... Na 185 cm tylko i wyłącznie L! Ten kolorowy Exceed jest paskudny. Nic dziwnego, że są na stanie. Zrobili też Luxa w takim malowaniu. Fuj. 52 minuty temu, _thomaso napisał: Jest ktoś w stanie polecić Ghost'a (Lector Essential), Konwa Bike albo Scott'a Scale'a? Pytam o użytkowanie, wrażenia, jakość wykonania, łamliwość 3 sezony na Scale'u RC 900, rama HMF. Zaliczył parę solidnych dzwonów, rama cała. Delikatnie pękł jedynie lakier od naprężeń na łączeniu rury podsiodłowej z górną i górnymi widełkami, ale mam ciężki tyłek, więc miał prawo. Bardzo krótki i sztywny tył, zbiera się aż miło. Aż żal mi się z nim rozstawać, bo to naprawdę świetna konstrukcja, ale...zachciało mi się fulla. ...chociaż pewnie będzie tak, że uznam, iż nie ma sensu go sprzedawać i sobie zostawię.
_thomaso Napisano 18 Lutego 2022 Autor Napisano 18 Lutego 2022 @TheJWU mnie z ciężarem jest podobnie, więc fakt, że twój się nie połamał zachęca mnie do rozglądania się za tym modelem 930 jakkolwiek podobny czy jednak wyścigowy z dwoma zerami to dużo wyższa półka + jest sens ładować się w używanego?
TheJW Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Czy jest sens pakować się w używkę, to Ci nie powiem, bo jeszcze nigdy nie kupiłem używanego roweru. Gdybym miał kupować od samego siebie - powiedziałbym, że tak. Ale ludzie są, jacy są...ściemniają, wciskają kit, byle tylko sprzedać. Mało kto uczciwie powie, co było lub jest do zrobienia. Nie bierz mnie za jakiegoś fanboya marki, ale jeśli chodzi o Scale to mogę dodać, że jeszcze NIGDY nie słyszałem, żeby jakiś pękł. Procalibry - notorycznie, Exceed - zdarzyło się wśród znajomych jakieś niewielkie uszkodzenie. A o Scale nigdy niczego takiego nie słyszałem. Moim zdaniem to bardzo udana rama, zresztą fakt, że od lat nie wprowadzają w niej modyfikacji tylko to potwierdza.
cervandes Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 A co myślą koledzy o Supie 979? W nim to w sumie tylko manetka do zmiany na XT i z czasem tarcze. Reszta wygląda na gotową do jazdy i nawet podstawowe kółka DT Swissa są a nie 'jakieś'.
TheJW Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 A, bo ja o tej FV zapomniałem i się tytułem sugeruję... 🤫 Jak tak, to może jakiejś Almy 2021 poszukać? E...raczej bez szans...
cervandes Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Ja szczerze mówiąc też się zastanawiam czy nie kupić nowego roweru i właśnie taki podobny target mam, tylko rozmiar mniejszy. No i szukam pod siebie, tzn ma być wyposażony albo kompletnie w XT, albo żeby jak najmniej elementów było trzeba wywalić żeby pełne XT osiągnąć... Stąd wzrok skierowany na Superiora.
marcesco Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 W dniu 18.02.2022 o 12:08, TheJW napisał: Jakie XL... Na 185 cm tylko i wyłącznie L! Ten kolorowy Exceed jest paskudny L-ka też była dostępna. Akurat z tych trzech wersji kolorowy podoba mi się najbardziej 😁
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.