Midimaniak Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Witam, mam okazję kupić Merida speeder 300.Z przodu ma tylko jedną tarczę. Z opisu wynika, że z tyłu ma 11 (11-32). To link do takiego modelu: https://www.merida-bikes.com/en-gb/bike/76/speeder-300 Moje pytanie brzmi: czy można przerobić taki rower, żeby miał z przodu dwie zębatki? Czy to będzie wymagało przerobienia tylniej? Jaki zestaw będzie pasował, czyli jaką korbę musiałbym kupić, żeby pasowała do tego roweru? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam Jaro
Mihau_ Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 4 godziny temu, Midimaniak napisał: Moje pytanie brzmi: czy można przerobić taki rower, żeby miał z przodu dwie zębatki? Kwestia tego czy da się zamontować przerzutkę (przekrój rury) i jest jak poprowadzić linkę. Biorąc pod uwagę, że speedery wychodziły też z dwoma blatami nie powinno być problemu. 4 godziny temu, Midimaniak napisał: Czy to będzie wymagało przerobienia tylniej? Raczej nic nie będzie trzeba robić 4 godziny temu, Midimaniak napisał: Jaki zestaw będzie pasował, czyli jaką korbę musiałbym kupić, żeby pasowała do tego roweru? Ogólnie to każdą korbe można dopasować. Jednak żeby było najtaniej (czyli żeby został obecny suport) potrzebujesz czegoś od sram
woojj Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 4 godziny temu, Midimaniak napisał: Moje pytanie brzmi: czy można przerobić taki rower, żeby miał z przodu dwie zębatki? Ja świadomie w każdym rowerze idę w taki zestaw (1xx), bo ładniej prościej i bezproblemowo. Zacznij jeździć, a zobaczysz jak jest fajnie. Coś mi się wydaje że za dużo forum a za mało jazdy. Czego ci tam brakuje??? Przerobić można wszystko tylko czasami taka zmiana nie wiele wnosi oprócz wywalonej kasy.
zekker Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Patrząc po zdjęciu, to może być problem z montażem przedniej przerzutki. Zdaje się, że brak mocowania pancerza linki, rura ma jakieś przetłoczenie w miejscu gdzie by weszła przerzutka. Jest jeszcze kwestia jakie zębatki mają tam wejść i czy się zmieszczą. Ewentualnie czy linia łańcucha nie będzie jakaś dziwna. 2 godziny temu, woojj napisał: Zacznij jeździć, a zobaczysz jak jest fajnie. Nie jest fajnie. Rozpiętość przełożeń możesz regulować tylko kasetą. Kwestia zastosowania, np. do miasta może być ok, na płaskie trasy też ale wjazd w teren lub bardziej górzystą okolicę i te 44/42 może być za twardo. Ja w fullu mam 32/11-50, brakuje mi szybszego przełożenia, przy zachowaniu lekkich na podjazdach. Chętnie wstawiłbym z przodu 36z ale nie zmieści się.
woojj Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 @zekkertyle że na szosie 1:1 to miękko. Niższe opory toczenia i mniejsza średnica koła .
zekker Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Kwestia nogi i górek. W mieszczuchu mam piastę 8 biegową, najlżejsze przełożenie mam właśnie w okolicach 1:1. 10% nachylenia jest już dosyć męczące, powyżej 15% trzeba mieć już solidne kopyto. Ze sklepu do domu wolę na około jechać niż katować się na 12%. Jest co prawda cięższy mniej więcej dwukrotnie od tej Meridy ale wątpię, żeby to dawało aż takiego kopa, że te 10% nachylenia to nic. Na średnicy w porównaniu do fulla wychodzi mi, jakieś 7% - różnica jednego biegu lub nawet mniej. Napędy 1x są obecnie wystarczająco dobre, żeby dało się w miarę na nich jeździć ale daleko im do doskonałości. Praktycznie nie dają swobody w doborze rozpiętości i stopniowania przełożeń. Przodem tylko przesuwasz całość na szybsze lub lżejsze, jak tył poszerzysz, to siada stopniowanie. W rowerach terenowych często rama jest przeszkodą, żeby włożyć większą zębatkę. Jednocześnie kasety mają nadal zbyt małą rozpiętość, żeby dało się spokojnie w terenie podjeżdżać, a równocześnie móc dokręcić na asfalcie >40km/h. A są jeszcze problemy z dużym przekosem. Łańcuch złapie trochę piasku i na najlżejszych przełożeniach mam koncert chrobotania. Zębatki są poddawane dodatkowym siłom ścinającym. Przy napędach 2x, 3x łańcuch lepiej się układał. Dla mnie 1x11, 1x12 to jakiś sensowny kompromis w bardziej grawitacyjnych odmianach. Dają możliwość swobodniejszego projektowania ram i są już na tyle szerokie zakresy, że idzie tego używać. Jednak pchanie tego wszędzie i do wszystkiego, to według mnie ślepa uliczka, marketingowa moda.
woojj Napisano 2 Marca 2021 Napisano 2 Marca 2021 Piszesz elaborat.....a tu o fitness się rozchodzi. Szybko i zrywanie ma być. Nie ma co w to mieszac MTB jak i szosy. Jak pogodzić w polemice chęć posiadania 500 procent z używaniem ledwie 300??
Midimaniak Napisano 2 Marca 2021 Autor Napisano 2 Marca 2021 Dzięki koledzy Jeśli dobrze rozumiem: warto mieć z przodu dwa blaty bo jest większa elastyczność, szczegolnie na stromiznach, albo jak sił brakuje. Ja chyba będę tego używał. Teraz mam starą DEORE 3x9 i dość często używam średniego biegu z przodu. Tej najmniejszej zębatki z przodu to prawie wcale. Ale jeśli chodzi o przerabianie to jest trudne i może być kosztowne, bo nie wiadomo jak dokładnie to będzie chodziło. Czyli szukam, czegoś co już ma fabrycznie 2xx. Dobrze zrozumiałem Wasze sugestie?
woojj Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 @Midimaniak nic jak dotąd nie piszesz do czego ci ten rower potrzebny. Gdzie jeździsz ??? Ta Merida ma kasetę 11-42 więc zakres jest taki sam jak w szosie z 2xx z kasetą 11-28. A jeśli ci to nie pasuje do kup wersję z podwójną korbą. Pamiętaj że na szosie i tak jeździsz tak jakbyś miał 1xx, młynka używasz tylko w górach i na naprawdę dużych stromiznach. Tutaj ten młynek masz wrzucony na kasetę. I jeśli nie trenujesz jak zawodnik (mityczne dziury w kasecie) to takie rozwiązanie jest bardzo przyjemne w jeździe.
zekker Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 9 godzin temu, woojj napisał: Piszesz elaborat.....a tu o fitness się rozchodzi. Szybko i zrywanie ma być. Nie ma co w to mieszac MTB jak i szosy. Jak pogodzić w polemice chęć posiadania 500 procent z używaniem ledwie 300?? No ale autor nadal nie pisze jak i gdzie jeździ. Te 300% w piaście jest na miasto i jest sporym kompromisem między swobodą podjazdów, a możliwością dokręcenia na lekkich spadkach. Chętnie bym tam widział ze dwa biegi więcej, tak żeby z młynkiem zejść w okolice 0,8, a blatem dojść w okolice 3,5. 400% piasta była by już całkiem fajna, 500% na samo miasto to już lekka przesada. A w MTB te 450% to ciut mało, 500% byłoby przyjemniejsze. No i tutaj właśnie wychodzi kwestia zastosowania. W pewnych ujdzie 300% rozpiętości, w innych 500% może być mało. 9 godzin temu, Midimaniak napisał: Teraz mam starą DEORE 3x9 i dość często używam średniego biegu z przodu. Przelicz jakich przełożeń używasz teraz, a jakie da nowy napęd. Taka stronka może być pomocna: http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,32,42&RZ=11,12,14,16,18,21,24,28,32&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=ratio&GR2=DERS&KB2=42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36,42&UF2=2215 Porównałem zgadując co masz, z tą Meridą. Jeżeli w korbie będzie zębatka 42 zamiast 44, to zakres praktycznie pokrywa się z obecnym sprzętem bez najmniejszej zębatki. Z fabryczną 44 będzie około 5% ciężej/szybciej. Jeżeli ie czujesz braków w obecnym napędzie, to ta Merida tego nie popsuje.
woojj Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 Widzisz .....zgadzam się z tobą....wszystko zależy od ELI. Eli będą góry ....... Tak na poważnie 90 % ludzi sadzi się na napędy o super szerokim zakresie i ich kompletnie nie wykorzystuje. Zajechana jedna zębatka w korbie i 2 na kasecie ;-((( Ja obecnie mam 28 z napędem 309% i na wyżynie śląskiej się sprawdza świetnie 40-11/34(9) Jest to mój ulubiony wszędołaz.....czasem może dołożę coś na miękko w kasecie (36 ?) ale ogarniam tym moje wszystkie pobliskie rejony leśno szosowe. Nie będę udawał że ze mnie sprinter i będę pociskał 70 km/h choć czasem za autobusem ;-))) Ta meridka ma prawie 400% - styka na szosie.
zekker Napisano 3 Marca 2021 Napisano 3 Marca 2021 Tylko ta większość to jeździ wkoło podwórka, do parku, po mieście, a nie w teren, czy szybszą trasę asfaltami. Mieszczuchem po płaskim najczęściej jeżdżę na biegach 5, 6 i 7. 4 służy mi tylko do płynnego startu (od 5 w górę przy ostrzejszym depnięciu potrafi piasta przeskoczyć). Gdybym poruszał się wyłącznie po dolnym tarasie Trójmiasta, to pewnie wystarczyłaby mi piasta 3 biegowa. Sęk w tym, że mamy tutaj górny taras, dzielnice i osiedla na wzgórzach morenowych, wznoszących się na wysokości przekraczające 100mnpm (względne po kilkadziesiąt metrów). Podjazdy są 7-10%, trafiają się 12%, ewentualnie na około może nie przekroczy się 5% ale kilometrów się dokłada. Z tych kilku biegów po płaskim robi się wykorzystanie całego zakresu, a i tak jeszcze brakuje i przydałoby się szerzej. Jeżeli wjedzie się do lasu, to już można spokojnie wykorzystać pełny zakres napędu 3x. Górki niskie, bo po kilkadziesiąt metrów względnej wysokości ale stromizny im nie brakuje. Obecnie finalizuję składanie napędu 2x10, 28-42/11-42, 570% i myślę, że się nie będzie marnował. Będzie czym podjeżdżać w lesie i czym dokręcić na asfalcie w dół. Czy to się sprawdzi czas pokaże, najwyżej będę zmniejszał różnicę w korbie.
nctrns Napisano 4 Marca 2021 Napisano 4 Marca 2021 Przerzutka tam spokojnie wejdzie, bo na tej samej ramie merida oferuje/oferowała rowery z dwoma blatami. Ale nie wiem czy Apex obsłuży dwa blaty.
Midimaniak Napisano 4 Marca 2021 Autor Napisano 4 Marca 2021 Porównałem dwie opcje na podanej przez kolegę ZEKKER stronie. Wyszło tak: http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,32,42&RZ=11,12,14,16,18,21,24,28,32&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=ratio&GR2=DERS&KB2=42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36,42&UF2=2215 Ale nie będę udawał znawcy. Nie do końca wiem jak to czytać. Ciekawy jestem jak oceniacie to porównanie..? Z tego co rozumiem w tym porównaniu, to w obecnej opcji jaką mam 3x9; 26/36/48 tył:11-28 to sporo biegów się pokrywa. tych najwolniejszych prawie wcale. Jeżdżę głównie po drogach asfaltowych, trochę niewielkich wzniesień, ale ogólnie dość dość płasko. Zresztą wklejam moją ostatnią traskę, bo nie wiem co dla Was jest płasko a co stromo Z tego co piszecie zastanawiam się czy ta opcja 1x11 meridy nie wystarczy dla mnie... Mam tylko obawy o których też pisał Zekker: mała swoboda w rozpiętości i duże skosy łańcucha. Z tego co piszecie to przrobienie na dwa biegi z przodu jest ryzykowne a kupno roweru z jednym też To ma być rower na dłużej i wolałbym się nie wpakować.
woojj Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 5 godzin temu, Midimaniak napisał: Z tego co piszecie zastanawiam się czy ta opcja 1x11 meridy nie wystarczy dla mnie... To jest właśnie sedno używania 1xx. Wozisz mniej żelastwa, bo większość biegów sie dubluje. W tym zestawieniu masz napęd przesunięty w kierunku szybkich przełożeń, co w twojej okolicy sprawdzi się świetnie. Cały szkopuł z napędami 1xx polega na zestrojeniu ich pod siebie, ale jeśli to umiejętnie zrobisz będziesz doceniał każdą chwilę z jazdy na tym napędzie. 6 godzin temu, Midimaniak napisał: Mam tylko obawy o których też pisał Zekker: mała swoboda w rozpiętości i duże skosy łańcucha. Nie ma obaw skrajne przekoszenie łańcucha bywa rzadkie, zresztą jako użytkownik od ładnych kilku lat- nie ma to znaczenia ani w jeździe ani szybszym wyciągnięciu łańcucha. Nie jest to na tyle znaczące abym to zauważył.
zekker Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 7 godzin temu, Midimaniak napisał: Porównałem dwie opcje na podanej przez kolegę ZEKKER stronie. Wyszło tak: http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,32,42&RZ=11,12,14,16,18,21,24,28,32&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=ratio&GR2=DERS&KB2=42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36,42&UF2=2215 Ale nie będę udawał znawcy. Nie do końca wiem jak to czytać. Ciekawy jestem jak oceniacie to porównanie..? Z tego co rozumiem w tym porównaniu, to w obecnej opcji jaką mam 3x9; 26/36/48 tył:11-28 to sporo biegów się pokrywa. tych najwolniejszych prawie wcale. Jeżdżę głównie po drogach asfaltowych, trochę niewielkich wzniesień, ale ogólnie dość dość płasko. Źle link wkleiłeś, jest to co ja ustawiłem, a nie co opisujesz. Trzeba kliknąć na dole z lewej, żeby wygenerował się z aktualnymi ustawieniami (nie patrzyłem na rozmiary opon): http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=26,36,48&RZ=11,12,13,14,16,18,21,24,28&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=ratio&GR2=DERS&KB2=44&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36,42&UF2=2215 Nie mam za bardzo teraz czasu się rozpisać. Przemyśl na jakich najlżejszych i najszybszych przełożeniach jeździsz i jak często z nich korzystasz. Na których najczęściej jeździsz. To da podstawę do oceny czy nowy napęd spełni oczekiwania, czy będzie mu czegoś brakować.
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 8 godzin temu, Midimaniak napisał: Zresztą wklejam moją ostatnią traskę, bo nie wiem co dla Was jest płasko a co stromo Wygląda na to, że to może nie płaska ale na pewno nie górska trasa asfaltem. Napęd z tej Meridy powinien wystarczyć. Na korbie 44 dokręcisz do 60 km/h na zjazdach a na przełożeniu 44/42 zrobisz te podjazdy spokojnie. Faktem jest, że jeżeli jeździsz trochę bardziej ambitnie, pracujesz nad kadencją to napęd szosowy - z mniejszymi dziurami w przełożeniach (gęściej zestopniowaną kasetą) i z dwoma blatami z przodu byłby lepszy ale ten z Meridy wystarczy jeżeli się nie spinasz. Stopniowanie przełożeń będziesz nieco mniej gęste niż takie do jakiego jesteś przyzwyczajony w swojej kasecie. PS: Czy na swoich trasach używasz najbardziej miekkich biegów (młynka - najmniejszej zębatki z przodu) ?
Midimaniak Napisano 5 Marca 2021 Autor Napisano 5 Marca 2021 Najmniejszej zębatki z przodu prawie wcale nie używam. Baaardzo sporadycznie, ale nawet wtedy to tylko z wygody, bo mógłbym się obejść bez niego. Po prostu czasami zamiast z tyłu wrzucać kilka biegów na kasecie wolę z przodu zrzucić jeden bieg i mam miekki bieg. Ale spokojnie obejdę się bez tej młynka z przodu. Ale ze średnią to co innego. Na każdej trasie zdarza się kilka razy ją wykorzystać. na tylniej wtedy na stromych odcinkach używam tych największych zębatek. Z kolei z góry czasami korzystam z najszybszego biegu. Czyli na dużej i średniej zębatce z przodu wykorzystuję cały zakres na kasecie. Czyli w praktyce używam teraz 18 biegów. Małej z przodu mogłoby nie być Ale bardzo dziękuje Wam za komentarze. Miło jest się czegoś nauczyć
wkg Napisano 5 Marca 2021 Napisano 5 Marca 2021 No to ta Merida wystarczy. Choć ze względu na stopniowanie wolałbym dwa blaty ale tu już każdy ma swoje preferencje.
zekker Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Można przymierzyć się do kasety 11-36. Wtedy najwolniejsze przełożenie będzie na poziomie obecnej środkowej, a będą mniejsze różnice na najmniejszych zębatkach. Przy kasecie 11-42 może być niewygodna dziura na najszybszych przełożeniach, tak jakby przy obecnym napędzie z 6 dać od razu na 8 (przy zębatce 44, po wstawieniu 48 jak z 7 na 9). Do zastanowienia się jeszcze jak wypadną najszybsze przełożenia. Podstawowo Merida ma wolniejszy napęd o jeden bieg. Kwestia z jakimi prędkościami zwykle jeździsz, jakie maksymalne uzyskujesz. Podobnie jak z młynkiem, czy często korzystasz z najszybszych przełożeń.
safilo Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 W dniu 5.03.2021 o 07:01, woojj napisał: To jest właśnie sedno używania 1xx. Wozisz mniej żelastwa, bo większość biegów sie dubluje. W tym zestawieniu masz napęd przesunięty w kierunku szybkich przełożeń, co w twojej okolicy sprawdzi się świetnie. Może się dołączę bo niestety irytują mnie poczynania producentów rowerów :P Jak najbardziej warto mieć więcej niż jedną z przodu a niestety ostatnio coraz trudniej o takie rozwiązanie. Dlaczego mnie się to nie podoba? Jak to mówią producenci osprzętu korba z jedną tarczą jest przeznaczona raczej dla zawodników. Dobierasz wielkość tarczy do profilu wyścigu. Większość rowerzystów raczej zawodnikami nie jest i rower powinien być bardziej wszechstronny. Przykładowo ja w swojej okolicy mam górki dochodzące do 400 metrów. W lesie dość dużo piachu... I teraz na swoim starym rowerze (koła 26") gdzie przednia największa tarcza miała 48 zębów mogę dość szybko przejechać wybraną trasę - wjeżdżając w teren leśny zrzucam na środkową.. w górach natomiast jadę na najniższej. Dlaczego nowe rowery nie mogą być tak wszechstronne? Mam kupić drugi rower by jeździć w swojej okolicy? NONSENS....
chudzinki Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 To tą 400-metrową górkę pokonasz 5 sek dłużej i w lesie już nie będziesz miał problemów z napędem 1x 😂.
wkg Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 Właśnie o to chodzi Nowy sezon - nowy rower, nowa trasa - nowy rower, byle byc trendy. A ludzie łykają ten przekaz jak młode pelikany No i do tego PressFit - obie technologie zmniejszają koszty producentom a nabijają nam, co dosyć oczywiste.
some1 Napisano 6 Marca 2021 Napisano 6 Marca 2021 4 godziny temu, safilo napisał: I teraz na swoim starym rowerze (koła 26") gdzie przednia największa tarcza miała 48 zębów mogę dość szybko przejechać wybraną trasę - wjeżdżając w teren leśny zrzucam na środkową.. w górach natomiast jadę na najniższej. 48? To co tam masz na najmniejszej tarczy i kasecie?
zekker Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Może wolnobieg z najmniejszą 14? W takim przypadku 38/11 jest już szybsze. Choć mam wątpliwości czy fabrycznie była 48, do górali przeważnie dawali 22-32-42, wtedy już 34/11 będzie szybsze. W zasadzie to 11-42 z przednią 33 zakresem pokrywa się z 14-28 22-32-42. Także przejście z wolnobiegu na 1x pod kątem zakresu jest bezbolesne, gorzej ze rozstawieniem przełożeń.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.