Skocz do zawartości

[Wymiana hamulców] z Tektro HD-M285 na coś lepszego.

Szym3kSzym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Szym3kSzym3k napisał:

Tylko, że ta zawleczka to mały minus hamulców Shimano i tyle

A wg mnie to bardzo dobre rozwiązanie. Zobacz jaki głupi patent jest w SRAM Level T. Odskoczy Ci taka mała blaszka i szukasz... .

Napisano

Póki co się na nich nie zawiodłem. W każdym razie napisałem do Shimano i odpisali że będzie pasowało. Jutro zamawiam. Wybór padł na Shimano, do Magury zniechęciły mnie trudności w serwisowaniu. Tak jak napisaliście - i tak będę zadowolony bo w porównaniu do tego co mam teraz to przepaść.

Napisano

@Dokumosaa powiedz mi jeszcze proszę, czy jest manetka która by była kompatybilna z moją przerzutką RD-M7000 Shadow Plus 11-S a zrzucała po 2 zębatki i układała się ładnie z hamulcem m6120? I czy brać manetkę z obejmą do tych hamulców?

• Mod Team
Napisano

Ja bym tylko kupił dobre klamki. Najtańsze znośne klamki to br m501. to najniższy model z servo od shimano. Połączyć to z zaciskami tektro, klockami swiss albo innymi dobrymi i hamulec na pewno będzie bezawaryjny. Będzie miał tez dobra modulacje i siłę. 

Napisano

Hamulce wymienione. W końcu padło na 2 x M6120. Czy dobrze czy nie już nie chcę nad tym myśleć. Zdecydowała prostota w serwisowaniu względem hamulców Magur.

Manetka od przerzutki jest stara i rzeczywiście wymusza niekomfortowe ułożenie kciuka więc potrzebna będzie jej wymiana.

I teraz pytanie (pewnie do @Dokumosa) czy jeżeli wezmę manetkę z obejmą M5100 to nie będzie też ciasno? Chodzi o to, że dźwignie obecnej manetki zachodzą na gripa i praktycznie dotykają kciuka. Czy to samo nie będzie się z M5100 z obejmą?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wpiszę coś od siebie. Miałem cztery tłoki sram guide RS, były ok. Ale właśnie zmieniłem na shimano BR-M6100. Te hamulce są super. Mega wygodne, krótki skok klamki, oryginalne okładziny żywiczne na tarczach 203/180. I to mi wystarcza. Latam duże hopy, zjazdy, ściany, te hamulce są absolutnie wystarczające do mojej dosyć ostrej jazdy, a jak czytałem do twojej spokojnej to wystarczą w zupełności. Mój kolega ma czterotłoczkowe BRMT520 i tez są dobre. Jeszcze czterotłoczkowe Shimano najtańsze to Shimano Acera BR-MT420. Stosowane do elektryków. Nie wiem jak one działają ale takie hamulce są.

I jak hamulce to tylko shimano. Jeździłem na sram, hayes, avid, magura i Shimano. Shimano od modelu deore to bajka.

Napisano
W dniu 10.09.2021 o 21:07, chudzinki napisał:

Zobacz jaki głupi patent jest w SRAM Level T. Odskoczy Ci taka mała blaszka i szukasz...

Przecież ta mała blaszka to tylko dodatkowe zabezpieczenie dla śruby... ;) Jak odskoczy to odskoczy i tyle.

Napisano
W dniu 19.09.2021 o 22:08, Szym3kSzym3k napisał:

Hamulce wymienione. W końcu padło na 2 x M6120. Czy dobrze czy nie już nie chcę nad tym myśleć. Zdecydowała prostota w serwisowaniu względem hamulców Magur.

Manetka od przerzutki jest stara i rzeczywiście wymusza niekomfortowe ułożenie kciuka więc potrzebna będzie jej wymiana.

I teraz pytanie (pewnie do @Dokumosa) czy jeżeli wezmę manetkę z obejmą M5100 to nie będzie też ciasno? Chodzi o to, że dźwignie obecnej manetki zachodzą na gripa i praktycznie dotykają kciuka. Czy to samo nie będzie się z M5100 z obejmą?

Manetki M5100 na obejmę pasują na swoje miejsce do klamek m6100 (z kompletu od m6120) więc pomiędzy obejmę i podparcie kierownicy na kłamce.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 13.09.2021 o 21:24, Puklus napisał:

Ja bym tylko kupił dobre klamki. Najtańsze znośne klamki to br m501. to najniższy model z servo od shimano. Połączyć to z zaciskami tektro, klockami swiss albo innymi dobrymi i hamulec na pewno będzie bezawaryjny. Będzie miał tez dobra modulacje i siłę. 

Odkopię temat. Faktycznie tyle wystarczy?

Czytam właśnie że Tektro jest kompatybilne z Shimano, nigdy tego nie mieszałem.  A mam tych hamulców (M275, M285) parę, proste i bezawaryjne, myślałem czy by ich nie wzmocnić klockami półmetalicznymi i ewentualnie lepszymi tarczami, te Tektro (bo to chyba wina tarcz) strasznie hałasują podczas hamowania. Jakby dorzucić jeszcze krótką klamkę - wypas. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...