Skocz do zawartości

[szprychy] Pękające szprychy.

drajwer112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 31.10.2021 o 22:32, drajwer112 napisał:

Tak, a zaraz wywale w ten rower wiecej niz za niego zaplacilem.

.....to znaczy że masz tandetny rower i każda jego naprawa będzie na poziomie zakupu. Chcesz jeździć i mieć niezawodne komponenty zainwestuj w lepsze bebechy niż seryjnie. 

Piszesz że koło ma wolnobieg i jest pod tarcze?? Szukaj koła które będzie miało aluminiowy korpus piasty - to takie minimum.

https://www.######.pl/pl/products/kolo-tylne-26-piasta-xmx-a208qr-lozyska-maszynowe-pod-hamulec-tarczowy-na-wolnobieg-nakrecany-obrecz-stozek-szprychy-czarne-77886?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN&gclid=EAIaIQobChMIpbauxov58wIVERd7Ch3jqAISEAQYAyABEgJKsPD_BwE

Posłuchaj kolegów, tutaj niektórzy mają wieloletnie doświadczenie w budowaniu/odbudowywaniu/naprawianiu rowerów.  Ja osobiście też optowałbym za kołem pod kasetę. 

PS

Zrób nam fotę sprzętu, bo czasem sensowniej jest kupić fajną retro używkę za 500 zł niż pchać kasę w kiepską konstrukcję.

Napisano

Zapewne tak, ale ja na szczęście tego roweru na zjazdach nie używam, bo raczej bym teraz z wami nie pisał. Póki co mój cel to zrobić z niego "ludzi". Byle następny sezon pojeździł. Niestety mialem bardzo mały budżet i nie wiedziałem w co się pakuje. Moja wiedza była na poziomie " wiem co to przerzutki", a potem się zaczelo to i tamto i sie w tym temacie rozeznało jakoś. Gdzieś o tym wspominałem i też mi pisali, że ten rower to tak zwany gruz.

Napisano

Panowie, z ciekawosci spytam, która przerzutka jest lepsza, tx czy ty? Tx jest tańszy, nie chce zmieniać, ale gdyby przyszedł czas na zmianę (np. skrzywiony wózek) to czy ta tx była by dobrym tańszym zamiennikiem?

shimano-tourney-rd-tx800-2-136922-f-sk6-w1550-h1080.png

PRZERZUTKA-TYLNA-SHIMANO-TOURNEY-6-7-rz-RD-TY300D.jpeg

Napisano

Dokładnie, wsadźmy do roweru za 1000zl z manetkami 7 rzedowymi do wolnobiegu 7 rzędowego xt'ka... Nie no :)

Spytałem tylko z ciekawosci. Czyli co panowie, wymieniać koło najlepiej na takie z kasetą jak budżet pozwoli? 

Skoro ulepszać rower, to ulepszać. Warto wymienić przedniego TZ na tego tourneya? Niewiele więcej kosztuje, a nie powiem ten tz to szrot. Patrzę na turneje bo nie potrzebuje xt ani altusa.

thumb_d_gallery_base_b4213768.jpg

pobrane.jpeg

• Mod Team
Napisano

@drajwer112 uwierz, że Altus jest znacznie lepszy od dowolnego Tourneya. To pierwszy model Shimano, który nie jest zrobiony z plastiku.

Ponadto w takim przypadku zastanowiłbym się nad używaną Dwórką, którą można dostać często w cenie niższej niż współczesny Tourney.

Napisano

@drajwer112 napisz dokładnie co to za model tego Storm-a. Trzeba się mu przyjrzeć z bliska.

Co do przerzutek- nic co ma w nazwie TZ 😉 

10 godzin temu, bogus92 napisał:

Altus jest znacznie lepszy od dowolnego Tourneya. To pierwszy model Shimano, który nie jest zrobiony z plastiku.

zdecydowanie lepszy wybór, (wersja na 7b) ,choć bez plastiku to dopiero Deorka ta od 9s 😉

Napisano

Wiem, że altus jest znaacznie lepszy.

@woojj Problem w tym, że tego roweru na internecie nie znajdziesz. Jeśli wpiszesz jego nazwę (storm rapid) to wyświetlą się rowery z:

-totalnie innym kolorem

- innym osprzętem 

WIem, bo próbowałem go kiedyś znaleźć. Jak nie przerzutki inne, to manetki, a jak nie to to korba, to znowu coś innego.

Napisano

Właśnie hamulce tak średnio. Nie zwracajcie uwagi na te kółka. Nie posiadam innych zdjęć i nie mam możliwości zrobienia nowych.

http://imgur.com/a/WJsLAnF

A co do amora, jak możesz zauważyć, to nie jest amortyzator. To ma wyglądem amortyzator przypominać, bo działaniem nie.

Na nakrętkach, które nie odgrywają żadnej roli jest napisane "MODE". Atrapa ważąca 2 kg która kompletnie nic nie daje.

Napędu też nie mam zdjęć. Przerzutka tylna: Tourney

Przednia: tourney tz

Korba: Cyclone 3 blaty

Wolnobieg 7rz (jakiś shimano, bo widnieje na nim napis, który ledwo co widać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...