BuyBike Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Witam, mam pytanie, czy do starej , zużytej kasety (dość znacznie) ułoży się jeszcze jakiś miękki łańcuch? Mam napęd 8 rzędowy. Pozdrawiam
Garlock Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Raczej nie. Łańcuch to stal nie guma. "Miękki" co najwyżej będzie się szybciej wycierał. Ale nowy łańcuch założony na wytartą zębatkę nie będzie z nią chciał współpracować bez względu na rodzaj użytej do niego stali.
BuyBike Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 ktoś mi kiedyś opowiadał, że kiedyś miał zużytą kasetę, tak, że łańcuch po niej skakał. założył na nią nowy łańcuch shimano UG51 i ten łańcuch na początku przeskakiwał, ale potem wyciągnął się tak szybko, że dopasował się do kasety.
m0d Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 8-rzędowa kaseta nie kosztuje majątku, kup nową i po sprawie a nie jakieś "miękkie łańcuchy" :p
Garlock Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 19 minut temu, BuyBike napisał: miał zużytą kasetę, tak, że łańcuch po niej skakał. założył na nią nowy łańcuch shimano UG51 i ten łańcuch na początku przeskakiwał, ale potem wyciągnął się tak szybko, że dopasował się do kasety Gdyby to było takie proste, to nikt by nie wymieniał łańcuchów, tylko czekał aż kaseta się zetrze, tak że już nie będzie na niej zębów. Tak jak napisał @m0d kup nową kasetę i do niej nowy łańcuch. I będziesz miał spokój na dłuższy czas.
seraph Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 To fizycznie niemożliwe, żeby zużyty łańcuch skakał, a nowy nie. Ten ktoś opowiadający chyba nie był do końca trzeźwy.
kamfan Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 1 godzinę temu, BuyBike napisał: ktoś mi kiedyś opowiadał, że kiedyś miał zużytą kasetę, tak, że łańcuch po niej skakał. założył na nią nowy łańcuch shimano UG51 i ten łańcuch na początku przeskakiwał, ale potem wyciągnął się tak szybko, że dopasował się do kasety. Nieraz da się tak zrobić, ale kaseta nie może być mocno zużyta czyli nie mógł z nią pracować łańcuch wyciągnięty więcej niż powiedzmy 2% (i ten łańcuch NIE mógł na niej przeskakiwać), wtedy faktycznie po kilkudziesięciu lub kilkuset kilometrach łańcuch się wyciągnie na tyle, że przestanie przeskakiwać. Tylko do tego momentu możesz już stracić zęby, więc zdecydowanie nie polecam tej metody. Jak kaseta będzie za bardzo zużyta to w ogóle nie będziesz w stanie jeździć na nowym łańcuchu. A ja dalej pytam co to znaczy, że łańcuch jest "miękki" i co oraz w jaki sposób się w takim łańcuchu szybciej zużywa/wyciąga? Ciekawi mnie jak wyobrażają sobie to ludzie używających takich mocno nieprecyzyjnych pojęć.
BuyBike Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 zawsze mi się wydawało, że łańcuchy różnią się klasą twardości, te z niższej półki szybciej się rozciągają a te z wyższej są twardsze . Może się mylę ale czy tak nie jest?
kamfan Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Ale co się rozciąga? Blaszki ogniw? Czy coś innego? Tak tylko z ciekawości badam temat, za chwilę udzielę Ci odpowiedzi
chudzinki Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Tak czytam i czytam, myślę i myślę... No i wymyśliłem! A jakby podgrzać ten łańcuch palnikiem to wtedy ułożyłby się jak ta lala .
Garlock Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 6 minut temu, BuyBike napisał: blaszki ogniw Blaszki ogniw nie wyciągają się. Sprawdź suwmiarką na starym łańcuchu. To jest mit. Zużywają się (wycierają)sworznie i tulejki. I pojawia się między nimi luz. Jak pociągniesz za końce łańcucha, to ten luz kasuje się a łańcuch jest dłuższy o sumę luzów na wszystkich ogniwach. Jak go ułożysz na płasko np. miedzy dwoma płaskownikami i spróbujesz ścisnąć, to będzie krótszy niż nowy.
BuyBike Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 dzięki, nie pomyślałbym, człowiek uczy się całe życie
BuyBike Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 jeszcze chciałem podrążyć temat żeby być pewnym, że dobrze zrozumiałem. Więc średnica sworzni się zmniejsza lub średnica otworów w wewnętrznych płytkach ogniw się powiększa....?
Mod Team bogus Napisano 9 Października 2020 Mod Team Napisano 9 Października 2020 Piny i rolki się wycierają.
BuyBike Napisano 9 Października 2020 Autor Napisano 9 Października 2020 a średnica otworów w wewnętrznych płytkach ogniw?
Pablo59 Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 Gdybym wiedział 50 lat temu, że znajdą się niedowiarkowie którzy nie będą w stanie uwierzyć że blaszki można - wbrew teorii - rozciągnąć, to bym zrobił zdjęcie Rzecz prosta do nagrody za dbanie o napęd nie będę pretendował
kamilmozej Napisano 9 Października 2020 Napisano 9 Października 2020 2 godziny temu, BuyBike napisał: zawsze mi się wydawało, że łańcuchy różnią się klasą twardości, te z niższej półki szybciej się rozciągają a te z wyższej są twardsze . Może się mylę ale czy tak nie jest? W latach 80-90' łańcuchy Shimano oprócz swoich nazw oznaczane były też ilością gwiazdek. Np taki CN-HG50 mógł mieć 2 gwiazdki, zaś CN-HG90 5 gwiazdek. Potocznie mówiło się że to klasa twardości.
kamfan Napisano 10 Października 2020 Napisano 10 Października 2020 8 godzin temu, BuyBike napisał: Więc średnica sworzni się zmniejsza lub średnica otworów w wewnętrznych płytkach ogniw się powiększa....? Dokładnie tak Wycierają się piny i ich gniazda (czyli te otwory o których piszesz) to wyłącznie one są odpowiedzialne za widoczny efekt wyciągania się łańcucha. Dlatego droższe łańcuchy mają chromowane piny i inną budowę gniazd (często są szersze, grubsze -> większa powierzchnia styku z pinem -> mniejsze ciśnienie wywierane przez pin -> wolniejsze zużycie). Natomiast na samo zużycie zębatek (ale nie na wydłużenie się łańcucha - rolki są zawieszone na pinach) wpływa jeszcze nierównomierne wycieranie się tulejek czy pojawianie sią na nich luzów. To wycieranie się pinów i gniazd można fajnie zaobserwować porównując bocznego wyginanie się łańcucha, stary łańcuch przez te luzy dużo bardziej się wygina.
inforobert Napisano 15 Października 2020 Napisano 15 Października 2020 W dniu 9.10.2020 o 16:19, Garlock napisał: Zużywają się (wycierają)sworznie i tulejki. a to nic innego jak małe łożyska ślizgowe bez uszczelniaczy. Im gorsze smarowanie i warunki w jakich pracuje łańcuch, tym szybciej się wyciera (rozciąga) W łańcuchach motocyklowych stosuje się łańcuchy z uszczelniaczami X-ring i Z-ring. Takie łańcuchy miałyby zastosowanie w rowerach tylko z napędem singlespeed
kamfan Napisano 16 Października 2020 Napisano 16 Października 2020 Bardzo trafne porównanie i przykład z uszczelkami pokazujący, że to jest kluczowe miejsce w kontekście zużycia łańcucha (uszczelnia się miejsce zabezpieczające przed wodą gniazda pinów, a nie np. wnętrze rolek).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.