Skocz do zawartości

[rama stalowa] romet - spawanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pękła mi rama w Turingu 2. 20200913_210928.thumb.jpg.b43cd1406e211ac46fe6c8c0c4da0365.jpg Najpierw pękło nad korbą pod trójnikiem a potem wyłamał sie tylny widelec pod siodełkiem. Chcę prosić o wskazówki dotyczącej jej spawania.

20200913_210842.thumb.jpg.645ede58583f1b989841a684a727a63d.jpg

Napisano

Korozja powierzchniowa nie powinna prowadzić do takich problemów. Mam ramę stalową która ma 25 lat i nic takiego się nie dzieje.
Wada wykonania spawów lub materiału. Tak czy inaczej wstyd dla producenta. Widuje rowery tego producenta z czasów słusznie minionych i wciąż w użyciu a tu taki młodzieżowo się wyrażając "żonk", pisownia może być niepoprawna.
I to jest właśnie przykład jak istotna jest kultura techniczna produkcji ramy. Gdyby taka historia przytrafiła się uznanemu producentowi wymieniłby ramę bez względu na okres gwarancji.

Napisano
6 godzin temu, radko10 napisał:

Gdyby taka historia przytrafiła się uznanemu producentowi wymieniłby ramę bez względu na okres gwarancji.

Tak, oczywiście po 35 latach... stalową zardzewiałą ramę z PRL'u ...

11 godzin temu, Poczworny napisał:

Chcę prosić o wskazówki dotyczącej jej spawania.

Śmietnik - cały taki rower kupisz taniej niż wyjdzie spawanie i lakierowanie tej ramy.

Napisano
6 godzin temu, radko10 napisał:

Gdyby taka historia przytrafiła się uznanemu producentowi wymieniłby ramę bez względu na okres gwarancji.

Tak, oczywiście.

Napisano

Panowie 

Do głowy by mi nie przyszło że to rama z lat 70, była odmalowana i nazwa aktualna. Z firmy zostalo tak naprawdę logo. Są jednak firmy które dają gwarancję dożywotnią. 

Dziwi mnie wasze sarkastyczne podejście czuć jesień. 

Napisano
1 minutę temu, radko10 napisał:

Są jednak firmy które dają gwarancję dożywotnią. 

Oj, lepiej doczytaj co tak naprawdę oznacza dożywotnia gwarancja i jakie warunki trzeba spełnić. 

Napisano
30 minut temu, radko10 napisał:

Są jednak firmy które dają gwarancję dożywotnią

A jaki ma związek gwarancja dożywotnia z ramą już nieprodukowaną ? 

Poszperaj w necie co wypisujesz za głupoty.

Napisano
51 minut temu, radko10 napisał:

Do głowy by mi nie przyszło że to rama z lat 70

No bo to rama z lat 80'tych :) 

52 minuty temu, radko10 napisał:

Dziwi mnie wasze sarkastyczne podejście czuć jesień.

E przesadzasz - to forum to jedna wielka loża szyderców.

Napisano

Pozwolę sobie wrócić do zasadniczego wątku. Rama została niedawno pomalowana, więc szkoda mi się jej pozbyć. Spawanie będzie po znajomości, więc koszty odpadają. Potrzebuję wskazówek jak to uczynić. Czy wstawić miedzianą rurkę?

Napisano
5 godzin temu, Poczworny napisał:

Spawanie będzie po znajomości, więc koszty odpadają.

Co to za spawacz, jak nie wie jak to zrobić ?

Napisano
5 godzin temu, Poczworny napisał:

Rama została niedawno pomalowana, więc szkoda mi się jej pozbyć. Spawanie będzie po znajomości, więc koszty odpadają. Potrzebuję wskazówek jak to uczynić. Czy wstawić miedzianą rurkę? 

[Teoria spiskowa] Może  piaskowanie grubszym śrutem lub/i mocne wypiekanie lub po pomalowaniu zaszkodziło tej ramie, i gdyby nie to, to dalej by jeździła.

Słyszałem opinię (nie pamiętam gdzie, może i tutaj) że wypiekanie zmienia właściwości ram cro-mo. Może w tym wypadku zmieniło w hi-ten czy z czego tam ta rama jest zrobiona.

Napisano

O kurczę... Turing 2! Toż to ja jeździłem na tej klasycznej damulce ponad 30 lat temu. Wykonałem na niej wzorcowy lot przez kierownika, z długim szlifem brodą po szutrze, a potem zostałem na  jej bagażniku odwieziony do domu :D Jeszcze stoi w moim rodzinnym domu, z oryginalnymi błotnikami alu, dynamem oraz siodełkiem Romet "plastik+sprężyny+pudełko na klucze". Ta rama wykonana jest po prostu ze stali takiej, jak Wigrusy, Gile czy Jubilaty. Autor tematu pomalował ją chyba na oryginalny kolor, ja mam od nowości właśnie taki czerwony, były jeszcze zielone. Musiałeś mieć pecha albo ostro szaleć,  żeby doszło do takiego pęknięcia. Jak wyżej, nie spawałbym. Najlepiej poszukać takiego roweru gdzieś w internetach.

Napisano
2 godziny temu, MaxCava napisał:

Co to za spawacz

Amator.

44 minuty temu, KurczakNorris napisał:

oryginalny kolor

Barw ram było wiele.

44 minuty temu, KurczakNorris napisał:

Musiałeś mieć pecha albo ostro szaleć

Był używany intensywnie przez ponad dziesięć lat. Zazwyczja stał osłonięty od opadów, ale na powietrzu.

Napisano
18 godzin temu, radko10 napisał:

Są jednak firmy które dają gwarancję dożywotnią.

Dożywotnia, czyli dopóki się nie zepsuje ;) 

Napisano

Określenie "dożywotnia gwarancja" prawdopodobnie określa kres życia pierwszego użytkownika co @some1 słusznie zauważył jest napisane drobnym druczkiem w warunkach gwarancji ;).

Napisano

Serio prowadzicie dyskusję o dożywotniej gwarancji w temacie dotyczącym ramy Rometa z 198X roku?

@Poczworny Nie spawaj tej ramy rękoma amatora, bo zębów szkoda, a jak pójdziesz do spawacza to Ci powie że rdzy się nie spawa. Cały taki rower kupisz ze zdrową ramą za 50zł...

Napisano

Gwoli ścisłości to takich ram się nie spawa ale lutuje na mosiądz. Ta podsiodłowa po prostu pękła, więc trzeba ją wymienić. Masz taką rurkę? Musiałbyś znaleźć dawcę (starą ramę rometowską). I trzeba by było wszystko rozlutować, włożyć nową rurkę i zlutować na nowo. I potem pomalować. Kompletnie nieopłacalne. Tak można reanimować jakieś wyjątkowo cenne ramy. Próba pospawania pękniętej rurki skończy się wytopieniem mosiądzu w mufie, cała rama pewnie się zwichruje. A jak nawet da się to jakoś posmarkać, to i tak pewnie zaraz pęknie na nowo. Daj sobie spokój z tą ramą.

14 godzin temu, kamilmozej napisał:

wypiekanie zmienia właściwości ram cro-mo

Ta rama na 99,9% nie jest cr-mo, Romet takie rurki stosował tylko w najwyższych modelach Jaguara (Superach i Specjalach). Wszystkie inne były z normalnej węglowej stali konstrukcyjnej

Napisano
Godzinę temu, radko10 napisał:

Określenie "dożywotnia gwarancja" prawdopodobnie określa kres życia pierwszego użytkownika co @some1 słusznie zauważył jest napisane drobnym druczkiem w warunkach gwarancji ;).

Kompromitacja do kwadratu z tym tekstem i to w czasie gdy masz net i setki wiarygodnych informacji...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...