Skocz do zawartości

[Rękawiczki] na Rower bez palców

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dziś po przejechaniu 70 kilometrów pojawił się problem,miedzy dłonią a nadgarstkiem poczułem coś w rodzaju ,,Prądu"czuły punkt ,uczucie nie do przyjęcia przechodzące wzdłuż ręki w kierunku barku.

w związku z tym postanowiłem zakupić rękawiczki bez palców.Tylko sam nie wiem jakie.Zależy mi na tym aby były bardzo wygodne  i miękkie.

Może posiadacie coś sprawdzonego?Dajcie znać,czekam na wasze propozycję,pozdrawiam.

Napisano

Przerobiłem ich trochę. Te z Ali to padaki, na początku też się nimi jarałem, po 4k km i 3-4 praniach rozpadają się jak z papieru.

Od 2 sezonów Chiba Bioxcell PRO ( wcześniej kilka innych niby renomowanych ) i to są te o jakie chodziło.

Napisano
1 godzinę temu, Sansei6 napisał:

Ja mam takie - Chiba GEL PREMIUM takie żółte żarówiaste.... 

Chiba Gel Premium z tym że wybrałem czarne,we wtorek będę testował,dzięki za podpowiedź.P.S.Fakt tanie nie są

Napisano

Mam nadzieję że się mylisz,aczkolwiek pewności nie mam,nigdy nie używałem łapek to będą moje pierwsze,no i zobaczę czy jest lepiej jak nie pomoże to będę dalej myślał,a co do pozycji to jaka jest odpowiednia?,recepta może jakaś?

Napisano

Ja tam idę do pierwszego z brzegu marketu i biorę te co mają, zwykle koszt <30 zł. I też są miękkie, wygodne i nic nie boli. Wytrzymają z rok czy dwa i biorę następne. Przy okazji sprawdzają się też w górach przy jakichś łańcuchach.
Ale ból w ręce to raczej faktycznie nie będzie od rękawiczki. Kup gripy Ergona albo podobne i to Ci pewnie więcej da.

Napisano

Na drętwienie dłoni rękawiczki raczej nie pomogą, trzeba gdzie indziej szukać przyczyn. Natomiast dobre rękawiczki warto mieć bo diabeł tkwi w szczegółach. China gel premium są extra, używałem, potwierdzam. Tańsza wersja grl comfort też bardzo przyzwoita. Obecnie ujeżdżam ziener crave, zadowolony jestem. Trudno mi to wytłumaczyć ale w krótkich jeżdżę tylko MTB, na szosie nawet latem używam długopalczastych :)

Napisano

Jeśli drętwieją palce powodem mogą być też przeciętne gripy, ewentualnie coś neurologicznego, brak rozgrzania. 

Napisano

No to wypowiem się "pod prąd" ale co tam. Drętwiały mi palce i kupowałem rękawiczki z żelem (różne i wiele modeli). Niestety problem nie znikał a czasem nawet był bardziej uciążliwy. Doszedłem do wniosku, że im więcej żelu tym większy ucisk w miejscu, gdzie on jest wszyty. Przeszedłem na rękawiczki bez żelu - mają jedynie wszyte wzmocnienia w miejscach newralgicznych. Zmieniłem gripy na grubsze i bardziej mięsiste. Poza tym największy wpływ miała pozycja na rowerze. Wzmocnienie gorsetu mięśniowego + takie ustawienie pozycji aby nie zawieszać całego ciężaru na rękach.

Napisano
12 godzin temu, KSikorski napisał:

Obawiam się że problem nie tkwi w rękawiczkach. Zmiękczając połączenie dłoń-kierownica nie wyeliminujesz nacisku na nerw wynikającego z niewłaściwej pozycji na rowerze.

Zgadzam się; włożyłem pod owijkę warstwę taśmy żelowej, jest dość miękko. Rękawiczki z wkładkami żelowymi (z Deca) i - po kilku godzinach ręce drętwieją. U mnie ewidentnie kierownica do regulacji.

1 minutę temu, Eathan napisał:

ustawienie pozycji aby nie zawieszać całego ciężaru na rękach.

Coś w tym duchu już czytałem, żeby nie blokować na sztywno rąk na kierownicy.

Napisano

Jest tez kwiestia przyzwyczajenia. Mnie po przejsciu z prostej kierownicy na baranka, dłonie drętwiały przez ponad 500km, potem przeszło. Pierwszym działaniem było kupienie rękawiczek :D. Cięzko powiedzieć czy to pomogło, czy skróciło okres przyzwyczajania dłoni do innego chwytu. Tak czy inaczej przyzwyczaiłem się do rękawiczek, zdecydowanie poprawiają siłe chwytu, więc używam do tej pory.
Takie: Rękawiczki rowerowe GiYO rękawice rower M 4 kolory 10569234931 - Allegro.pl, po 6tys. km wciąż są dobre. Trochę wyblakły w praniu.

U mnie o tyle to było uciązliwe i zabawne, że nie mogłem absolutnie używac pałeczek do jedzenia, i to nawet jak nie jeżdziłem dwa, trzy dni :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...