Skocz do zawartości

[Kaseta] Największa zębatka kasety mniejsza niż wymagana dla przerzutki

Rhogaal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam przerzutkę XT RD-M772 SGS 9 rzędową. Teoretycznie największa zębatka kasety powinna być w granicach 32-36T. Czy jest możliwe założenie kasety z największą zębatką 25T? Oczywiście łańcuch musi być odpowiednio krótszy, ale czy da się wtedy poprawnie wyregulować przerzutkę?

Napisano

Miałem  xt 9s krótki wózek, ale nie shadow z tego samego okresu i kasetę 11-23, korba 32 i śmigało bez problemu, nauczony życiem proponuję jednak sprawdzić ze starą kasetą ze śmieci jakiegoś serwisu.

PS w dodatku byłem tak zdeterminowany że oswoiłem  z tym zestawem nowy łańcuch 8 rzędowy, po 500 km nawet przestawał dawać znaki trykania.:) tego jednak nie polecam.

Fajne jest jednak coś innego - że jeśli do tego zestawu weźmiesz klamkomanetką  shimano 105 albo wyższą 10s  i kasetę 10s  to to stare XT działa na 10 ce !  Byle nie Tiagra - ma inny skok.

Napisano

Z 28T działa już słabo. Z 25 pewnie będzie jeszcze gorzej. Wraz ze zużyciem łańcucha vędzie też działać coraz gorzej (ospałale i nkezdecydowane przerzucanie w zakresie największych koronek).

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeśli ma to działać słabo to odpada.

Może doradzicie mi jakieś inne rozwiązanie? Mam road plusa (Trek Domane), oryginalnie na Sorze R3000 z kasetą 11-32T. Zakładam do niego opony 38c i robi jako lekki gravel. Zmieniłem przerzutkę na wspomnianego XT, żeby łańcuch tak nie stukał o ramę (dużo mocniejsza sprężyna). Jak jadę w góry to zakładam kasetę 11-36T, nawet łańcuch wystarcza. Więc z setupu gravelowego jestem zadowolony, ale zoptymalizowałbym trochę konfigurację szosową. Konkretnie chciałbym mieć trochę bardziej gęste przełożenia, więc dlatego pomyślałem o kupnie kasety 12-25. Zmiana kasety i łańcucha nie była by problemem, nie robię też tego codziennie. Ale zmiana przerzutki przy zmianie konfiguracji szosa-gravel to już trochę za dużo, szczególnie, że przez inne prowadzenie linki różnica w potrzebnej długości linki sięga 10 cm. Macie jakieś propozycję na polepszenie konfiguracji szosowej czy musze zostać z kasetą 32T? Wiem, najlepiej przejść na napęd 11-rzędowy i mieć wszystko na raz, ale mnie nie stać :)

Napisano

Zobacz kasety juniorskie , przeszukaj internety Shimano, 13-29, 14-28 albo inne kompromisy,  tu masz Miche:

https://www.probikeshop.com/en/gb/miche-cassette-9s-shimano/71239.html

Abo okleić ramę i wrócić do Sory, moja starszy typ jest niezniszczalna, ale chyba nie obsłuży więcej niż 32 :)  Natomiast moje XT na 9 nie miało jakiejś specjalnie silnej sprężyny, mam też i szadowa, leży  na szafiei nie bardzo pamiętam czy rzeczywiście był mocniejszy, jedno jest pewne Szadow jest mega łatwy do zmielenia na gałęzi i gnie się w wielu płaszczyznach, nawet w domu nie udało mi się jednego podoginać.   Polecam szybko reagować na patyki i nie latać po latających spod kół większych kamieniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...