Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana 2x 8 na 1 x 11 Shimano Deore 5100

joloxx9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 minut temu, wkg napisał:

Prowheel 36/22T, square taper (XS - 165mm, S - 170mm, M/L - 175mm)

Sealed bearing, 73x122.5mm

kwadrat jest

Dzieki - nawet nie zauwazylem w opisie. W takim wypadku ktory z zlinkowanych lepiej kupic, czy moze to bez znaczenia?

2 minuty temu, abdesign napisał:

Nic się nie rozpadnie ale... niewspółmiernie dużo inwestujesz w dość przeciętny rower. I to nie jest opłacalna inwestycja.

A korbę masz na kwadrat więc łożyska suportu masz do wymiany

Dlaczego nie jest oplacalna? W sensie co w tej ramie itd. bedzie takiego zlego, ze lepszy naped(ktory to jedynie mi "przeszkadza") bedzie zly? Do tego ile i jak jezdze nie oplaca mi sie inwestowac sama rame bo cena nie bedzie wspolmierna co do korzysci.

Wymienilem hamulce na hydrauliczne bo mnie standardoweirytowaly i jest duza poprawa, choc na forach wyczytalem ze jak sie nie wsadzi minimum Deore M6100(o ile sie nie myle co do nazwy- w kazdym badz razie kosztujace 3x tyle co ja dalem) to bsie kupuje "spowalniacze". Tylko akurat mi te wspomniane spowalniacze odpowiadaja, do mojego typu jazdy sa jak najbardziej ok.

Co do napedu - nie chce wsadzic napedu za 5k  ktory to nudzilby sie i bylby masakrycznym wyrzuceniem kasy w bloto - tylko ulepszyc z podstawy na cos co bedzie mi troche bardziej odpowiadac i tyle, przynajmniej wydaje mi sie ze ten Deore 5100 to nie jest jakis profesjonalny sprzet, ktory bedzie sie u mnie w rowerze "nudzic".

Napisano

BB52 do korby ht2

Jeżeli nie jeździsz po górach i nie masz długich, uciążliwych podjazdów to korba 32 zęby może być trochę za wolna przy kasecie 11-51

Napisano
Teraz, wkg napisał:

BB52 do korby ht2

Jeżeli nie jeździsz po górach i nie masz długich, uciążliwych podjazdów to korba 32 zęby może być trochę za wolna przy kasecie 11-51

Dzieki.

Po gorach nie jezdze, wiekszosc tras to w miare prosta + lekkie pagorki. W takim razie jaka powinienem zalozyc? Bede zamawiac z tego sklepu, jakbys mogl cos doradzic byloby super. https://www.bike-discount.de/

Napisano

No nie wiem jaka masz nogę i jak szybko jeździsz, z jaką kadencją. Ja bym brał minimum 36 (przecież to rower 27,5) o ile się zmieści w ramę  żeby nie orać najmniejszej zębatki z tyłu ale to indywidualna sprawa. Wygląda na to, że używasz roweru jak crossowego. Policz jakie masz najlżejsze przełożenia na których faktycznie jeździsz (najmniejsza ilość zębów z przodu/największa ilość zębów z tyłu).

Napisano

Ogolnie jezdze tak ze z przodu mam caly czas 2 bieg, a z tylu uzywam raczej calej kasety, lacznie ze skrajnymi. 1/2 z tylu uzywam bardzo rzadko, zazwyczaj jezdze na 5-8

Ponizej obecny i nowy przelicznik. 

11.JPG

22.JPG

Napisano

Rozumiem, w takim razie jaka 34 lub 36 moge kupic? Nie widze w ofercie nic takiego(albo zle szukam), jedynie sa z podwojnymi tarczami ale one znowu sa do kasety 11-42. Co bys doradzil?

Napisano

Sporadycznie używasz miękkich przełożeń na obecnie posiadanej kasecie 12-32 a chcesz kupić kasetę o dużo większej rozpiętości w kierunku przełożeń miękkich i korbę z blatem na jakim obecnie jeździsz? Taniej i trwalej będziesz miał 1x11 albo nawet 1x10. Przód możesz dać nawet 38T a tył 11-42.

Napisano
7 minut temu, Dokumosa napisał:

Sporadycznie używasz miękkich przełożeń na obecnie posiadanej kasecie 12-32 a chcesz kupić kasetę o dużo większej rozpiętości w kierunku przełożeń miękkich i korbę z blatem na jakim obecnie jeździsz? Taniej i trwalej będziesz miał 1x11 albo nawet 1x10. Przód możesz dać nawet 38T a tył 11-42.

Nie chce, z tego co sprawdziłem to jak poprzednim razem używałem kalkulatora to źle mi zaznaczył tylna przerzutkę. Ok 1x11 ale do tego muszą dobrać korbę 36 albo 38 tylko nie wiem jaka żeby pasowała 

• Mod Team
Napisano

Macie rację Panowie, jednak nie należy zapominać, że są także rozwiązania 12s na klasyczny bębenek Shimano. Kasety 12 rzędowe, które można założyć to np. Sram NX Eagle oraz Sunrace MZ90, obie o zakresie 11-50T.

Napisano
29 minut temu, bogus92 napisał:

Kasety 12 rzędowe, które można założyć to np. Sram NX Eagle oraz Sunrace MZ90, obie o zakresie 11-50T.

Czy ta kompatybiloność jest też dla innych ksaet SRAM? Czy 11s Sram PG-1130 też bedzie pasować i najważniejsze czy będzie działać z przerzutką i manetką 11s Shimnao?

• Mod Team
Napisano

Tak, PG-1130 będzie pasowała na klasyczny bębenek. Nie założysz natomiast kaset z wyższych grup (zakres zazwyczaj 10-XX), ponieważ do ich zastosowania konieczny jest bębenek XD.

Może warto rozważyć zakup Shimano M6100 lub Sram NX Eagle, zawsze to większy zakres przełożeń niż z jakąkolwiek kasetą 11s.

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

Może warto rozważyć zakup Shimano M6100 lub Sram NX Eagle, zawsze to większy zakres przełożeń niż z jakąkolwiek kasetą 11s.

To właśnie M5100 ma zakres 11-51, i to przy 11 biegach. Za to M6100 nie kupisz na klasyczny bębenek. 

Napisano

Jak się ma sprawa  z piastami i bębenkami, mając np piaste joytech z bebenkiem shimano 8/9/10/11 s mogę to wymienić na bębenek micro spline pod 12s czy trzeba zmieniać piaste.

• Mod Team
Napisano
1 godzinę temu, some1 napisał:

To właśnie M5100 ma zakres 11-51, i to przy 11 biegach. Za to M6100 nie kupisz na klasyczny bębenek. 

Tak, ale można sparować M6100 z kasetą nawet 11-52 Sunrace 12s i mieć lepsze stopniowanie niż przy jakimkolwiek 11s, dodatkowo zyskujemy późniejszą opcję przejścia na 10-51 przy zmianie kół w przyszłości.

Napisano

Pozwolę sobię wrócić do tematu :)

Ogólnie to tak na chwile obecna wymieniam korbe i blat na 42T bo brakuje mi tej prędkości. Rozumiem że pewnie łańcuch też muszę dokupić bo obecny będzie za krótki plus jakąś prowadnice do łańcucha z przodu ?

W przyszłości(niedalekiej) wleci z tyłu sunrace 11-52 + jakaś przerzutka i manetka na 12s

Napisano

Jeśli to nie ciężki enduro-full i jak dasz blat NW to prowadnica/napinacz nie będzie potrzebny. Sprzęgło w przerzutce załatwi sprawę. Swoją drogą naprawdę jest jakaś rama co zmieści 42T przy linii łańcucha umożliwiającej jeszcze działanie napędu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...